Sosyal Medya

Makale

Mukabele Edememek

Sözlükte "karşılıkta bulunmak, karşılık vermek." anlamına gelen mukabele etmek, Ramazanda namaz öncesi hafızlarca okunan Kuran'ı takip etmek suretiyle ha­tim indirme geleneÄŸinin adı olmuÅŸ. Bu gelenek, Cebrail'in(as) Ramazan aylarında her gece Resulullah’a (sav) gelerek o ana kadar nazil olan ayetleri karşılıklı okuyup mukabele etme­lerine dayandırılmış. Kuran'ın inmeye baÅŸladığı Rama­zan ayında  yapılan amellerin daha faziletli kabul edilmesi de mukabele gele­neÄŸinin devamını saÄŸlamıştır.

Resulullah (sav) Hıra’daki ilk buluÅŸmada Cebrail’e(as) istediÄŸi karşılığı veremeyince ÅŸiddetli sarsılmıştı. Ve gelen ayeti tekrar edene kadar sarsılma  ÅŸiddeti artarak sürmüş. Yani gelen ayeti okuyarak mukabele edince ancak mukabele baÅŸlamış. Sonrasında bir mutabakata dönüşmüştür. Resulullah’ın (sav) vefaati sonrası Sahabe diÄŸerini yanlış bir tutumda veya söz üzerinde gördüğünde yakasına yapışır “Bunu Resulullah’tan (sav) ne zaman ve ne ÅŸekilde gördün?’ tarzında hesap sormasının temelinde toplumsal Kurani mutabakata varılması yatar.   

Artık mukabelelerde, ne Kuran’ı okuyan hafız okuduÄŸunun sorumluluÄŸunu kuÅŸanıyor, ne de takip eden kendini muhatap kabul ediyor. Allah’ın son Kitabı dirileri ahlaklandıramadan ölülerin arkasından okunuyor ve böylece din bir afyona çevriliyor. Acaba mukabele, Mübarek 11 aylar boyunca birbirimizi Kuran ile uyarmak ÅŸeklinde fonksiyonel hale dönüşebilir mi? Zira Kuran’ın emirleri ve nehiylerini hatırlayarak ve hatırlatarak geçirilen mübarek 11 aylar hem biz hem de beraberliklerimiz ÅŸifa bulacaktır. EÄŸer bunu yapmazsak, sanal alem üzerinden Kuran ile birbirimizi suçlamaya devam edip gavurun ekmeÄŸine yaÄŸ süreceÄŸiz. Kuran ile kendisini uyarmayı unutup baÅŸkalarını cehennemlik etmek için yapılan tüm kibir dolu paylaşımlar bugünkü cahiliye hayatının ve orman kanunlarının sürmesine nedenidir. Bu sanal aymazlığın sonu dünya ve ahirette zillettir.

O zaman nasıl mukabele edeceÄŸimiz konusunu araÅŸtırmaya ‘mukabele sonrası Resulullah (sav) nasıl bir haleti ruhiye içinde olurdu?’ sorusun peÅŸine takılmalıyız.

Abdullah Ä°bn Abbas’ın (r.a.) şöyle dedi:"Hayır hasenat yapma konusunda Resulullah (sav) insanların en cömerdi idi. Ramazan girip Cebrail (as) ile buluÅŸtuÄŸunda daha da cömert olurdu. Ceb­rail (as), Ramazan ayında her gece Resulullah (sav) ile buluÅŸurdu. Resulullah (sav) ona Kuran’ı arz ederdi. Ä°ÅŸte Cebrail (as) ile buluÅŸtuÄŸu zaman Resulullah (sav) rüzgârla sürüklenen yaÄŸmur yüklü bulutlar gibi cömert olurdu."( Müslim / Fedail 50)

Resulullah (sav) Ramazan ayında Cebrail (as) ile Kuran ile mukabele etmeleri sonucunda bir köşeye çekilmez büyük bir iÅŸtah ile garibi gurebanın imdadına koÅŸarmış. Yani Resulullah (sav) okuduÄŸu hatimlerden dolayı bir bedel isteyenlerin aksine sahip olduklarını ihtiyaç sahipleriyle paylaÅŸmayı seçermiÅŸ. Bu konuda kimseyi ayırmaz aynı rüzgârların yaÄŸmur yüklü bulutları yönlendirdiÄŸi gibi Kuran O’nu, ihtiyaç sahipleriyle,sahip olduklarını paylaÅŸma istikametine sevk edermiÅŸ. Biz de bu sünnetin rehberliÄŸinde rüzgârın sürüklediÄŸi yaÄŸmur yüklü bulutlar gibi yetimler, kimsesizler, evsiz barksızlar ve asgari ücretli köleler üreten kapitalizmle mücadelede safları sıklaÅŸtırmalıyız Öyleyse sahip olduklarımızı baÅŸa kakmadan ve incitmeden finansal kapitalizmin maÄŸdurlarıyla nasıl paylaÅŸacağımızı düşünmenin yanında buna sebep olanlarla nasıl bir mücadele sürdüreceÄŸimizi öğreten  ve aramızda mutabakata vardıran mukabelelere hemen baÅŸlamalı deÄŸil miyiz?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.