Sosyal Medya

Kürsü

Entelektüel Müslüman yetiştirmenin bedeli

Günümüz tarih kitaplarının deyimiyle "Avrupalılar artık bizden üstünler/ileriler" dediğimiz andan itibaren böyle bir sürecin içine girdik. Avrupa’ya yetişmeye ve geçmeye çalışmak için de onların alanlarını öğrenmemiz gerekir hükmüne vardık ve Avrupa ile güreşe tutuştuk.



Son zamanlarda sıkça duyduÄŸumuz yeni bir mefhum ‘entelektüel Müslüman’. Bu kavram yeni türetildi ve içini doldurmak, bu ‘entelektüeli’ yetiÅŸtirmek için Büyük bir çaba sarf ediliyor. konferanslar düzenleniyor, kitaplar yazılıyor, üniversiteler açılıyor... Bütün çaba entelektüel bir Müslüman yetiÅŸtirmek için. Niye yetiÅŸtiriliyor bu diye sorulunca "Ä°slâm’ı her alanda savunan birileri olsun istiyoruz" ÅŸeklinde hazır bir cevap veriliyor. Bu fikir aklımıza ve gönlümüze hoÅŸ gelse de beraberinde bazı sorunlar getiriyor.

GetirdiÄŸi sorunlardan birisi, bu ‘entelektüeli’ yetiÅŸtirmek için tarih, güzel sanatlar gibi alanları da öÄŸretecek olmamız. “Ne olmuÅŸ yani tarih öÄŸreteceksek” derseniz ben de size “hangi tarihi” diye bir soru yöneltmek mecburiyetinde kalırım. Hangi tarih bu öÄŸreteceÄŸimiz, öÄŸreneceÄŸimiz tarih; insanlığın sosyal bir evrim içerisinde olduÄŸunu, bu evrimini Avrupa medeniyetinin tamamladığını ve bu medeniyetin insanlığın geldiÄŸi son nokta olduÄŸunu söyleyen, tarihi de bu sosyal evrim içerisinde deÄŸerlendiren Avrupa medeniyetinin tarihini mi öÄŸreteceÄŸiz?
 
ÇaÄŸdaÅŸ olun biraz
 
Böyle bir tarih öÄŸretimi sonucu yetiÅŸecek entelektüellerimiz iÅŸe bizleri ihyâ(!) etmek ile baÅŸlamak isteyecekler. Sık sık ‘çaÄŸa ayak uydurun’, ‘çaÄŸdaÅŸ olun biraz’, ‘bırakın bu geri kafalılığı’ gibisinden karşı cenahtan duyduÄŸumuz bu söylemleri kendi ellerimizle yetiÅŸtirdiÄŸimiz insanlardan duymanın acısını kaldırabilecek miyiz bunu bir soralım kendimize.
 
EÄŸitim vermek istediÄŸimiz bir baÅŸka alan da güzel sanatlar. Güzel sanatlardan kast ettiÄŸimiz; heykel, resim, tiyatro ve onun modern görünümü olan sinema mı? Kastedilen ÅŸayet buysa, peÅŸinen söyleyelim ki, bunlar bizlerin güzel sanatları deÄŸil. Bunlar Greek medeniyetinin ve onun enkazı üzerine kurulan Roma medeniyetinin, Roma medeniyetinin de enkazı üzerine kurulmuÅŸ olan Avrupa medeniyetinin ‘güzel’ saydığı sanatlardır. Böyle bir ‘güzel sanatlar’ eÄŸitimi verdiÄŸimiz entelektüellerimiz iÅŸe çaÄŸa ayak uyduracak sinema filmleri yapmak ile baÅŸlayacak yâhut evlerimize heykeller yerleÅŸtirmemizi, her odamıza tablolar asmamızı, en az haftada bir tiyatroya gitmemizi isteyecekler.
 
 
Aslında güzel bir amaç gibi gözüken bu iÅŸin sonunda yetiÅŸtireceÄŸimiz bu insanların nasıl noktalara geleceÄŸini, bizleri nasıl tehlikelerin beklediÄŸini bu iÅŸin üzerinde biraz düÅŸündüÄŸümüz zaman anlamakta zorlanmayacağız.
 
Avrupa ile güreÅŸe tutuÅŸtuk
 
O halde gelelim asıl noktaya; neden böyle bir çabaya giriliyor neden entelektüel yetiÅŸtirilmeye çalışılıyor neden her yerde kitap listeleri dağıtılıp tarih, felsefe, sanat tarihi gibi kitaplar okumamız için zorlanıyoruz. Aslında bunun cevabı tarihimizde yatıyor.
 
Günümüz tarih kitaplarının deyimiyle "Avrupalılar artık bizden üstünler/ileriler" dediÄŸimiz andan itibaren böyle bir sürecin içine girdik. Avrupa’ya yetiÅŸmeye ve geçmeye çalışmak için de onların alanlarını öÄŸrenmemiz gerekir hükmüne vardık ve Avrupa ile güreÅŸe tutuÅŸtuk.
 
Ä°smet Özel'den bir iktibasla tamamlayalım yazımızı: “Sakın ola bir domuzla güreÅŸmeÄŸe kalkışma. Domuz kısmıyla çamurlara gark olmadan güreÅŸemezsin.
 
Bu tutuÅŸtuÄŸumuz güreÅŸi gayet güzel açıkladığını düÅŸündüÄŸüm Ä°smet Özel'den bir iktibasla tamamlayalım yazımızı: “Sakın ola bir domuzla güreÅŸmeÄŸe kalkışma. Domuz kısmıyla çamurlara gark olmadan güreÅŸemezsin. Kirlenmeden domuzu maÄŸlup edemezsin. Bil ki, sana maÄŸlup olmak domuzu kederlendirmeyecektir. Bilakis, senin kirlenmiÅŸ olman onun hoÅŸuna gidecek ve güreÅŸirken kendisinin biraz daha kirlenmesi domuzun memnuniyetini kat be kat artıracaktır.” (Ä°smet Özel, Çelimli Çalım 17. Sayı)
 
Müellif: Dursun Solak / Kaynak: Gerçek Hayat Dergisi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.