Sosyal Medya

Makale

Haramda huzur arayana huzur haram olur

   /Başınıza ne gelse kendi elinizle yaptığınızdan dolayı gelir.Allah bir çoÄŸunu da bağışlar/(Åžura 42/30)

    /Ä°nsanların kendi elleriyle yapıp ettikleri yüzünden karada ve denizde düzen bozuldu, böylece Allah –dönüÅŸ yapsınlar diye-iÅŸlediklerinin bir kısmını onlara tattırıyor./ (Rum 30/41)

         Dünya bir imtihan yeri. EÅŸref-i mahlûkat olarak yaratılan hür irade verilen insanın bu imtihanı içerisinde sınırları vardır. Bu sınırları aşınca ilahi müdahale gerçekleÅŸiyor. Kuran-ı kerimde bununla ilgili pek çok örnek mevcuttur. Ad-Semud-Nuh-Lut-Sodom ve Gomore kavimleri vs gibi. Bütün bu yaÅŸanılan felaketlerin sorumlusu dünde-bugünde insanoÄŸludur. Allah her an kâinata müdahale etmektedir. Kevni

Tabiat ayetleri insanlara unuttuklarını hatırlatmaktadır. Allah’ın ilgisiz kaldığı, kendi haline bıraktığı, kâinatta hiçbir alan yoktur. Göklerde ve yerde yaÅŸayan her ÅŸey Allah’ın iradesine hizmet eden ordulara dönüÅŸebilir./Göklerde ve yerde Allah’ın orduları vardır. Allah güçlüdür, doÄŸru kararlar verir./(Fetih 48/7).

        Hiçbir felaketten dolayı Allah suçlanamaz. Allah’ın yasak kıldığı, haram olarak nitelendirdiÄŸi hayvanları, içecekleri, ürünleri yemek içmek neticesinde ortaya çıkan hastalıklardan, virüslerden insan sorumludur. YediÄŸimiz içtiÄŸimiz ÅŸeylerle, Tayyip-temiz helal olmayan yiyeceklerle bu tür musibetlerin birebir iliÅŸkisi vardır. Bulaşıcı hastalıkların, öldürücü virüslerin nedenlerini, insanların ahlaken yanlışlıklar içerisinde bulunduÄŸunu, Allah’ın kurmuÅŸ olduÄŸu ekolojik dengeyi bozmaları, fesat çıkarmaları, ozon tabakasının delinmesi, küresel ısınma, temiz suyun azalması, gıdalardaki GDO gibi birçok kötülüklerin ortaya çıkmasında aramak lazım. ÖrneÄŸin, tüm insanlığı yakıp kavuran, evlere kapatan koronavirüs felaketi haram olan yarasayı yemekten dolayı ise bunun sorumlusu yine haddini aÅŸan insandır. Laboratuvar ortamında üretilmiÅŸ ise bunu yapan yine pek zalim olan insandır. Virüslerin yaÅŸam dünyası hayvanlar âlemi olduÄŸu halde, onların insanlığa bulaÅŸması insanlar aracılığı ile olmaktadır.

            Bu musibetlerin amacı, küresel anlamda insanlığın ibret almasını saÄŸlamak ve hayatlarında Allah yokmuÅŸ gibi yaÅŸamalarını önlemektir. Ä°nsan Allah’a karşı nankörlükten vazgeçmelidir. Vicdan ve merhamet duygularını diriltmemiz lazım. Ä°man ve ahlak ölçülerini Kevni ayetlerin içinde yaÅŸatmamız lazım.

            VahÅŸi Batı dünyası, Amerika ve küresel firavunlar, insanlığı ve dünyayı içine soktuÄŸu karanlıklara, bunalımlara, hastalıklara yenilerini ekleyerek zalimliklerini sürdürmektedirler. Sınırsız üretim, çılgınca tüketim, pozitivizm, Allahsızlık, post-insan, robotlar çağı ve hiççilik olanca hızıyla devam ediyor./Allah’ı gereÄŸi gibi takdir edemediler/ (Enam 6/91 –Hacc 22/74) ayeti bugünkü tabloyu en güzel ÅŸekilde özetliyor. Ä°nsanlığın Allah ile iliÅŸkisini düzeltmesi, Allah’ı hakkıyla takdir edip O’na yönelmesi fıtratına dönmesi lazım. Allah’ı sadece, zorluklarda, hastalıklarda, belalarda deÄŸil, her daim anmak, O’na karşı sorumluluklarımızı yerine getirmemiz gerekir. Allah’ı hesap dışı tutma çalışmalarının tarihte fiyaskoyla sonuçlandığını görüyoruz. Kuran’ın nice ibretlik vakalardan bahsettiÄŸini biliyoruz. Allah’ın sünneti deÄŸiÅŸmez. Bu hastalıkları covid-19,veba ve tüm salgınları bu musibet çerçevesinde telakki etmekten ziyade, insanoÄŸlunun bilincini, idrakini yenilemesine bir vesile olması önemli. Her ÅŸeyiyle Rabbine yönelen, Ona ÅŸükreden, hamdeden, O’ndan yardım isteyen, O’na adanan bir hayata yeniden dönmek. Hayatı yeniden anlamlandırmak. Ä°nsanların yüzlerini Allah’a çevirmesine vesile olur. Bu uyarılar karşısında, varlık âlemine hayata iliÅŸkin bakış açımızın deÄŸiÅŸmesi gerekir. Ä°yilik, güzellik, helaller, haramlar, yasaklar, katliamlar üzerine herkesi, tüm insanlığı yeni bir söyleme ahlaki, vicdani ilkeler üzerine anlaÅŸmaya çağırabiliriz. Vicdani bir dünya için… Küresel kibre, sömürüye, iÅŸgallere, hak ve hukuk ihlallerine, tabiatın katledilmesine, yaÄŸmalanmasına, ahlaki sapkınlıklara, zorbalıklara karşı adeta Hılful Fudula davet edelim. Bu ÅŸekilde, tüm insanlığın, ahlaksızlıktan çökmesine engel olabiliriz, insanın haysiyet ve onurunu kurtarabiliriz.

          Günümüz dünyasında, insanlık haramlara teslim, yalanlara teslim. Hız ve haz tutkunu insan haddi aÅŸması sebebiyle hastalıklarla boÄŸuÅŸuyor. Åžeytanın ayartmalarıyla yasakları delen, haram olan yiyecekleri yiyen insan, hastalıkların ve çıplaklıkların, edepsizliklerin, ahlaksızlıkların sarmalında çırpınıyor. Âdeta yeryüzü dar gelmeye baÅŸladı. Ä°nsanların huzur ya da huzursuzluk kaynağı olabilen yeme, içme, kazanma, tüketim alanı da Ä°slam tarafından ahlaki ve dini deÄŸerlere baÄŸlanmıştır. Sırf tüketmek için üretme anlayışı Ä°slam’a aykırıdır. Ä°sraf haramdır. Bugün vahÅŸi batının doymak bilmeyen ihtirasla tabii kaynakları yaÄŸmalaması yüzünden, hem kendisi hem de dünyanın diÄŸer kısmı ciddi hastalık ve krizlerle boÄŸuÅŸuyor. Allah’ın verdiÄŸi yeryüzü kaynaklarını tekeline almaya çalışarak sorumsuzca çılgın tüketimin içerisinde gerçekleÅŸtirdiÄŸi israfa aldırmayarak, yeryüzünde insani var oluÅŸu tehdit eden geliÅŸmelerin öncüsü olmuÅŸtur. Ürettikleri zehirli atıklarını, insanlar, hayvanlar, bitkiler üzerindeki öldürücü etkilerine aldırmaksızın, denizlere göllere, nehirlere yani Allah’ın insana emanet olarak verdiÄŸi tabiatın kucağına atıvermektedir. Ekolojik denge alt-üst olup bozuldu.

           Kuran’ın israf konusundaki ciddi uyarısını dikkate almamanın, inanan-inanmayan herkese neye mal olduÄŸu ortadadır. Küresel israfla karşı karşıyayız. Åžeytanın dostları tarafından talan edilen, Allah’ın verdiÄŸi nimetlerin, tabii kaynakların yok edilmesine karşı mücadele etmek ve yeryüzünde insanoÄŸlunun varlığını sürdürebilmesine elveriÅŸli bir hayat tarzı sunmak elbette herkesten çok müminlere yaraşır. Bunun anlamı israf ekonomisine karşı orta yol sunmaktır.

          Kuran’ın yenmesi, içilmesi caiz olan nimetleri,-tayyibat-kavramıyla açıklar ve iÅŸaret eder. Yenmesi, içilmesi haram olanları ismen belirtir. Bunları –habais-kategorisinde deÄŸerlendirir. Bu çerçevede ÅŸüpheli yiyeceklerden de kaçınmamız gerektiÄŸini de unutmamak lazım. Fast-food denen batı tarzı gıdalardan, kolalı içeceklerden de uzak durulması saÄŸlık açısından önemli.

         Hepimiz aynı dünyadayız ve hepimiz birbirimize karşı sorumluyuz, o kadar ki aramızdaki beyinsizler yüzünden hepimiz helak olabiliriz yüzden zararlı ÅŸeyler konusunda bu sadece beni ilgilendirir lüksüne sahip deÄŸiliz. Çevremizde olup bitenlerden ibret almamız lazım. EÄŸer ibret alınırsa bu hastalıklar, virüsler insanı hem yok eder hem yeniden var eder. Ä°nsan haramlara, sapkınlıklara uzak durarak, onları zihinden bedeninden ve davranışlarından atarak Allah’a teslimiyete yeniden dirilebilir. 

       Epidemik bir toplumda yaşıyoruz. Akışkan modern bir zaman diliminde, insan haddini aÅŸtı, haramlara bulaÅŸtı, araçlar kutsandı. Eküler insan kendini tanrılaÅŸtırdı, kibrin zirvesine ulaşınca da acizliÄŸini, bir hiç olduÄŸunu anladı…

    Velhasıl, Kur’an’da belirtilen bütün toplumsal sapmaları bugün maalesef yaşıyoruz. Mal-mülk aşırılığı, tüketim çılgınlığı, içki, kumar, fuhuÅŸ, faiz, teknolojik sapkınlıklar, bencillikler, kibir, gurur bütünüyle ortada. Her gün binlerce insan yok oluyor, korku ve endiÅŸe büyüyor. Gazap ve imtihanın içinde yaşıyoruz. Ä°bretler çıkarmamız lazım ıslah olmuÅŸ bir kul olarak çıkmamız lazım bu musibetlerden.

    Salgın, insan kaderinin içinde piÅŸtiÄŸi bir imtihan. Gazaplarla insana saldırır. Allah’ın insana verdiÄŸi ikazları barındırır içinde, sadece kâfirlere deÄŸil, Müslümanları da saran imtihanlar. Müslümanlarda haramlara bulaÅŸtıkça, Allah’ın sınırlarını çiÄŸnedikçe mutlulukları, saadetleri yok olmaya baÅŸlamıştır. Huzur Ä°slam’da ama maalesef Müslümanlar huzursuz durumda….

    Pek zalim, nankör, cahil olan insan, vahyi deÄŸerlerden uzaklaÅŸtıkça hem fıtratını örtmekte, müstaÄŸnileÅŸerek yeryüzünü fesada uÄŸratmaktadır.

<<Ä°nsanlardan öylesi de vardır ki dünya hayatına iliÅŸkin sözleri senin hoÅŸuna gider ve kalbindekine raÄŸmen Allah’ı ÅŸahit getirir oysa o azılı bir düÅŸmandır iÅŸ başına geçti mi yeryüzünde fesat çıkarmaya ekini ve nesli helak etmeye çaba harcar. Allah ise fesadı sevmez.>> (Bakara 2/204-205)

   Malı yığdıkça azgınlaÅŸan, sınırsız biriktirme tutkusuyla haramları meÅŸrulaÅŸtıran vahÅŸi kapitalizmin kölesi durumuna düÅŸen insanların akıllarını baÅŸlarına almalarını – akletmelerini- Allah yokmuÅŸ gibi yaÅŸamamalarını hatırlatalım….

   Ey insan ! Unutma 

  Haramda huzur ararsan huzur sana haram olur

 Vesselam… 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.