Sosyal Medya

Makale

Adalet mücadelesi ve adil insan

Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim, düÅŸünce, özgürlük ve adaletin kitabıdır. 

Bu Kur’an, mü’minlere Ahiretteki kurtuluÅŸun bu dünyadaki kurtuluÅŸa baÄŸlı olduÄŸuna, cennetin yolunun özgürlük, izzet, adalet ve uyanıklık, bilgi ve bilinçten geçtiÄŸini, bu dünyada zillet üzere ölenin orada zillet üzere kalkacağını, burada kör olanın orada da kör olacağını öÄŸrettin. 

Bu Kur’an bizlere zulme rıza gösterenin zalimin ortağı olduÄŸunu hükmettiÄŸimiz zaman adaletle hükmetmemizi öÄŸretti.

Allah, peygamberler gönderdi insanlara. Bu elçilerin hedefi, bilgi, bilinç ve adalet idi. Bu haliyle elçiler aldıkları vahyin doÄŸrultusunda insanları uyardı. 

Bu Kur’an bizlere kafa ile kalbin, düÅŸünce ile eylemin, ruh ile bedenin, madde ile mananın, sevgi ile nefretin, düÅŸmanlık ile dostluÄŸun, nasıl bir denge, mizan ölçü içinde tutulacağını öÄŸretti. Tüm bu gerçekliÄŸin yanında Kur’an bizleri yeryüzünde adalet mücadelesine davet etmektedir. 

Allah korkusunun, Allah rızasının iÅŸlerimize, eylemlerimize hakim olmadığı bir dünyanın, merhametsizliÄŸin katı çamuru arasında, bataklıkta kaybolmaya yüz tutmuÅŸ toplumun, insanın, ıslahı ve iyiye doÄŸruya inkılabı noktasında mücadele verecek  ADÄ°L insanlara ihtiyacımız var.

Adil insan, derin insandır. Ä°manı tam, sabrı tam, tevekkülü tamdır. Rabbine gereÄŸince teslimiyette hiçbir tereddütte düÅŸmez. Ä°hlasta ve samimiyette gedik açmaz. O ÅŸahsiyet sahibidir.

Adil insan, ilmi ile amel eden, görevini sorumluÄŸunu ve onurunu hak ve adaleti her ÅŸeyin üstünde tutan, kendisini sürekli yenileyen ve geliÅŸtireni kiÅŸilikli bilinçli, ahlaklı, Rab’ına davasına ve arkadaÅŸlarına güvenen medeni cesaret sahibi olan, insanı toplumu ve cağını iyi analiz eden tanıyan insandır. 

Adil insan, Ä°slami manada sorgulayan, düÅŸünen, reddeden, üreten , davasında kararlılık gösteren, eylem iradesi ortaya koyan, hayatın öznesi olan insandır. 

Adil insan, konformizt olmayandır. 

Adil insan, Allah’ın müthiÅŸ bir denge üzerine yarattığı, kâinatı bozmayan, imha etmeyen, Ä°lahi ölçüyü koruyandır. Aynı zamanda yeryüzünde insanlar arasında hükmettiÄŸi zaman adaletle hükmedendir. (Allah insanlar arasında adaletle hükmedilmesini emreder) Nisa – 58 

Adil insan, merhametli, insaflı vicdanlıdır. Kendi hak ve hukukuna riayet ettiÄŸi gibi, baÅŸkalarının da hakkını gözeten, onlara zulmetmeyen, onların nasibine göz dikmeyendir. Adil insan, aşırılığa kaçmayan, doÄŸru davranan, her ÅŸeye Allah’ın nazarıyla bakan ve deÄŸerlendirendir.

Adil insan Rabb’ı ile olan irtibatını rabıtasını kuvvetlendiren sürekli canlı tutan, onsuz bir hayatın boÅŸ ve anlamsız olduÄŸunu kavrayan, hayatı boyunca ona kulluk borcunu ödemeye gayret eden, vahyin terbiyesinden geçip, varlığını hükmün geldiÄŸi makama adayacak, ona itaatı ve rabıtayı özgürlüÄŸün temel ilkesi ana unsuru kabul edecek bir kafa ve kalp yapısına sahip , aksiyonel düÅŸünceyi öz benliÄŸinin derinliklerinde yaÅŸatan, direniÅŸçi ruha sahip insandır. Tıpkı Ä°brahim (A.s)’ın ÅŸahsında abideleÅŸen ve arşı zorlayan baÄŸlılığı gibi Rabb’inine sımsıkı baÄŸlanan insan.

Adil insan, Allah’ın çizdiÄŸi yolda hayatını mücadeleye adamış, zorlu bir hayatı seçip bedel ödemeyi göze almış, sabır azığından aklını idrakini ve imanını doyuran ve destek alandır.

Adil insan, Kur’an ahlakına sahip olan ailesine topluma siyasetine adalet damgasını vuran, deÄŸil kardeÅŸine baÅŸka dinlerden olan topluluklara da adaletli olan (bir topluma olan kininiz sizi adalet duygusundan alıkoymasın) Maide – 8. Ä°lahi ikazına göre hareket edendir. Adil insan adaletten yana hüküm veren adaleti ayakta tutandır. Sözlerinde davranışlarında, Allah’ı birlemede adaletli olandır. Her eyleminde adaletin başı olan tevhide göre hareket edendir ( Biz sana bu hak içerikli kitabı indirdik ki, insanlar arasında Allah’ın gösterdiÄŸi gibi hüküm veresin. Sakın ha inlerin savunucusu olma Allah’tan af dile hiç kuÅŸkusuz Allah bağışlayıcıdır merhametlidir kendilerine hıyanet edenleri temize çıkarmaya çalışma. Hiç ÅŸüphesiz Allah hıyanete dalmış günahkârları sevmez ) Nisa – 105-107

Adil insan, sever, sevilir ve sevindirir. Çünkü Vedut olan Rabb’ına kulluk bilinci ile hareket eder. Ona sığınan dostsuz kalmaz. Ona sığınan yardımcısız kalmaz Ona dayanana zelil olmaz.

Adil insan asi olmaz, nefsine zulümden kaçınır. Ä°nsanların hakkına tecavüz etmez. Akidesi ve vicdanı önünde zulmü diktatörleri ÅŸüphe ve sapıklıkları reddeder, toplumun içinde bulunduÄŸu ahlaksızlığı, aşırılığı ( tuÄŸyanı) dile getirip zalimlerin gerçek yüzlerini tüm insanlara, hayatı canı pahası olsa da gösterendir. Bunu kendine sorumluluk addedendir.

Adil insan, Ä°slam ile insan arasına girilen engelleri yıkandır insanın hakka ulaÅŸmaması için örülen duvarları yıkma mücadelesini verendir. Bu duvar ister nefis, ister ÅŸeytan, ister insanların koyduÄŸu düzen ve düzenekler olsun fark etmez. Ä°nsanı bunlara kölelikten kurtarıp özgürler ordusuna katandır. Ve bu mücadeleyi en karlı ticaret sayandır. 

Adil insan, Allah’ın hatırını kırmayandır. Bunu her türlü hatırın üzerinde tutandır. O, Allah ne der sorusunu sorandır. Huzuru Ä°lahiyeye zalim yaftasıyla çıkmaktan yine Rabb’inesığınandır, bu yönde dua edendir.

Adil insan, hayatındamutedil olandır. Cahillik gibi bi ölçüsüzlüÄŸe düÅŸmeyendir. Ä°lahi sınırları gözetendir. Vahiy önceleyip aklını vahiye teslim edendir. Kalbi ile dili arasında mesafe olmayandır. Bu ikisi arasındaki hassas ölçüyü koruyandır. Tüm zıtlıkları itidal çizgisinde tutandır. 

Adil insan, kaybettiÄŸi yavrusunu bulunca baÄŸrına basan bir anadan daha merhametlidir. Çünkü ümmet düÅŸkünüdür. Ä°nsan düÅŸkünüdür tıpkı ulu önderi Muhammed gibi (Ä°man etmiyorlar diye neredeyse helak olacak olurlardı) diye kendini paralayan gariplerin çaÄŸdaÅŸ kölelerin ellerinden tutan onları kazanmaya çalışandır. Bir insanı kazanmanın bir insanı Allah ile tanıştırmanın hesabını yapandır.

Adil insan, hakikatin nuru üzerine yola devam eden hakikate ait olmanın bedelini ödeyen, ret çığlıkları ve dirençli solukları olan, inançlı yüreÄŸi ile yalanın buyurgan gücüne karşı duran, mümine cennet olan zalimlerin karşısında cehennem gibi durandır.

Adil insan, hayırlarda yarışandır, devamlı mücadelede ön safta olandır, ganimetlerde ise en arkalarda durandır.

Adil insan, yıldızların döküldüÄŸü, daÄŸların atıldığı insanların birbirinden kaçtığı gün gelmeden tüm insanlık adına müthiÅŸ bir çığlıkla Ey insanlar Allah’ın dinine teslim olun kurtulun ve Allah’a kaçınız diye seslenendir. Adil insanın zaafı Allah’adır. Ä°manından baÅŸka sermayesi olmayandır, dinini dert edinendir, sermayem derdimdir diyendir, Allah anıldığında ise kalbi titreyen, vicdanı titreyen, tüyleri diken dikenolandır .

Adil insan dua silahını hiç yanından eksik etmeyendir.

Ey yalnızların kendi başına kalmışların himayecisi

Ey mazlumların sahibi

Ey yoksulların miskinlerin sığınağı

Ey ihsanıyla tanınmış Ey kudreti sonsuz Allah’ım

Ey sahte ilahların, Firavunların, Nemrutların, zalimlerin saltanatını yerle bir eden Allah’ımız

Bizi sana çok ÅŸükredeni çok ibadet eden, çok zikreden, seni çok seven, senden çok korkan, sana çokça yakarıp aÄŸlayarak tövbe edenlerden eyle.

Bizleri tevhidin ve adaletin yolundan ayırma. (Âmin.)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.