Sosyal Medya

Genel

Akraba ilişkilerine önem veriyor muyuz?

Peygamberimiz, akraba ilişkilerine önem verir ve sahabesine bu konuda tavsiyelerde bulunurdu. Sıla-ı Rahimi kesmek dinimizce yasaklanmıştır. Yakınlarımızın, özellikle anne babanın ziyaret edilmesi ve ihtiyaçlarının karşılanması insani bir sorumluluktur.



Hazreti Peygamber, akraba iliÅŸkilerine önem verir ve sahabesine bu konuda tavsiyelerde bulunurdu. Sıla-ı Rahimi kesmek dinimizce yasaklanmıştır. Yakınlarımızın, özellikle anne babanın ziyaret edilmesi ve ihtiyaçlarının karşılanması insani bir sorumluluktur. Halid b. Zeyd'in rivayetine göre bir gün bir adam hazreti peygambere gelerek "Ya Resulullah beni Cennete sokacak bir ibadet söyler misin? Diye sorar. Bunun üzerine hazreti peygamber Allaha ibadet eder ve ona hiçbir ÅŸey ortak koÅŸmazsın, namazı kılar zekatı verir ve sıla_ı Rahimi kesmezsin buyurmuÅŸtur.
Sıla-i Rahim sadece ziyaret değildir

Dinimiz akraba ziyaretini kesmemeyi ve yakınlarımıza destek vermeyi tavsiye eder. Ancak sıla-i Rahim sadece ziyaretten ibaret deÄŸildir. Bunun yanında, yakınlarımızın gözetilmesi, ihtiyaçlarının karşılanması ve gönüllerinin hoÅŸ tutulması gerekir. Ayetlerde ve hadislerde, sıla_ı rahimin, namaz zekat gibi farz ibadetlerden hemen sonra zikredilmesi dinimizin bu konuya ne kadar önem verdiÄŸini gösteriyor.
Akraba ziyaretleri

Akrabalar arasında sevgi bağını güçlendirir

Ä°nsanlar yakınları aracılığıyla ihtiyaçlarını karşılama ÅŸansı bulurlar.

İnsanlar acı ve neşelerini paylaşarak birbirlerine destek verirler

Hastalık ve yaşlılık gibi durumlarda yakınlarına destek sağlarlar.

Yalnızlık duygusu yaşamazlar, yakınlarını yanlarında hissederler.

Müminler birbirlerinin dostu ve yardımcısıdırlar. Çünkü onlar aynı yolda yürümekte ve kardeÅŸlik duygusuyla hareket etmektedirler. Ä°slam kardeÅŸliÄŸi el ele olmayı ve hayatın yükünü birlikte taşımayı gerekli kılar. Akraba iliÅŸkileri ise birliktelik ruhunu daha da pekiÅŸtirir. KiÅŸi kendisini düÅŸündüÄŸü gibi akrabalarını da düÅŸünür ve onların iyiliÄŸini ister.
Bir elin parmakları gibi

Hazreti Peygamber, Ä°slam kardeÅŸliÄŸine vurgu yaparken "müminin mümine karşı durumu bir parçası diÄŸer parçasını sımsıkı kenetleyip tutan binalar gibidir" dedi ve bu ifadeleri kullanırken iki elinin parmaklarını birbirinin arasına geçirerek kenetledi ve sevgi merhamet ve birbirine ÅŸefkatle muamele etmede müminler bir cesedin uzvu gibidirler. O bedenin bir uzvu hastalandığı zaman cesedin diÄŸer organları da rahatsızlık duyar" buyurdu. Hazreti peygamber kardeÅŸlik duygusunun önemini anlatırken "Din kardeÅŸin zalim de mazlum da olsa ona yardım et " dedi. Orada bulunan bir adam "Ya Resulullah! KardeÅŸim mazlumsa ona yardım edeyim ama zalimse nasıl yardım edeyim söyler misin? Dedi, Hazreti peygamber, " onu zulümden alıkoyar zulmüne engel olursun. Åžüphesiz ki bu ona yardım etmektir" buyurdu.
KeÅŸke beni anlayabilselerdi

Lisede ele avuca saÄŸlamayan bir gençtim. Annem de babam da çok fazla baskı yaparlardı.

Liseye geçtiÄŸimde, nasıl olsa büyüdüm diye düÅŸünür ve onlardan uzaklaşır arkadaÅŸlarla takılırdım. Evde her akÅŸam kavga olurdu. Annem biraz daha anlayışlıydı ama babam gerekten çok anlayışsızdı. Lise ikinci sınıftayden sigaraya baÅŸladım. O kadar tiryaki olmuÅŸtum ki, günde iki paket bitiriyordum. Babam bunu öÄŸrendiÄŸinde evde büyük bir kavga oldu. Onlar benim sözden anlamadığımı görünce annemin aracılığıyla bir psikoloÄŸa götürdüler. Annem dayım ve ev sahibimiz Fahri amca sigarayı ve mensup olduÄŸum arkadaÅŸ grubumu bırakmam için çok savaÅŸtılar. Ama ben onların isteklerini hiç ciddeye almıyordum. Ama bir gün çok sevdiÄŸim ve her zaman örnek aldığım tarih hocam beni yanına çağırdı ve söze "çok iyi görünüyorsun, sen benim en sevdiÄŸim öÄŸrencilerimden birisin" sözüyle baÅŸladı. Benimle konuÅŸtu. Ve beni adam yerine koydu. Ä°ki arkadaÅŸ gibi konuÅŸtuk. Bana hayatımı deÄŸiÅŸtirdiÄŸim takdirde neler kazanabileceÄŸimi sordu. O gün hocama söz verdim ve bir hafta sonra da hem sigaraya hem beni kötü alışkanlıklara teÅŸvik eden arkadaÅŸlara veda ettim. Oysa annemle babam bana iyi davransalardı bunu daha önce yapabilirdim...

Muzaffer YiÄŸit
"Aranızda selamı yayın"

Hazreti Peygamber insan iliÅŸkilerinde son derece nazik ve ÅŸefkatliydi. Bir hadisi ÅŸerifinde ÅŸöyle buyurur: "Allah'a ve ahiret gününe inanan komÅŸusuna eziyet etmesin. Allah Resülü, Müslümanların birbirine saygı ve sevgi beslemelerini tavsiye ediyor ve bu konuda onlara yol gösteriyordu. "sizden biriniz kendisi için istediÄŸi ÅŸeyi kardeÅŸi için de istemediÄŸi sürece gerçek anlamda iman etmiÅŸ olmaz" Bir baÅŸka hadisinde de, "Ä°man etmediÄŸiniz sürece cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmediÄŸiniz sürece de iman etmiÅŸ olmazsınız. Buyurur. " Hazreti Peygamber, selamın önemine vurgu yapar: "Davranış haline getirdiÄŸiniz zaman birbirinizi seveceÄŸiniz bir ÅŸey söyleyeyim mi_ Aranızda selamlaÅŸmayı yaygın hale getirin" buyurur.
Hazreti Peygamberin Ahlakı

Hazreti Ali Allah Resülünün ahlakını ÅŸöyle özetler:

"Hazreti Peygamber güler yüzlü güzel huylu nazik kalpli idi. Hiçbir zaman kaba ve sert davranmazdı. Onun aÄŸzından hiçbir kötü söz çıkmazdı. Kimseyi ayıplamaz ve kalbini kırmazdı. Tartışmaya girmekten, gereÄŸinden fazla söz söylemekten uzaktı. BaÅŸkaları adına üç ÅŸeyden sakınırdı. Ä°nsanları tenkit etmekten bir kimseye hakarette bulunmaktan baÅŸkalarının sırrını öÄŸrenmeye çalışmaktan."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.