Sosyal Medya

Tecavüz, İntihar ve Cinayet Oranları Neden Artıyor?

Kenan Alpay / Yeniakit Gazetesi



Bütün bir toplum magazin kültürünün ayrılmaz bir parçası gibi yaÅŸamaya mahkûm ediliyor. Magazin kültürü en ciddi haber kanallarının bile ana haber bültenlerini, gazete manÅŸetlerini iÅŸgal edip toplumun üzerine hücum ediyor. Elbette magazin kültürü diye kendi başına bir kötülük odağı, kendi imkanlarıyla iÅŸ gören bir organizma bulunmuyor yeryüzünde. Ancak ÅŸöyle bir tanım yapabiliriz: Magazin kültürü birey ve toplumun harama, günaha ve gayrı meÅŸru iliÅŸkilere olan eÄŸilimini fısıltı halinde konuÅŸmaktan modern iletiÅŸim araçlarıyla yayıp özendirici bir biçimde teÅŸhir edilmesine geçiÅŸin adıdır.

Magazin kültürü artık siyasetin kodlarına da eÄŸitim müfredatına da hatta aile yapısına da kolayca müdahale edebilecek bir pozisyonda. En çirkin davranışları sergilemeyi adet edinen, ahlaksızlığı meslek edinerek ÅŸöhret ve zenginlik kazanan, hastalık düzeyinde karakter sorunu yaÅŸayan ve hemen hiçbir insani deÄŸerden nasiplenmemiÅŸ tipler birer fenomen daha doÄŸrusu rol modeller olarak kamusal hayatın merkezine yerleÅŸtiriliyor. Reklam yüzü olmanın yanı sıra siyasetçilere sempati kazandıran pozlar vermekten eÄŸitim öÄŸretimde ‘kalite’ arttırıcı tavsiyelerde bulunmaya deÄŸin topluma istikamet veren her alanda boy gösteriyor magazin figürleri. Çıplaklıktan beter derin dekoltelerin yarıştığı, yüzlerce kez yaÅŸanan sürpriz aÅŸklara dair kliÅŸe kalıpların havada uçuÅŸtuÄŸu, yıllara meydan okuma bahanesiyle giriÅŸtikleri teÅŸhircilik tuzağıyla silkeleyecek yeni kerizler kovalayan sanatçı artıklarıyla önce akıllara ve kalplere tecavüz ediliyor. Akıllara ve kalplere yönelik tecavüzler kitlesel ve sistematik düzeyde halen sürüyor.

EÄŸer sebepler üzerine odaklanmıyorsak kadına karşı ÅŸiddeti kınama ve lanetlemek yarışına girmenin ciddi hiçbir faydası olmayacaktır. Suç oluÅŸturan fiili ve suçu iÅŸleyen failleri üreten iklimi ortadan kaldıracak tedbirleri almadan tekrar eden kınama ve lanetleme yarışı timsah gözyaşından öteye bir mana taşımayacaktır. En temel ahlaki kaidelere savaÅŸ açarak iktidarını büyüten ve tahkim eden magazin kültürü, egemenliÄŸi altına aldığı fert ve topluma merhameti, adaleti, tevazuu, iffet ve izzeti, namus ve ÅŸerefi, sadakat ve vefayı tümden yok etmesini ihsas ediyor. Ä°ffet ve izzeti paspas eden, namus ve ÅŸerefi alay konusu yapan, zina ve içkiyi hayat tarzı edinen, teÅŸhircilik ve aldatma dışında sanatsal faaliyet bilemeyen kiÅŸi veya grupların öne çıkarıldığı bir toplumda huzur ve güven nasıl tesis edilebilir ki!

Ä°zzet ve ÅŸerefin zenginlik veya yoksullukla, iffet ve namusun eÄŸitim durumu veya kariyerle hiçbir alakası yoktur elbette. Tecavüzün, cinayetin, intiharın toplumu derinden sarsacak düzeyde artıyor oluÅŸu için birtakım göstergeler öne çıkarılabilir. Ä°ktisadi açıdan yaÅŸanan daralmalar, iÅŸsizlik, geçim sorunu, alım gücünün düÅŸmesi gibi gerekçeler veya siyasette yaÅŸanan istikrarsızlık, gerilim veya çatışmaların belli bir oranda intiharla iliÅŸkisi kurulabilecek olsa da tecavüz ve cinayetle bağı nasıl kurulacak? Bültenler önce tecavüz edilen ardından intihar süsü verilerek öldürülen kadınların hikayesinden geçilmiyor. Kimi eÅŸini ve çocuklarını katledip sonra da kendini öldürüyor kimileri de üç beÅŸ kuruÅŸ, bir iki bilezik veya pahalı bir telefonu çalmak için barbarca cinayetler iÅŸleyip kaçıyor.

Zannediliyor ki bu tecavüz ve cinayetlerin ardına eklenen intiharların hesabı sorulmayacak. Buradan bir biçimde polisten, mahkemeden, cezaevinden sıyırılırsa baÅŸka bir hesap mercii yok ve hiç olmayacak. Tecavüzü örtme, cinayeti saklama becerisine güvenen ihtirasları zirve yapmış sapkın tiplerin bu derece yaygınlaÅŸmasını ya elbirliÄŸiyle ortadan kaldıracağız ya da herkes bu anaforun bir kurbanı olmak üzere kaderine razı olacak. Evet, devlet tedbirler alsın, kanunlar çıkarsın, cezai müeyyideleri ağırlaÅŸtırsın. Ancak kanunla, polisle, mahkemeyle adalet, merhamet, iffet ve ÅŸeref duygusu kazandırılabilir mi? Toplum, aile, eÄŸitim, kültür kurumları ahlak ve adalet merkezli olarak kendini yeniden inÅŸa etmeli ki iyilik ve güzellik üzere iÅŸleyen bir toplumsal denge kurulabilsin. TeÅŸhircilikten aldatmaya, zinakârlıktan alkolizme her türlü edepsizliÄŸi ve sapkınlığı temsil eden hayat tarzlarına ve rol modellere karşı kapsamlı bir mücadele yürütmek gerekiyor.

Hem sapkınlığın propagandası yapılsın hem de tecavüz, cinayet ve intiharlara karşı toplumsal bir bilinç oluÅŸturalım demek riyakarlıktan öteye düpedüz ÅŸeytanın ortaklığını temsil etmektir. Hem her türlüsüyle cinsellik ve ÅŸiddetin kışkırtılmasına taraf olup hem de tecavüz, intihar ve cinayetlerin önünü almaya soyunduÄŸunu iddia etmek mantıksızdır ve hayatta hiçbir karşılığı yoktur. KötülüÄŸü, çirkinliÄŸi, yalan ve iftirayı, teÅŸhircilik ve aldatmayı, zinayı ve cinayeti modelleyen filimler, diziler, magazin haberciliÄŸine destek verip edepli ve vefalı, namuslu ve ÅŸerefli, merhametli ve adaletli bir toplumda hayat süremeyiz. Ä°kisi bir arda olmuyor, olamıyor.

Gerçekten merhamet duygularımız güçlüyse, hakikaten adalete inanıyor ve toplumun geleceÄŸini bu depresif iklimden korumak istiyorsak Hz. Adem’den Hz. Muhammed (a.s.)’a sürüp gelen evrensel ahlakın ilkelerine sahip çıkmak zorundayız. Åžeytanın ve dostlarının adımlarını izleyen hiçbir fert ve topluma huzur ve sükunet nasip olmamıştır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.