Sosyal Medya

Makale

Yönelimin/iz Nereye?

Ä°stikamet belirleyici bir unsurdur. Çünkü istikametiniz sizin hangi eylemi niçin yaptığınızın açıklamasını yapar. Her insanın mutlaka bir amacı var ve bu amaca uygun bir yönelimi mevcuttur. Ä°ÅŸte bu mevcudiyet kiÅŸinin niyetinin sahihliÄŸini ve amelinin salihliÄŸini ortaya koyuyor.

Kur’an deÄŸiÅŸik surelerde ve farklı varyantlarda aynı soruyu sorar Nereye akıp gidiyorsunuz? Bu akıp gitme önemli. Çünkü cehennemdeki kiÅŸilere sorulan soruya verilen cevaplardan biride ‘batıla dalıp giden topluluÄŸa bizde katıldık’ cevabıdır. Böylece sorgulamadan bir ÅŸeylere takılıp gitmek ve soru sormadan uymak insanı cevabını veremez durumlara düÅŸürebilir.

Ä°nsan istikameti kadardır. Kim neyi istikamet edinmiÅŸse bütün eylemleri ve düÅŸünceleri bu istikamet tarafından belirlenir olacaktır. Bu belirlenme ile hayatının anlamını bulacak ve ecri de bu belirlenme sayesinde gerçekleÅŸecektir. Öyle ise istikamet deyip geçmemek gerekir. Önemini gerçek anlamı ile kavramak ve istikametimizin nereye olduÄŸunu soran soruyu yüksek bir sesle ve sürekli kendimize sormayı itiyat edinmeliyiz ki herhangi bir sapma söz konusu olduÄŸunda hemen farkına varalım ve istikametimizi düzeltelim. Yoksa milim sapma istikameti bir daha düzeltememe pozisyonuna taşıyabilir.

Etrafımıza bakalım! Kim ne iÅŸle meÅŸgul ve neler yapıyor. Gözlem yapalım ve kiÅŸinin eylemlerinin nedenini kavramak için onun gerçek anlamda hangi yönelime sahip olduÄŸu konusunda tefekkür edelim. Çünkü kiÅŸi istikametini gizleyemez! Bu çok zordur. Gizleme çabası içinde olanlar hep vardı ve olacaktır. Ama muhakkak bir noktada açık verecek ve istikameti faÅŸ olacaktır.

Ä°stikamet önemli, çünkü kiÅŸinin eyleminin gerçek sebebini taşıyor. KiÅŸi, siyasi, toplumsal, iktisadi, bireysel hayatını bu istikamet üzere kuruyor. Kimi bunun farkında kimi ise deÄŸil! Ama sonuçta herkes bir ÅŸekilde kendi istikametinin zorunlu yolunu takip etmektedir. KiÅŸiyi deÄŸiÅŸtirme arzusu gerçekleÅŸecekse onun istikametini deÄŸiÅŸtirmeyi zorunlu kılar. KiÅŸiler ya da toplumlar ancak istikametleri üzere eyleme geçerler. Modern kültür bireyi ve toplumu rafine yöntemlerle yeni istikametlere çektiÄŸi için baÅŸarılı oluyor. Çünkü toplumsal mühendislikler aslında yeni istikamet belirleme tekniÄŸini taşımaktadır. Nereye gidiyorsun sorusu ne yapacağın sorusunu açığa düÅŸürür. Çünkü yönelimi yapacağı davranışı da belirgin kılar.

Örnek verilecek olursa kiÅŸi zengin olmak istiyor. Zengin olmanın farklı yöntemleri var. Bu yöntemlerden birini tercih edebilmesi yine istikameti ile iliÅŸkili bir varsayıma dayalıdır. Mutlak anlamda zengin olmak istiyorsa helal ve haram sınırları flulaşır. Ama zengin olmak istiyor fakat aynı zamanda Müslüman bir kiÅŸi ise bu sefer helal yoldan zengin olmayı düÅŸler. Harama dikkat eder. Fakat zenginlik baskın karakterse süreç içinde helal kavramı elastikiyet kazanır ve zamanla ortadan kalkar. Çünkü o zengin olamıyor. Benzer ÅŸey siyasi tercih içinde geçerlidir. Belediye baÅŸkanı, milletvekili veya herhangi bir kademeyi istikamet olarak belirlesin kiÅŸi hemen oraya ulaÅŸmanın yöntemlerini çalışmaya baÅŸlar, ona göre iliÅŸkiler ağı geliÅŸtirir, yola çıkacağı yoldaÅŸlarını da bu çerçeve içinde tanımlar ve yolculuk boyunca da tek gayesi hedefe ulaÅŸmak olacağı için istikameti izin verdiÄŸi ölçü içinde iliÅŸkilerinin mahiyetini belirler. Yani iliÅŸkilerinin mahiyeti istikameti tarafından tanımlanır.

Tabi istikamet tek merhaleli de olmayabilir. Ana istikamet ile ara istikametleri beraber düÅŸünmekte fayda var. KiÅŸi baÅŸbakan olacaksa önce partiye üye olmalı, sonra parti kademelerinde yürümeli, sürekli yükselmeyi amaç edinmeli ve iliÅŸkilerinin niteliÄŸini buna göre ayarlamalı, sadece iliÅŸkilerini deÄŸil hayatının tümünü de buna göre tasarımlamalı, aile hayatı, iÅŸ hayatı vesaire de buna göre yeniden düzenlenmeli ve bütün tavırları bu istikamete ayarlı hale gelmelidir. Ä°ÅŸte bu kiÅŸi amacına ulaÅŸma konusunda diÄŸerlerine göre avantajlı konumunu muhafaza edebilir. O zaman kiÅŸinin deÄŸeri istikameti tarafından belirlenendir diyebiliriz. Onun hayatını kuÅŸatan deÄŸer, anlam ve güzellik bu çerçeve içinde tanımlanır.

Peki, gerçek anlamda istikamet ne olmalı? Aslında bunun cevabı kolay! Fatiha suresinde yaptığımız ilk dua’(ihdinassıratel müstakim) bizi dosdoÄŸru yola yönelt’tir. Demek ki gerçek yönelim ilahi rızaya yönelme ve hayatımızı buna göre kurma çabasıdır. Ä°ÅŸte o zaman yaptığımız her ÅŸey yeniden anlamlanacaktır ve helal ile haram sınırları belirginleÅŸecektir.

Burada ÅŸu gerçeÄŸin de altını çizmeliyiz: istikamet Allaha raci olduÄŸunda diÄŸer bütün istikametler tali olmaya baÅŸlayacak ve kiÅŸiye büyük bir imkan sunacaktır. Çünkü her tali istikamet dahi ana istikamete göre yeniden biçimlenecektir. Böylece kiÅŸi sahip olduÄŸu her ÅŸeyi bu istikamete göre biçimlendirecek ve iliÅŸkilerinin niteliÄŸini de bu çerçeve içinde anlamlandıracaktır. Åžeytan ve avanesi sürekli size ana istikamete dokunmadan tali istikametlere yöneltmeye çalışacak ve sanki bu tali istikamet ana istikametmiÅŸ gibi bir zehaba kaptırarak sizi yoldan çıkaracaktır. Ä°ÅŸte tam bu noktada uyanık olmak ÅŸarttır. Yoksa ÅŸeytana kanmak ve onun istikametine tabi olmak iÅŸten bile deÄŸildir. Müslüman müteyakkız olmakla yükümlüdür. Ve sürekli istikametini kontrol etmelidir. Zihninde sürekli ÅŸu ayet dolanmalıdır: Fe eyne tezhebun/ yöneliminiz nereye?

Åžimdi sormanın tam zamanı: kimin istikameti ÅŸehveti ve arzusudur, kimin istikameti para, mal mülküdür, kimin istikameti ÅŸan ÅŸeref ve ÅŸöhretidir, kimin istikameti iktidar ve muktedir olmaktır, kimin istikameti cesaret ve büyüklüÄŸüdür, kimin istikameti iyi adam olmaklığıdır…

Sorular, bizi anlama davet eden elçilerdir. O yüzden sürekli soru sormalı ve sorularımızın peÅŸine düÅŸmeliyiz. Ä°nsan ilk soruyu hep kendi nefsine sormalı ve yöneliminin nereye olduÄŸu üzerine bina etmelidir ki hayatını sürekli müteyakkız bir ÅŸekilde geçirsin ve istikameti ilahi rıza üzerine daim olsun… Böylece kiÅŸi, Müslim, Mümin, Muhsin ve Muhlis kullardan olsun…

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.