Sosyal Medya

Makale

Coğrafyanın anlama dönüştüğü yer

CoÄŸrafya kavramını ilk kez M.Ö 3. yüzyılda Eratosten tarafında kullanıldığı söylenir. Eski Yunancada ‘’yer’’ anlamına gelen ‘’Geo’’ tasarım anlamına gelen ‘’Graphi’’ sözcüklerinin birleÅŸmesinden oluÅŸmuÅŸtur. Ä°lk önce Batı dillerine giren sözcük, daha sonra Ä°slam dünyasında ve Osmanlılarla birlikte ‘’CoÄŸrafya’’ yani yer tasarımı anlamına gelen terim dilimize girmiÅŸtir.

Anlam ise, bir şeyin gösterdiği ya da dile getirdiği kavramlar bütünü olarak tarif edilir. Veya olayların mahiyetini, sebep sonuç ilişkilerini, sezgiyle, deneyim yoluyla algılanan idrak faaliyeti de diyebiliriz.

Çevreyi nasıl algıladığımız ve düşüncelerimiz ile algılarımızın davranışlarımızı nasıl etkilediÄŸinin incelenmesi ‘’davranışsal coÄŸrafyanın’’ konusunu oluÅŸturur. Ä°nsanların çeÅŸitli coÄŸrafyalar hakkındaki tepkilerini onu nasıl anlamlandırdığı belirler.

Ä°nsanoÄŸlu, tarih boyunca faaliyetlerinde hem coÄŸrafya üzerinde etkili olmuÅŸ hem de coÄŸrafyadan etkilenmiÅŸtir. Bu karşılıklı etkileÅŸimin sonucunda, coÄŸrafya insanın zihninde bir mekân olmaktan çıkıp bir anlama dönüşür.

Birde dinlerin coÄŸrafyaya kattığı deÄŸerler vardır. Bu baÄŸlamda Mekke, Medine ve Kudüs ÅŸehirleri Müslümanlar için herhangi bir coÄŸrafyadan çok daha derin bir anlamı vardır. Keza Hristiyanlar için Vatikan’ın özel bir anlamı olduÄŸunun yanı sıra baÅŸka inanç sahipleri için pek çok örnek verilebilir.

Toplumların güven ve refahını temin etmede coğrafyanın sağladığı muazzam avantajlar insanın zihninde daha derin anlamlar oluşmasına neden olur. Örneğin, Kıbrıs Adası ve son yılların güncel konusu olan Doğu Akdeniz, Türkiye için herhangi bir coğrafyadan daha derin bir anlam ifade eder.

DoÄŸu Akdeniz’i bir yer sofrasına benzetecek olursak; etrafında Türkiye, Kuzey ve Güney Kıbrıs, Suriye, Lübnan, (Ä°srail), Filistin ve Mısır vardır. Bir lütuf olarak bu sofranın üzerindeki nimetler zengindir. Türkiye diyor ki, gelin bu nimeti etrafında hakkı olan tüm halkların barışı, huzuru ve refahın temin edilmesi için adil bir ÅŸekilde paylaÅŸalım.

Sömürgeciler ise, Yunanistan ve Ä°srail’i maÅŸa olarak kullanıp Türkiye’yi denklem dışı bırakmaya çalışıyorlar. Türkiye’yi denklem dışı bırakabilirlerse, Suriye, Lübnan, Filistin ve Mısır’ı daha rahat denklem dışı bırakacaklar. Romlara ve Ä°srail’e sembolik bir pay verip geri kalan kaynaklara çökmeyi planlıyorlar.

DoÄŸu Akdeniz, sömürgeciler için bir çıkar alanı, Ä°srail ve Rumlar için zarar etme pahasına sırf Türkiye’ye kaybettirme konusu, Türkiye, Kuzey Kıbrıs, Suriye, Lübnan, Filistin ve Mısır içinse ekonomik, güvenlik ve egemenlik meselesidir.

Doğu Akdeniz, üç kıtanın kesiştiği bir coğrafyada adalet ile zulmün, hak sahipleriyle işbirlikçilerinin mücadele alanı haline gelmiştir. Bağrında barındırdığı zengin kaynaklar nedeniyle açgözlü sömürgecilerin ilgi odağı, bencilik ile paylaşımın cephe hattı ve coğrafyanın anlama dönüştüğü bir yerdir.

Milat

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.