Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

Bir toplumun adım adım yok oluşunun haberi: ''Beyin göçü''

Türkiye, köklü, kapsamlı ve çok yönlü bir savrulma, bir çözülme, bir çürüme yaşıyor... Toplumun bütün kesimlerinde gözlenen tedirgin edici, hatta ürpertici bir durum, bir felâket bu. Bir toplumun adım adım yokoluşunun haberini veriyor sanki yaşadığımız bu vahim durum!



YaÅŸanan sorunu, Ä°slâm’a, topluma ve bu ülkeye aidiyet biçimlerinin önce zayıflaması, sonra da zamanla yok olması, olarak özetleyebilirim.
 
Ä°KÄ° KUÅžAÄžI KAYBETTÄ°K!
 
Hem Abdülhamid’i tahttan indiren hem de Osmanlı’yı içeriden yıkan Abdülhamid’in okullarından yetiÅŸen ama aidiyet bilinçlerini yitiren iki kuÅŸaktı.
 
Son 20 yıl içinde de iki kuÅŸağı kaybettik! Ä°slâm’la iliÅŸkisi sıfırlanmış iki kuÅŸak geliyor!
 
En azından gelecek yarı asrım kaybetmemiz demektir bu!
 
Daha somut bir örnek üzerinden derdimi anlatmaya çalışayım.
 
Türkiye dışardan beyinlerimizi ülkeye çekmek için bakanlık düzeyinde bir uygulama baÅŸlattı; Bakan Varank’ın baÅŸlattığı bu giriÅŸim çok önemli ama bu uygulama ne kadar baÅŸarılı olur, bilemiyorum.
 
Ama bildiÄŸim bir ÅŸey var: 153 bin genç beyin bu ülkeyi terketti!
 
Gencecik insanlar, neden kendi ülkelerini terkederler ki?
 
Bunun tek cevabı var: Aidiyet bilinçlerini yitirdikleri için.
 
Hem Ä°slâm’a hem ülkeye hem de topluma aidiyet bilinçlerinin yok olmaya baÅŸlaması, genç insanların ülkeyi terketmelerini kolaylaÅŸtırıyor...
 
KÜLTÜRÜ YOK EDEN KÜLTÜR!
 
Bir insanın ülkesini terketmesi o kadar kolay mı peki?
 
Kolay deÄŸil aslında ama çok kolaylaÅŸtı son bir kaç onyılda sınırların ortadan kalkmasıyla birlikte, kültürün, kimliklerin, zevklerin, beÄŸenilerin hem tektipleÅŸmesine hem de yüzeyselleÅŸmesine yol açan postmodern popüler kültürün insanlığın neredeyse tek ortak kültürü konumuna yükselmesiyle...
 
Bu postmodern kültür, hakikat fikrini kabul etmeyen, herkesin hakikati kendine diyen, her ÅŸeyi izafileÅŸtirerek Tanrı’yla ÅŸeytanı eÅŸitleyen düzleÅŸtirici, bütün duyarlıkları, aidiyet biçimlerini dümdüz edici, kitlelerin küresel sistem tarafından çok daha kolay güdülmesini kolaylaÅŸtırıcı her bakımdan yıkıcı bir kültür.
 
Kültürü de yok eden bir kültür bu postmodern popüler kültür!
 
Kültür, insanın ürettiÄŸi ÅŸey; bu popüler kültür ise insanın tükettiÄŸi ve insanın bütün köklü, fıtrî insanî duyarlıklarını buharlaÅŸtırarak tüketen bir kültür.
 
Ä°LKE, ÜLKÜ, ÜLKE...
 
Aidiyet bilinci yok olmuÅŸsa bir insanın, ülkesi de, ülküsü de, ilkesi de kalmamış demektir artık.
 
Aidiyet bilinci, bir toplumda yaÅŸamamızın bize yüklediÄŸi, bize kimlik ve kiÅŸilik kazandıran bir sorumluluk hâlidir: Topluma, ülkeye, ülkenin de, toplumun da varlık nedenini oluÅŸturan ülkülere ve ilkelere sahip çıkma sorumluluÄŸu bu.
 
Çok açık ve net söylüyorum: Ä°nanmayabilirsiniz. Ama yaÅŸadığınız ülkenin varlık nedenini, bin yıl tarih yapmasını mümkün kılan dinamiÄŸini oluÅŸturan dinine, Ä°slâm’a saygı duymak, hakkını teslim etmek sorumluluÄŸuna sahip deÄŸilseniz ülkenizi de terkedersiniz, ülkülerinizi de, ilkelerinizi de.
 
Ä°lkelerimizi, yaÅŸama, varolma, duyma, düÅŸünme prensiplerimizi biz Ä°slâm’a borçluyuz.
 
Bu toplum Müslüman olduktan sonradır ki, hem tam bin yıl dünya tarihinin akışını deÄŸiÅŸtiren muazzam bir medeniyet tecrübesi geliÅŸtirebildi hem de bu medeniyet tecrübesini ilmek ilmek taÅŸa, sese, yazıya, söze, zihne nakÅŸedenYunus gibi, Mevlânâ, Ä°bn Arabî, Ä°bn Sina, Itrî, Sinan, Fuzûlî gibi çaÄŸları aÅŸan, çaÄŸlaya çaÄŸlaya akan, çaÄŸrısı çağını kuran hâlâ diri, hâlâ diriltici çaplı öncü kuÅŸaklar yetiÅŸtirebildi.
 
Bu toprakların havasını soluyorsanız, bu öncülerin insanlığın önünü açan seslerini, sözlerini, büyük iÅŸlerini teslim etmek zorundasınız...
 
Bu sizin asgarî düzeyde de olsa insan olma sorumluluÄŸunuzdur.
 
EÄŸer bu sorumluluÄŸunuzu terketmiÅŸseniz, ilkesizleÅŸmiÅŸsiniz, ülkünüzü yitirmiÅŸsiniz, demektir ve bunun sonraki adımı, kaçınılmaz olarak, ülkenizi terketmekte hiç bir sakınca görmemeniz olacaktır!
 
BÄ°ZÄ° YENÄ° BÄ°R ENDERUN KURTARABÄ°LÄ°R ANCAK!
 
153 bin beynin bu ülkeyi terketmiÅŸ olması düÅŸündürücü hatta ürkütücü!
 
Peki, ya sonrası?
 
Åžu: Bugün ülkelerini terkedenler yarın dinlerini de terkederler!
 
Ne alaka ÅŸimdi, dışarıda daha iyi ve daha özgür eÄŸitim imkânları var, diye itiraz ediyorsanız, ilk fırsatta ülkeyi terkedecekler listesinin başında sizin yer aldığınızı söyleyebilirim.
 
Dışarıda eÄŸitim gör; ama ülkeni ne diye terkediyorsun ki? Ben de dışarıda eÄŸitim gördüm ve ülkemi aslâ terketmeyi düÅŸünmek bile aklımın ucundan geçmedi, geçmez; kaldı ki, Ä°ngilizlerin teklif ettiÄŸi pasaportu almayı reddetim üstüne üstlük!
 
Ä°nsanların ülkelerini terketmelerinin temel nedeni ilkelerini ve ülkülerini yitirmiÅŸ olmalarıdır. Ä°lkelerini ve ülkülerini yitiren insanlar, ülkelerini de yitirmiÅŸ kiÅŸilerdir aslında.
 
Bütün ilkeler, ülkülere dönüÅŸmek ve ülkelerini inÅŸa etmek için vardır.
 
Bugün ülkelerini terkedenlerin yarın Ä°slâm’ı terketmeleri de mukadderdir.
 
O yüzden genç kuÅŸaklarımızı ülkülerine ve ülkelerine sahip çıkacak muazzez ilkelerle yetiÅŸtiremezsek, bu ülkeyi -üstelik de savaÅŸmadan- kaybetmemiz de mukadderdir -Allah muhafaza!
 
O hâlde ÅŸunu söylüyorum: Bir ülkeyi ayakta tutan ve geleceÄŸi kurmasına yol açan insanlar, bir avuç insanlardır aslında: Bu dünyada yaÅŸayan ama bu dünyayı yaÅŸamayan, sadece ilkeleri için yaÅŸayan, ilkelerinin ülkülere dönüÅŸmesi, ülkesini kurması için nefes alıp veren bir avuç öncü kuÅŸaklardır!
 
Yapmamız gereken önümüzü açacak bu bir avuç öncü kuÅŸakları yetiÅŸtirebilmekten, bunun yolu da çaÄŸdaÅŸ enderunları kurmaktan geçer.
 
200 küsur üniversiteye ihtiyacı yok bu ülkenin. 2 tane birinci sınıf üniversite yeter bize!
 
Enderun deyip geçmeyelim lütfen.
 
Osmanlı’yı ayakta tutan, her alanda zaferden zafere koÅŸturan insanlar, Enderun’un çocukları!
 
Aynı ÅŸey, Çin için de, Japonya için de, Avrupa ve Amerika için de geçerli!
 
O yüzden Enderun olmadan, ilkelerimizi ülkülere, ülkülerimizi ülkelere dönüÅŸtürecek öncü nesilleri yetiÅŸtiremez, ülkenin yaÅŸadığı beyin göçü ÅŸeklinde gerçekleÅŸen beyin ölümünün önüne geçemeyiz.
 
Vesselâm.
 
Yusuf Kaplan / YeniÅŸafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.