Sosyal Medya

Merhabalar Rahmet Mevsimi-Abdullah Büyük

Halkımızın dilinde “Üç Aylar” olarak bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayının ilki olan Recep ayına girmiş bulunuyoruz. Yüce Allah, bazı geceleri, diğer bazı gecelere, bazı mekânları, diğer bazı mekânlara ve bazı zamanları da diğer bazı zamanlara üstün kılmıştır. Bunları iyi değerlendirmek zorundayız.



Mübarek gece ve gündüzlerimizin nafile ibadetlerle ihya edilmesi, bir manada gönül iklimimizin yakıt istasyonlarına benzer. Bu yazımızda ele almak istediğimiz mesele, peş peşe gelen bu üç ayın birbiri ile irtibatı ve yapacağımız vazifeler olacaktır.
 
    Sevgili Efendimiz, mealen, “Ey Allah’ım! Bize Receb’i ve Åžaban’ı mübarek kıl. Ve bizi Ramazan ayına ulaÅŸtır” buyurur. Ve bu duanın da ümmeti tarafından okunmasını tavsiye eder. DiÄŸer taraftan yine mealen, “Recep Allah’ın, Åžaban benim ve Ramazan ayı ise ümmetimin ayıdır” buyurarak, tüm dikkatleri bu aylar üzerine çeker.
 
Tüm aylar Allah’ın olduÄŸu halde, Recep ayına karşı ayrı bir önem verilmiÅŸtir. Çünkü, Ramazan ayında eline Kur’an verilecek olan insanın, Recep ayında Kur’an’ın Sahibi ile sıhhatli bir iletiÅŸim içine girmesi gerekiyor. Bu ayda Müslüman insan hayatını gözden geçirir, kendisine ve etrafına çekidüzen verir. Bir ay boyunca tutacağı Ramazan ayı orucunun ön hazırlığını yaparak, Recep ayında aralıklı oruçlar tutar. Recep ayında kalbî faaliyet bir insan için büyük önem arz eder. Kalbî faaliyetin baÅŸlaması ile birlikte Allah-Kul diyaloÄŸu zirveye çıkar. Ä°manlar tazelenir. Ramazan ayında emanet olarak teslim alacağı Allah Kelâmı’nın Sahibi’ne güven ve itimadı artar. Bir manada, “Recep ayı kiÅŸiyi Allah’a hazırlayan bir aydır” desek, umarız ki hata etmiÅŸ olmayız. Yani üç aylar bir günah çıkarma ayı deÄŸildir, fakat geride bıraktığımız sekiz ayın muhasebesini yapmak, gevÅŸemiÅŸ olan manevi vidalarımızı sıkmak için birer ilahi fırsattır.
 
Recep ayından sonra gelen ve Rasulullâh’a tahsis edilen Åžaban ayıdır. Åžaban ayında Müslüman insan, Resûlünü, Resûlullah’ın Risalet müessesesini tanımalıdır. DiÄŸer adı ile Resûl-Kul iliÅŸkisi devreye girmelidir. Eski ümmet ve toplumların yaÅŸadığı yanlış ve batıl gidiÅŸata ortak olmamak için, Yüce Allah’ın katından gelen Kur’an’ın nasıl yaÅŸanacağını ortaya koyan bir insanı gerçek kimliÄŸi ile tanımak gerekir. Ä°rtibata geçeceÄŸimiz, sıkı iliÅŸkilerimizi baÅŸlatacağımız Sevgili Peygamberimiz melek deÄŸil, insandır. Ãœstelik O’nun kul kimliÄŸi, Resûl kimliÄŸinin önündedir. Melek ve melik Peygamber yok, beÅŸer Peygamber vardır. Kul ve beÅŸer vasfının Peygamberimiz’de olduÄŸunu görünce, ümmeti olarak bizler o güzel insanla irtibatımızı sıhhatli zemine oturtmuÅŸ oluruz. 
 
Elbetteki bu irtibat Efendimiz’in fiziki dünyası ile deÄŸil, hadis ve sünnetleriyledir. Ancak, O’na melek ve melik gözü veya gözlüğü ile bakacak olursak, O’nunla irtibata girmemiz mümkün olmaz. Åžaban ayında kendisini yakînen tanıyacağımız Peygamberimizi, makamını ve mevkiini, etki ve yetkisini Rabbimizin bildirdiÄŸi ölçülerle kabullenmiÅŸ olacağız ve böylece ÅŸahadet kelimesinin ikinci bölümü hak etmiÅŸ olduÄŸu sıfata kavuÅŸmuÅŸ olacak. 
 
Ve ÅŸimdi sırada ümmetin ayı olan Ramazan ayı vardır. Receb ve Åžaban aylarında istenilen vazifesini, irtibatını gerçekleÅŸtirerek belli bir iman ve Ä°slâm kimliÄŸi elde etmiÅŸ olan Müslüman insanın, rahatlıkla eline alabileceÄŸi bir kitabı vardır. O da Kur’an’dır. Ramazan ayında kulunun eline Kitab’ını tutuÅŸturan Yüce Allah, sanki kuluna şöyle diyor: “Kitabıma iyi sarıl, onunla irtibatını sıklaÅŸtır. Çünkü, seni cennetimde görmek istiyorum...” 
 
Dolayısıyla Ramazan’ı bir mektep bilerek rıza diplomasını hak etmek için, gerekli özeni göstermeliyiz. O’nun bir Kur’an ayı olduÄŸu bilinciyle diÄŸer aylardan daha fazla Kur’an tilavet edip, mealini de okuyarak onu anlamalı ve yaÅŸamalıyız. Bugünkü Müslümanların sorunu, Kur’an okumama deÄŸil, anlayıp yaÅŸamamaktır. Milyonlarca hatimler yapılır, dualar edilir, fakat mealinden anlama ve yaÅŸayarak anlamlandırma yönü tercih edilmez. Müslümanlar Ramazan ayını fırsat bilerek Kur’an’dan anladıklarıyla amel etmeli, anlamadıkları yeri de uzmanlarından sorarak hayata geçirmelidir. 
 
Bu duygu ve düşüncelerle tüm okuyucularımın üç aylarını tebrik ediyor, sevgi ve muhabbetlerimi sunuyorum.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.