Sosyal Medya

Kürsü

Ali Haydar Haksal: Bu coğrafyanın bitmeyen keşmekeşi

Coğrafyamızda bitmez tükenmez savaşlar var ve bunlar çok yönlü. Parçalanmış, etkisiz ve güçsüz kılınmış bir coğrafyadan söz ediyoruz.



Allah’ın Müslümanlara bağışladığı lütuflar bile onları güçlü kılmıyor. Bu lütufları hakkıyla deÄŸerlendiremiyorlar. DeÄŸerlendirmeleri de bir iradeye baÄŸlı. Ä°rade yoksunluÄŸu iktidar yoksunluÄŸu çatışmaları getiriyor. KiÅŸilerin veya kimi kurumların, çevrelerin konumlarını ve kendilerini öncelemeleridir sorun. Ä°slâm milletinin en önemli sorunlarının başında da bu geliyor.
 
Demokrasisi olan Türkiye’de iktidarı ele geçirenler veya iktidar olanlar da konumlarını bu baÄŸlamda düÅŸünüyorlar. Koruma ve kalma düÅŸüncesi. DiÄŸer taraftan ekonomisi, gücü zayıflayan bir ülke oluÅŸuyor. Çünkü emperyalizm ve onun güç odaklarının varlığı sömürüye dayanıyor ve sömürüden besleniyorlar. Dünyanın bütün nimetlerinde onlar hak sahibidirler. Bunu baÅŸkalarının tam anlamıyla kullanmalarına izin vermiyorlar. Petrol gibi en önemli yeraltı kaynağını bu milletin kendisinin hakkıyla deÄŸerlendirmesine izin vermiyor. Bir takım gerekçelerle ona el koyuyorlar. Bunun somut zamanları ve uygulamaları var. Irak iÅŸgali ile ülke; demokrasi, özgürlük ve bağımsızlık getirme savıyla iÅŸgal edildi. Ardından da: “Bakın biz size bu nimetleri bağışladık, sizi kurtardık, koruyoruz. Bunun bedeli petrolleriniz artık bizimdir!..” Bu uygulandı. Benzer durum Libya için geçerli. DiÄŸer ülkelerde de durum bundan farklı deÄŸildir. 1974 yılında Türkiye’nin sanayileÅŸme çabaları iç darbeler ile etkisiz hâle getirildi. Bununla Türkiye’nin güçlenmesinin ve söz sahibi olmasının önüne geçildi. Zamanla bu kurumlar ya özelleÅŸtirildi ya da tamamen devre dışı bırakıldı. Çünkü dünyada egemenler bütün hakları kendilerinde görüyorlar.
 
Bölgemizde bitmez tükenmez bir mücadele var. Suriye’nin etkisiz kılınması, iç sorunlarıyla boÄŸuÅŸması, Türkiye’de Batıcı ruha mensup alanların yaÅŸama memnuniyetsizlikleri ve çırpınışları, Ürdün sorunu gibi. Bir sorun belli bir düzleme getirilemeden bir baÅŸkası baÅŸlıyor.
 
CoÄŸrafyamızda lükler içinde de ne yazık ki bu anlamda bütünleÅŸtirici anlayış yoksunluÄŸu var. Ä°nsanların kendi çıkarlarını feda edemiyorlar. Mücadele düÅŸünce baÄŸlamında görünüyor ama daha da çok çıkar eksenlidir. Ä°ÅŸin zorluÄŸu da buradadır.
 
Emperyalizm milletlerin iç dünyalarından önce iÅŸe baÅŸlıyor. Oryantalizmin sonuçları bugün daha çok belirgin. Åžöyle ki yabancı oryantalistlerin yanında ÅŸimdi daha içeride olanlar var. Yabancıların Müslümanların iç dünyalarının ruhunu kavrama, öÄŸrenme ve ona göre tedbir alma özel çabalar gerektiriyordu. Bugün gönüllü ve yerli oryantalistler var, gönüllü hizmetkârdırlar. Onların amacı idealizm deÄŸildir, daha çok çıkarları ve yaÅŸama biçimleridir.
 
PutlaÅŸtırılmaya çalışılan sistem onların koruyucu merkezi. Bundandır ki bir milletin bütünlüÄŸü, birlikte yaÅŸamışlığı deÄŸil daha çok çıkar ve yaÅŸama biçimidir. Yoksa ideolojiler çoktan iflas etmiÅŸtir. Günümüz ideolojisinin anlayışı dünyayı sömüren emperyalizmin ve güç odaklarının inanış ve düÅŸüncesidir. Bu, milletlere kölelik ruhu aşılıyor. Milletler veya topluluklar da korkuyla buna teslim oluyorlar.
 
CoÄŸrafyamızın bu önemli sorunu, insanları etkisiz, güçsüz ve inançsız kılmıştır. Hangi siyasi anlayış olursa olsun deÄŸiÅŸmeyen kuralı emperyalizm ile iÅŸbirliÄŸi yapmadan ve teslim olmadan iÅŸe koyulmuyor. Bunu göze de alamıyorlar.
 
Ä°slâm milletinin ya da bir ülke ile sınırlı olan çevrelerin birliktelik ve dayanışma oluÅŸturmaları, güçlü olmaları. Bu saÄŸlanırsa o zaman önce kendi konumlarını güçlendirmiÅŸ olurlar. Kendi içlerinde bütünlük saÄŸlayanlar komÅŸu ülkelerle iÅŸbirliÄŸine gidebilirler. O zaman da bölgede güç birliÄŸi oluÅŸabilir. Türkiye Suriye, Irak, Ä°ran, Azerbaycan birbirine doÄŸrudan komÅŸu ve etki alanı içindedirler. Bu ülkelerin coÄŸrafi konumları da önemli. Bu daire daha geniÅŸletilerek, Mısır, Ürdün, Lübnan, Suudi Arabistan ve diÄŸer ülkeler dâhil edilebilir. Biliyoruz ki zor bir durum. Ancak bazılarının iÅŸ birliÄŸi bir baÅŸlangıç olur. Asıl önemli olan budur. Bir ÅŸeye bir yerden baÅŸlamak.
 
Milli Gazete

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.