Sosyal Medya

EÄŸitim

Danıştay'dan ortaöğretimde başörtüsü kararı

Danıştay 8. Dairesi, Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliğinde yer alan ve ortaöğretimde başörtüsü serbestisi getiren hükmün yürütmesinin durdurulması istemini reddetti.



Danıştay 8. Dairesi, Milli EÄŸitim Bakanlığı yönetmeliÄŸinde yer alan ve ortaöÄŸretimde baÅŸörtüsü serbestisi getiren hükmün yürütmesinin durdurulması istemini reddetti.

ÇocuÄŸu ortaöÄŸretimde okuyan bir öÄŸrenci velisinin, ortaöÄŸretimde baÅŸörtüsünü serbest bırakan yönetmeliÄŸin birinci maddesinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açtığı davada Danıştay 8. Ceza Dairesi, yürütmenin durdurulması istemini reddetti. 8. Daire, davayla ilgili esas incelemesini ise daha sonra yapacak.

Dava dilekçesinde, tam adı ‘Milli EÄŸitim Bakanlığına BaÄŸlı Okul ÖÄŸrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelikte DeÄŸiÅŸiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik’ olan düzenlemenin ilk maddesinin 'Türk Milli EÄŸitimi’nin gereklerine ve laik eÄŸitim sistemine aykırı olduÄŸu' savunuldu.

Davalı taraf olarak BaÅŸbakanlık ve Milli EÄŸitim Bakanlığı savunma verdi. Savunmada, bu düzenlemenin Anayasa'nın din ve vicdan hürriyetini düzenleyen 24. ve eÄŸitim ve öÄŸrenim hakkını düzenleyen 42. maddeleri ile uluslararası sözleÅŸmelere aykırılık taşımadığı ve hukuka uygun olduÄŸu savunuldu.

Davayı inceleyen Danıştay 8. Dairesi, düzenlemenin yürütmesinin durdurulması istemini reddetti.Daire kararında, yürütmenin durdurulması kararı için gereken koÅŸulları hatırlattı.

Ä°dari Yargılama Usulü Kanunu'na göre, 'idari iÅŸlemin uygulanması halinde giderilmesi güç veya olanaksız zararların doÄŸması ve idari iÅŸlemin açıkça hukuka aykırı olması koÅŸullarının birlikte gerçekleÅŸmesi' durumunda yürütmenin durdurulması kararı veriliyor.

Danıştay, “Bu koÅŸulların birlikte gerçekleÅŸmediÄŸi anlaşıldığından, yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verildi” dedi.

Daha önce de Türkiye Barolar BirliÄŸi düzenlemenin iptali için Danıştay'a baÅŸvurmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.