Sosyal Medya

Makale

Her Sıçrama Bir Yüzleşmeyi İçerir...

Mevcut olumsuz ÅŸartları aÅŸmanın en temel yöntemi, kiÅŸinin o ÅŸartlar ile yüzleÅŸmesini saÄŸlamaya yönelik bir iradeyi harekete geçirmenin zeminini kurmaktır. Her yüzleÅŸme, kendisi dışında baÅŸka yüzleÅŸmeleri zorunlu kılar. Bir tek yüzleÅŸmeden söz edilemez! Hayat içinde birden fazla yüzleÅŸeceÄŸimiz durumlar söz konusu edilebiliniyor. 

YüzleÅŸmede önceliÄŸin neye yönelik olacağı aslında yüzleÅŸmenin saÄŸlam bir zeminde gerçekleÅŸmesi için gerek ÅŸarttır. Tabii ki her alanda yüzleÅŸme yapmak ilk yüzleÅŸmeye baÄŸlı olarak öne çıkartıldığı gibi eÄŸer o yüzleÅŸme gerçekleÅŸmiÅŸse buna ihtiyaç kalmayabilir. Ancak, baÅŸlangıca temel teÅŸkil edecek ilk yüzleÅŸme gerçekleÅŸmemiÅŸse yapılacak bütün yüzleÅŸmeler eksik kalmaya mahkûm olacaktır. 

Bu noktada ilk yüzleÅŸmeyi neye yönelik gerçekleÅŸtirmeliyiz?

Ä°nanç kümesine dair yüzleÅŸme… Toplumsallığın üzerine kurulu olduÄŸu kültürel doku ve deÄŸere yönelik yüzleÅŸme… Siyasi iktidarın ve iktidar olgusunun kendisi ile yüzleÅŸme… Ä°liÅŸkiler ağı ile ilgili ilkelere yönelik yüzleÅŸme… Ahlaki yapının yozlaÅŸmasına matuf ahlaki yüzleÅŸme… Adalet duygusunun iÅŸlevselliÄŸi ve uygulanışı üzerine oluÅŸan ÅŸüpheye dair adalete yönelik yüzleÅŸme… Hukuk ve hukukun uygulanışı üzerine oluÅŸan toplumsal rahatsızlıkların olgusu ile yüzleÅŸme, hukuka dair yüzleÅŸme… 

Bu yüzleÅŸmelere dair daha onlarca konu eklenebilir. Bilgi ve biliÅŸ süreçlerine dair yüzleÅŸme gibi… Fakat yüzleÅŸmenin baÅŸlangıç adımını belirgin kılmanın yöntemi; yüzleÅŸme süreçlerinde sürekli aynı tekrarı ortaya çıkaran temel sebebi dikkate almak zorunluluÄŸu kendisini hissettirmektedir. Yukarıdan itibaren dikkate sunduÄŸumuz yüzleÅŸme olgularının hepsinde ortak bir durum söz konusu… Ä°nsan… Her yüzleÅŸmede insan tekinin varlığı ve edimleri belirleyici olmaktadır. Yani hangi olguyu ele alırsak alalım, konu insanın kendisine gelmekte ve ona dair yaklaşımın belirleyiciliÄŸi dikkate sunulmaktadır. Çünkü insan teki, en doÄŸru olan bir olguyu, durumu veya aracı yanlış kullanma becerisine sahip olan tek varlık türüdür. Bu yüzden yüzleÅŸmedeki ilk adımın kiÅŸinin kendisi ile yüzleÅŸmesi olduÄŸu gerçeÄŸini dikkate sunmalıyız…

Ä°nsan, sahip olduÄŸu inançları, düÅŸünce sistematiÄŸi, mantığı, dili, biliÅŸsel süreçleri, deÄŸeri, bilgiyi, iliÅŸkiyi, yönetme becerisini, tabi olma istidadını vesaire iyi, güzel, doÄŸru, yararlı, istifadeye açık, geliÅŸtirici, düzeltici veya kötü, çirkin, olumsuz, bozucu vesaire olarak kullanabilir. Ä°nsan sahip oldukları üzerinden çok katmanlı bir yapıya haizdir. Bu çok katmanlı yapı içinde bir yüzleÅŸmeyi saÄŸlamak konusunda da doÄŸru bir adımı atmanın ilkini ortaya çıkarmak esasa taalluk eder. Bu temel gerçeÄŸi dikkate almadığımızda yaptığımız yüzleÅŸme, baÅŸarılı bir ÅŸekilde baÅŸka yüzleÅŸmelere kapı aralayamayabilir. Bu yüzden bu çok katmanlılığı aÅŸmanın ve insana dokunmanın bir ilk noktasını bulmak zorunluluk addediyor. 

Ä°nsanın çok katmanlı yapısı içinde bir ÅŸey olmalı ki bu diÄŸer bütün katmanları da etkileyecek ve geliÅŸtirecek bir özelliÄŸe sahip olmalıdır. Ä°ÅŸte bu noktada insanın fazlalıklarını atarak iÅŸe baÅŸlamalıyız. Ä°nsan, ne olmazsa insan olmaktan çıkar? Bu sorunun cevabı bize baÅŸlangıç adımını gösterecektir. Ä°nsan, inançlarını terk eder ve yeni inançlara sahip olabilir. Ä°nsan, bilgisini unutursa yeni bilgilere ulaÅŸacak potansiyelini harekete geçirir. Ä°nsan iliÅŸkilerini ter eder, ancak yeni iliÅŸkileri veya farklı kesimlerle iliÅŸki kurma becerisi üzerinden bunu yenileyebilir. Öyle bir ÅŸey olmalı ki onu terk ettiÄŸinde bir daha yerine koyamayacağı gibi ondan sonraki bütün katmanları da etkileyebilecek bir konumu ihtiva etmelidir. Aslında yukarıdan itibaren saydıklarımız aynı zamanda bu ilk baÅŸlangıca dayalı olarak yeniden ele alınabiliyor. Ä°nsanın bu kaygı durumunu, ontolojik güvenliÄŸi meselesini doÄŸru bir zeminde kurmanın en temel yolu: anlam dünyasıdır. Ä°nsan, anlamı üzerinden kendi çok katlı yapısı içinde her katmanını doÄŸru bir ÅŸekilde harekete geçirebilir. 

Anlam, insanın kendisi ile yüzleÅŸeceÄŸi en temel konumudur. Çünkü insanı tüm varlık kategorileri ile iliÅŸkiye yöneltirken, elde edeceÄŸi bilgi, beceri ve yorum kabiliyetini kullanırken bu anlama dayalı olarak varlık kazandırdığı bilinmektedir. Çünkü insan anlamsız olduÄŸu andan itibaren bir hiçliÄŸe düÅŸecektir. Bu hiçlik onu yabancılaÅŸtırdığı gibi yapacağı her iÅŸte de anlamsızlığı öne çıkartacağı için saçmaya düÅŸmeye hazır halde olacaktır. Bu yüzden insan, ilk yüzleÅŸmesini bu anlam’ın neliÄŸi meselesini netleÅŸtirmekte kullanmalıdır. 

İnsan anlamdır.

Ä°nsanın kendi bütünlüÄŸünü oluÅŸturan da bu anlam ile mümkün hale gelebilir. Bu anlam aynı zamanda insanın dünü, bugünü ve yarınını kuÅŸatacak bir düzeyi ihata etmesi ÅŸarttır. Yani her hangi bir anlam deÄŸil, insanın kendi bütünlüÄŸünü oluÅŸturacak bir zemini kurması ve süreklileÅŸtirerek varlık kazandırmasını saÄŸlayan bir ÅŸey olmalıdır. 

Ä°nsanın sürekli kendisine dönerek yaptıklarının ve düÅŸündüklerinin hesabını kendisine vermesini saÄŸlayacak olan anlamın kendisini bizatihi kesinliÄŸe ulaÅŸtırması ve bu kesinlik üzerinden sürekli diÄŸer katmanlarını da hesaba çekerek ıslaha süreklilik kazandırması elzemdir. Yani mesele, tek boyutlu bir yüzleÅŸme deÄŸil! Ä°nkiÅŸaf için sürekli bir yüzleÅŸmeler yumağını harekete geçirmek ve böylece sürekli, süreklileÅŸtirilmiÅŸ biçimi içinde yüzleÅŸmeyi daimiliÄŸe dönüÅŸtürmektir. Böylece salt doÄŸruyu öne çıkarmak deÄŸil, yanlıştan uzak durmayı saÄŸlamak gibi en doÄŸruya ve en yararlıya yönelebilmeyi de inkiÅŸaf ettirmektir. 

Ä°nsanın kendisi ile yüzleÅŸmeyi saÄŸlamaya matuf harekete yöneldiÄŸi zaman insan, anlama yaslanarak yüzleÅŸmeyi baÅŸlatacak ve kendisini doÄŸru zaman ve zeminde sürekli yeniden kurgulayarak varlık kazanacaktır. Böylece önce kendisi sonra etrafından baÅŸlayarak varlığı ve yaÅŸamı bir üst aÅŸamaya taşıyacak eylemi ve düÅŸünceyi ortaya çıkartır. 

Anlamın açığa çıkışını ve hakikatin anlam ile buluÅŸmasını saÄŸlayacak olan ÅŸey bu anlama dair psikolojik vasatı kurmaya matuf olarak betimlenmelidir. Bu psikolojik vasatı saÄŸlayacak olan ÅŸey; tam bir samimiyettir. Samimiyet, kendisini iyi niyet olarak yola koyar. Ä°yi niyet ve samimiyet bir istikamet üzere olduÄŸunda iÅŸlevsellik kazanır. Yani istikameti netleÅŸmiÅŸ, iyi niyetini açığa çıkarmış samimiyet anlamı her ÅŸeyden bağımsız olarak var olmaya hazır hale getirmenin zeminini iÅŸaret eder. Böylece insan, anlam arayışını istikamet üzere ve iyi niyete dayalı olarak samimiyetle beslediÄŸi zaman kendisini ayartacak her ÅŸeyden kurtuluÅŸun da teminatı olur. Çünkü en büyük ayartıcı olan ‘ÅŸeytan’ sadece ‘halis kullara’ dokunamaz… 

Bu psikolojik vasat, her yüzleÅŸmenin derinleÅŸmesinde varlığını idame ettirmesi önemini gösterir. Anlamı ortaya çıkardığı gibi anlamın yeni alanlara yönelmesinde de koruyucu bir iÅŸleve sahip olmasını saÄŸlamak önemlidir. 

Ä°nsanın uzanımı olan her eyleminin bir anlamının varlığı onu insan kılmanın temelini oluÅŸturuyor. Ä°nsanın davranışlarının eleÅŸtiriye açık yapısı bir anlamın varlığı ile kesinlik kazanıyor. Birisine yönelik yaptığımız eleÅŸtiri, o kiÅŸinin anlamı ile yaptığı arasındaki dengenin yokluÄŸuna dair bakışın iÅŸaretidir. KiÅŸinin eylemi taşıdığı anlam ile mutabakat saÄŸlamadığı zaman bir gösterge gibi eleÅŸtiri oklarını kendisine çekmektedir. Bu yüzden anlamlı hareket eden kiÅŸi, etrafında bir saygınlık üretir. Bu saygınlık onun toplumsal konumunu belirgin kılar. Dolayısıyla ilk yüzleÅŸmeyi anlam üzerinden yapmanın insan açısından kaçınılmaz bir özelliÄŸe haiz olduÄŸu tartışma dışıdır. En temel kiÅŸi, kimliÄŸini ve davranış kalıplarını anlamı üzerine bina eder. Ä°nandığı deÄŸer ve anlamı ile kiÅŸiliÄŸi arasındaki uçurum kiÅŸiliÄŸine yönelik eleÅŸtiriyi zorunlu kılıyor ve bazı sıfatlar almasına neden oluyor. Münkir, müfsit, fahiÅŸ, yalancı, sahtekâr gibi vasıfları anlam ile kiÅŸilik arasındaki ayrılıkta vasıf olarak kiÅŸiye yapışır. 

Anlam, bir istikamet ve iyi niyet ile samimiyetle kuÅŸandığında kiÅŸiliÄŸi saÄŸlam bir ÅŸekilde kurarken, iliÅŸkiler ağını da bu saÄŸlam kiÅŸiliÄŸe dayandırarak olumlu bir baÄŸ kurmanın zemini kılabilir. Ä°yi, güzel, doÄŸru ve hayra davet gibi temel ilkeleri kiÅŸiliÄŸinin temel yapısı olarak inÅŸa edebildiÄŸinde insan, anlamı somut bir ÅŸekilde temsil liyakati taşımış olur.

Ä°nsan, anlam üzerinden gerçekleÅŸtirdiÄŸi yüzleÅŸmesi ile birlikte kimliÄŸinin neliÄŸi ile bir yüzleÅŸme saÄŸlar. Bu kimliÄŸi ile gerçekleÅŸtirdiÄŸi yüzleÅŸme kimliÄŸinin gereÄŸi olan dışa açık aÄŸlarının yapısı ile de yüzleÅŸecektir. Ve bu yüzleÅŸmeler silsile yolu ile sürekli geniÅŸleyerek hayatın diÄŸer noktalarına dair harekete geçecektir. Siyasi, sosyal, dini hayatla yüzleÅŸme de bu yüzleÅŸmeler ile birlikte gerçekleÅŸecek yüzleÅŸmeler olarak tanımlanmalıdır. KiÅŸi, gerçekleÅŸtirdiÄŸi yüzleÅŸmenin hakikati ile elde ettiÄŸi tecrübe üzerinden toplumsal yapıda gerçekleÅŸecek olan yüzleÅŸmeye katkı sunmanın imkânlarını elinde bulundurur. Bu imkân, ona bir yol göstericilik özelliÄŸi kazandırır. 

Bu yüzleÅŸmeyi aynı dönemde birlikte gerçekleÅŸtiren bir topluluÄŸun varlığı ise toplumsal zeminde yapılacak bir yüzleÅŸmenin hedefe ulaÅŸmasının garantisi olarak öne çıkar. Güç ve enerji toplayarak yeni doÄŸrulara, güzelliklere, iyiliklere yönelmenin zeminini kurmaya imkân tanır. Adalet, hukuk, özgürlük, yardımlaÅŸma, dayanışma gibi temel olgularda bir yüzleÅŸme her zaman kaçınılmaz olacaktır. Ancak bu yüzleÅŸmeyi sahibi olduÄŸumuz bir anlam dünyası ve bu anlam dünyasına dayalı bir dünya görüÅŸü üzerinden yaptığımızda anlamlı ve eleÅŸtiriye açık bir yapı arz eder. 

‘Ä°lk taşı masum olan atsın’ sözünün nebevi karakteri önemli ve buradan mülhem ilk masumiyet, anlamın açığa çıkartılmasına neden olan yüzleÅŸmenin gerçekleÅŸmesine baÄŸlı olarak öne çıkarılmalıdır. Ä°lk adımı saÄŸlam atan ve kuran her baÅŸlangıç yürüyüÅŸ gerçekleÅŸtirmeye istidadı olduÄŸunu da açığa çıkartmış sayılacaktır. YüzleÅŸmekten kaçınmak insanlıktan kaçmak ile eÅŸdeÄŸer görülmelidir…

Haydin yüzleÅŸmenin soÄŸuk ve sert zemininde arınalım… Arınarak arınmanın kapısını aralayalım…

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.