Sosyal Medya

Makale

16 Nisan 2017 Referandum Sonucu Üzerine Mülahazalarım

Bir sistem deÄŸiÅŸimini öngörün referandumun çok katmanlı ve çok boyutlu gövdesini geride bırakarak yeni bir güne ulaÅŸtık. ‘Evet’ tercihi kabul edildi. Ve cumhurbaÅŸkanlığı sistemine geçilmiÅŸ oldu. Alınan sonuç ise yeni tartışmaları ve düşünceleri beraberinde taşıyacaktır.

Hakikaten üzerinde düşünülmesi gereken bir sonuç elde edilmiÅŸtir. Aslında bu sonuçtan seçimin hiçbir tarafı memnun deÄŸil! Hayır’cılar kıl payı kaçırdıkları için kendilerini yiyecekler. Ellerinden kayıp gitti referandumdaki zafer! Evet ’çiler, daha yüksek bir oy beklentisi içinde oldukları için yeterli görmeyecekler bu sonucu…

Ama ülkenin geleceği açısından bakıldığında bu sonuç beraberinde bir sürü güzel başlangıçları beraberinde taşıma imkânı tanıyor. Bu bıçak sırtı durum, bir sonraki seçim için her partinin özellikle de iki büyük partinin kendini yeniden çek etme ve yaptığı hataları dikkate alarak kendine çekidüzen verme konusunda adım atmalarını sağlayacaktır. Öyle nasılsa ben kazanırım rahatlığını vermedi bu sonuçlar.

Ak Parti son seçimlerini çatışma dili üzerine kurarak seçimleri kazandı ve kitle partisi yerine ideolojik parti görünümünü verdi. Yani kitle partisinin ideolojik parti görünümünü kazanması ErdoÄŸan’ın ÅŸahsında önemli bir kazanım ve gelecek seçimlerin kazanılmasında da etken olacaktır. Ama son referandum seçiminde bu dil kazanmayı saÄŸladı ama yeterli düzeyde bir artışı saÄŸlamadı. Hatta Ak Parti ve MHP birlikteliÄŸi ile birlikte buna DoÄŸu ve GüneydoÄŸu’da Hüda Par’ın verdiÄŸi destek ile İç Anadolu’da BBP’nin desteÄŸini de dikkate aldığımızda alınan sonuç ciddi bir erozyonu göstermektedir. Yani on puanlık bir kayıptan bahsedebiliriz. Hadep’in hanesinden eksilen on puanı da ekleyelim…

Tam bu noktada Türkiye’de geliÅŸen sosyolojinin siyasetçiler tarafından yeterince okunamadığı gerçeÄŸi ile karşı karşıyayız. Mutlu etmeyen bu sonuç aslında yeni sosyolojinin varlığını açığa çıkarıyor. Siyasette müthiÅŸ bir geçiÅŸkenlik yaÅŸandığı ortada… Özellikle referandum baÅŸladığında yüzde yirmilik bir kararsızlar ordusu vardı. Ve bu kararsızlar ikna olmada beklentilere cevap oluÅŸturmadı. Özellikle de okumuÅŸ kentli kesim, ideolojik yaklaşımına bakmadan olup bitenin ne olduÄŸuna dair kanaati üzerine davrandı. Ak Partinin Ä°stanbul, Ankara, Ä°zmir gibi büyük ÅŸehirleri kaybetti. Ayrıca Ãœsküdar gibi muhafazakârlığın kalesi konumunda olan ilçede de geride kaldı. Ak Parti kendi seçmenini ikna etmede baÅŸarılı olamadığı anlamına geliyor. Yeni bir sisteme geçilirken yanında yer alması beklenen seçmen kitlesinin yanında yer almaması sadece bu sisteme karşı olduÄŸu anlamına gelmiyor. Daha çok Ak Parti kadrolarının verdiÄŸi güvenin zedelenmesi ve eÄŸer ErdoÄŸan faktörü olmasa bu referandumun geçme ihtimalinin olmadığı anlamına da gelecektir.

Kürtler, referanduma sayılı günler kalırken, federasyon tartışmaları ile yine itildiler. Buna raÄŸmen yüzde onluk bir desteÄŸi de esirgemediler. Bu da bölge insanının Pkk’nın yanında yer almadığı anlamına geliyor. Ama tam olarak da iktidara güven duymuyor. Bu güveni verecek yerel insanların, Ak Partililerin öne çıkarak bölge insanının sorunlarını, zorluklarını göğüsleyecek bir çaba ve gayret üzerinden bu güveni tesis etmesi, daha çok bölge insanının Pkk saflarından kopuÅŸu saÄŸlayacaktır. Özellikle Pkk’ye destek veren muhafazakâr Kürtlerin ikna edilmeleri ÅŸarttır.

Ä°slamcılar bu referanduma pek hazırlıklı deÄŸillerdi. Hatta çoÄŸu gönülsüzdü. Ä°kna olmadıkları gibi hayır cephesine çalışanlarda oldu. Ä°slamcıların özellikle bu tutumunun Ak Parti tarafından dikkate alınması ve en önemli müttefiki olması gereken bu camianın entelektüel desteÄŸinden de mahrum kalışının bedelini ÅŸehirli seçkin oyları toparlayamama olarak ödedi.  Yüzde elli beÅŸlerin üzerinde görünmesine raÄŸmen bu sonucun alınması üzerine düşünmek önemlidir.

Ak Parti, kendi standartlarının altında kalan çalışmalara imza attığı halde sürekli hizmete yaptığı vurgu ile yeterli ilgili toparlayamadı. Son üç seçimdir mukayeseli bir şekilde hikâye edilen bu durum artık etkisini kaybetti. Özellikle de Ak Parti belediyelerinde ve yönetim kademelerinde, bürokrat seçimlerinde yapılan yanlışlar, bu sonuca etkisi olmuştur.

15 Temmuz darbesi gibi bir olay yaşanmış, halk bu darbeyi püskürtmüşken darbe sonrası bu halkın içinde yer aldığı cemaatlere yönelik tv tartışmalarında yapılan saldırı ve hakaretler ciddi bir kırılmaya neden olmuştur. Yani Ak Parti sözcüleri yeterli düzeyde sahip çıkamadılar. Milliyetçi tonun çok yüksek tonda dillendirilmesi hem İslamcıları hem de Kürtleri biraz soğuttu demek yanlış olmasa gerek. Ayrıca darbe sonrası sürecin yeterli düzeyde kontrol edilememesi, tutuklamalar, işten atılmalar vesaire ile yeterli düzeyde mağduriyet oluştuğu intibaı da bu referandum seçimine olumsuz etkisi olmuştur. Yani siyasal hamleleri yaparken sosyolojiyi dikkate almadığınızda her zaman istediğiniz sonucu alamayabilirsiniz. Buna hazırlıklı olmalısınız.

Önemli sebeplerden biri de muhalefetin seçim stratejisinde öne çıkardığı vurgular. Bu vurgular gerçeÄŸi temsil etmese de kafalarda şüpheler oluÅŸturdu. ÖrneÄŸin, Avrupa devletleri ile çatışma dilinin bu sertleÅŸtirilmesi, Avrupa’daki oyları çoÄŸalttı ama ülkedeki kentli okumuÅŸ kesimi ise kaybettirdi. Ä°ktidar tarafından istikrar üzerine yapılan vurgunun yetersizliÄŸini gösterme konusunda muhalefet daha baÅŸarılı olmuÅŸtur.

Tabii Ak Partinin içinde olup bu işe muhalif olanların da belirli bir oranda olduklarını referandumun bu sonucu üzerine kabul etmek zorunda kalacağız. Onların içerden kısık sesle yaptığı muhalefet iş görmüştür. Birde Ak Parti üzerine oluşturulan söylentiler ve bunu destekleyen eylemler de en azından belirli bir kesimi uzak tutmuştur.

Bu sonucun alınmasında en önemli etkenlerden olan ve Ak Parti medyasını oluÅŸturan entelektüellerin ve Ak Parti sözcülerinin de referandum sürecinde ortaya koydukları söylem ve düşüncelerin ikna edici olmadığını söylemek ve bu konuda yeterli bir derinliÄŸe sahip olmadıklarını söylemek haksızlık olmaz sanırım… Tv tartışmalarında ortaya konan performansı hepimiz izledik. Gerçekten ikna edici bir söylem diskuruna sahip deÄŸillerdi. ErdoÄŸan’ın kendi ÅŸahsı ve ortaya koyduÄŸu söylem daha etkileyici idi. Tam son dönemeçte Kürt oylarını kazanma adına yapılan hamlenin MHP’nin tavrı ile iki cepheden oy kaybına neden olduÄŸu tartışılmaz bir gerçekliktir. Danışmanların federasyon söylemleri ve buna yönelik tepkiler…

Bütün bunlara raÄŸmen referandum kazanılmıştır. Sistem deÄŸiÅŸikliÄŸi kabul edilmiÅŸtir. Bu kendi başına bir baÅŸarı olarak kabul edilebilir. Ancak önümüzdeki ilk seçimde eÄŸer bu yapılan hatalardan yeterli dersler çıkarılmaz ise sancılı bir seçim beklenebilir. Bu yüzden aklı başında iÅŸler yapmak ve yapılacak her hamleyi yeterli düzeyde konuÅŸmak, tartışmak ve müzakere etmek kaçınılmaz olmalıdır. Çünkü Ak Parti sadece bir parti deÄŸil Ãœmmetin sorumluluÄŸunu üstlenmiÅŸ bir lider ve sorumluluÄŸunu tevdi etmiÅŸ bir ümmet var arkasında… Bu gerçeÄŸi unutmamak lazım…

Son söz olarak: bu topraklarda yaÅŸayan her kesim yeniden bir kez daha kendi gerçekliÄŸi ve toplumsal zeminin kazandığı bu yeni gerçekliÄŸi dikkate alarak yüzleÅŸmelidir. Ä°ÅŸte bu yüzleÅŸmenin sahiciliÄŸi Türkiye’nin bağımsızlığının teminatı olacaktır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.