Sosyal Medya

Kürsü

Ali Haydar Haksal: Hayatı anlamlandırma

Müslüman insanın sorumluluk bilinci kendisine kimi kurallar ile belirlenmiştir. Bunlar kesin olmakla birlikte uygulama serbestisi var. Bu da aslında onun anlamını daha çok artırıyor ve sorumluluğunu ağırlaştırıyor.



Ä°nsan akan nehrin suları gibidir. Sürekli, akarını bulunduÄŸu ya da yönünü belirlediÄŸi bir yere doÄŸru akar, su damlacıklarının biri kendine ait. Her insan teki de öyle. Elbette insan su ile karşılaÅŸtırılamaz. Ne ki, insan yeryüzüne geldiÄŸi andan itibaren birbirini çoÄŸaltan, eklemlenen ve yola koyulan bilinçli bir varlık.
 
Akıl ve bilinç onun asıl özelliÄŸi. Kendini yönetme, hayatını belli bir düzene koyma ve var olma. Yeryüzüne geldiÄŸi andan itibaren kendi arayışında olur. Bunu bilinçle yapıyor olduÄŸundan güdülü olan varlıklardan ayrılır. Aklın gereÄŸi düÅŸünce ve bunun sonucu çalışma sorumluluÄŸu bulunuyor.
 
GeçmiÅŸ zamanların insanları vardı. Herkes kendini ve dönemini yaÅŸadı bu dünyadan çekildi, öte dünyaya geçiÅŸ yaptı. Hayatın bir sürekliliÄŸi var. Ä°nanan insanlar için hayatın asıl anlamı burada. Bu dünyada bilinçli yaÅŸama ve öte dünyaya da bilinçli gidiÅŸ yapar. YaÅŸanan bu hayata anlam kazandırmak için insanın kendi dengesini koruması ya da bilinçle yaÅŸaması. Sorumluluk üstlenenler hayatlarını bilinçle anlamlandırırlar. Attıkları her adımın, her eylemin hesabını yaparlar. DüÅŸünen insanın zorlukları var elbette. DüÅŸünme çilesine razı olma, ona baÄŸla hayatın zorluklarını yaÅŸama bilinciyle.
 
Ä°nsanı düÅŸündüren ne çok ÅŸey var oysa. Åžu salgın dönemi insanlığı derin düÅŸündürüyor olmalı. Bu hayatın açmazlarını aÅŸma çabası ve cehdi onu ileriye taşıyor. Hayat sorumsuzca yaÅŸanıyor elbette. Bu tür insanlar var. Ancak her insanın kimi endiÅŸeleri bulunuyor. Rızkını kazanma ve yaÅŸama zorunluluÄŸu gereÄŸi. Bunun da elbette zorlukları bulunuyor.
 
Bir köylünün yapabileceÄŸi en iyi ÅŸey toprakla hâlleÅŸmesi, ya da hayvancılık yapması. SaÄŸlıklı yaÅŸayabilmesi için mutlaka rızkını bir biçimde kazanmalı.
 
Günümüzde kapitalist, çıkarcı ve doyumsuz bir dünyada bulunuyor insan. Kazandığını baÅŸkaları elinden alıyor. Ä°nsanı âdeta doÄŸrudan ya da dolaylı haraca baÄŸlıyor. DoÄŸrudan olan insanın köleleÅŸtirilmesidir. Bugün geçmiÅŸte olduÄŸu gibi bir kölelik sistemi yok gibi görünüyorsa da dolaylı olarak insan köleleÅŸtiriliyor. YaÅŸamak zorunda olan insan ise üstesinden gelemeyeceÄŸi durumlar söz konusu olduÄŸundan artık teslim oluyor.
 
Çalışan ve üreten insan deÄŸerlidir ve azizdir. O, bir tek kendisi için deÄŸil sorumlu bulunduÄŸu yakınları için de çalışıyor. Hatta gelecek için de bir sorumluluÄŸu bulunuyor. Ä°nsanın insana olan birlikteliÄŸidir bu. Ancak insana dünyayı ve onun nimetlerini bağışlayan Allah, insana yükümlükler veriyor. Bu da onun hayatını anlamlı kılmasına vesile oluyor. Salt kendi beni için deÄŸil baÅŸkaları için, hayvanlar için de bir sorumluluktur bu.
 
Fiili ve fiziki çalışma zorunluluÄŸu, bir de insanlar arasında görev dağılımı gerektiriyor.
 
Dünyanın da bir dengesi var. DoÄŸaya baktığımızda hayvanlar beslenmeleri için birbirlerini tamamlıyorlar. Bazen insana vahÅŸi bir durum gibi görünse de denge öyle kurulmuÅŸ bulunuyor. Etobur ya da otobur olan hayvanlar birbirini dengeliyor. Fakat bu dengenin merkezinde insan var. Ä°nsan olma bilinci bu oluÅŸ içindeki anlamını daha çok öne çıkarıyor.
 
Müslüman insanın sorumluluk bilinci kendisine kimi kurallar ile belirlenmiÅŸtir. Bunlar kesin olmakla birlikte uygulama serbestisi var. Bu da aslında onun anlamını daha çok artırıyor ve sorumluluÄŸunu ağırlaÅŸtırıyor.
 
Hayat onun için bir savaÅŸ alanı. Bu alanı hakkıyla, kimseye zulmetmeden, kimsenin hakkını gasp etmeden, doÄŸada var olanın belli sınırlar içinde hem üretmesi hem de aşırıya kaçmadan tüketmesi gerekmektedir.
 
Kapitalizmin olanca ağırlığıyla insanlığın üzerine çöreklenmiÅŸ olması elbette ki iÅŸini zorlaÅŸtırıyor. Bu kurulu düzeni bozacak olan gene irade ve akıl bilinciyle olan Müslümanlardır. Müslümanlar için helâl ve haramlar var. Haramların sınırları kesindir. Bunlardan sakınılması dilenir ve istenir. Ä°rade sahibi kimse bunu hayatına uygular. Çalışma bilinci de bunlardan. Ä°nsan kendisi ve insanlık için iyilikler yapma cihadıyla yükümlüdür. Ä°yiye ve güzele, hayırlı olana kendini adamalı. Bu da insanlığın asıl çıkış ve kurtuluÅŸu olur. 
 
 
Milli Gazete

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.