Sosyal Medya

Çocuk

Süt dişlerinin bakımına önem verin

Çocuklarda süt dişlerinde görülen çürüklerin gecikmeden tedavi edilmesi gerektiği, süt dişlerinin normal dişlere göre daha çok organik madde içerdiği için daha hızlı çürüdüğü belirtildi.



Süt diÅŸlerin, 'nasıl olsa dökülüp yerine yenileri gelecek' yanılgısı nedeniyle tedavi edilmediÄŸini belirten pedodonti uzmanı Dr. AyÅŸe Utku KöyoÄŸlu ÅŸunları söyledi: "Çocuklar, çürüÄŸün erken döneminde görülebilen soÄŸuk sıcak hassasiyeti ve hafif aÄŸrı gibi sinyalleri zamanında yorumlayamazlar. Olayı ancak dayanılamayacak kadar aÄŸrı olmasında fark ederler ki, bu durumda çok geç kalınmış olabilir. Çocuklar ağız bakımına da yetiÅŸkinler kadar dikkat edemezler. ÇocuÄŸun el becerisi, merakı ve ebeveynlerin tutumu diÅŸ fırçalama alışkanlığını belirler. Özellikle annelerin sıklıkla yaptığı bir hata da emzik ya da biberonu ÅŸeker, reçel gibi gıdalara batırarak çocuklara vermeleri veya uyku aralarında ÅŸekerli süt, meyve suyu gibi gıdalara alıştırmalarıdır. Böylece beslenme düzensizliÄŸinden dolayı diÅŸler çürümeye yatkın hale gelir."
Süt diÅŸlerinin daha çok organik madde içerdiÄŸi için normal diÅŸlere göre daha kolay ve hızlı çürüdüÄŸünü belirten Dr. KöyoÄŸlu ÅŸöyle devam etti:"Süt diÅŸlerinin birinci görevi çocuÄŸun beslenmesini saÄŸlamaktır. Ayrıca konuÅŸmanın düzgün geliÅŸimi de süt diÅŸlerinin varlığına baÄŸlıdır. Zamanında tedavi edilmeyen süt diÅŸi çürükleri aÄŸrı, kötü koku, çiÄŸneme zorluÄŸu, beslenme bozuklukları ve çirkin görüntüye yol açar. Tedavi edilmeyen diÅŸ bozuklukları ileride diÅŸ çarpıklığı, çene geliÅŸiminde bozukluk ve genel saÄŸlık problemlerine sebep olabilir. Dolayısıyla süt diÅŸlerindeki çürükler, 'nasıl olsa yerine yenileri gelecek' yanılgısına düÅŸmeden tedavi edilmelidir. Süt diÅŸlerindeki çürükler, aÄŸrı ile çocuÄŸun çok küçük yaÅŸlarda tanışmasına ve gelecekte bazı fobileri olmasına neden olabilir."

 

YENÄ°ÅžAFAK
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.