Sosyal Medya

Makale

Ezberi Bozulmayan Ezberleri Bozamaz

- Kasas suresini ezberlerken, Musa’nın (as) başına gelenlerle hayatını gözden geçiriyordu…

 

“ Musa (as) delikanlılığının verdiÄŸi heyecanıyla kavminden bir cahilin dolduruÅŸuna gelip bir Kıpti’yi öldürmesine çok piÅŸmandı. Hâlbuki istediÄŸi, erkek çocuklarının katledilmesine bile ses çıkaramayan, aÅŸağılandıkça sisteme daha da sıkı baÄŸlanan köleleÅŸtirilmiÅŸ kavminden hiç olmazsa birinin çığlığına cevap vermekti.

 

Pek çok zulmüne ÅŸahit olduÄŸu hâlde ses çıkaramadığı Firavun’un sarayından ayrılma vakti gelmiÅŸti. Bu mecburi hicrette umutlarının azaldığı anda bir su kenarında, hayvanlarını sulamasına yardım ettiÄŸi hayâ timsali iki kız kardeÅŸten birinin kendisine talip olmasıyla yeni bir dönemin baÅŸlıyordu. Sekiz veya on yıl iç güveysi olarak kayınpederinin yükünü paylaÅŸma karşılığında bu izdivaç gerçekleÅŸti. Sarayda yetiÅŸen bu cevval delikanlı, artık hayvancılık ve tarımla uÄŸraÅŸan normal bir insan dönüşmüştü. Sistemin merkezinde edindiÄŸi tüm yanlış ezberlerin bir karşılığı olmadığı bu beldede, hikmetli kayınpederinin yanında geçen on yıl tüm ezberlerini bozmuÅŸtu.

 

Günleri dolunca ailesiyle birlikte yola çıktı. Sina dağında gördüğü ışığı izlediÄŸinde kendisinin ezberini bozan Allah, ona kavminin de ezberini bozma, sisteme kölelikten Allah’a kulluÄŸa döndürme görevi verdi. Kaçarcasına uzaklaÅŸtığı sistemin merkezine, Allah adına hesap sormak için geri döndürülüyordu. Harun’un(as) desteÄŸine, asasının onu bile korkutan bir canavara dönüşmesine raÄŸmen içi ürperiyordu. Ãœstelik sitemden razı kavminin kurtulmaya dair hiç bir talebi de yokken…”

 

- Ezberine ara verip bir süreliÄŸine bu gün neler olmuÅŸ düşüncesiyle haberlere yöneldi…

Yrd. Doç. Dr. Cemil Tekeli Ä°srail’de gördüğü iÅŸkenceleri anlatıyordu: “Büyükelçi ve avukatımla görüşme hakkımı her isteyiÅŸimde iÅŸkenceyi daha da arttırdılar. Çırılçıplak soydular, kelepçeli bir ÅŸekilde buz gibi bir odada beklettiler.”

 

- KardeÅŸinin çektikleri yüreÄŸini daÄŸlamıştı. Bir duvara karşı aÄŸlayarak, kitaplarından ezberlediklerini okuyanlar neden bu zulme ses çıkarmıyorlardı? Tahrif edildiÄŸinden ezberleri bozamayan Tevrat, zulümleri engellemek yerine zulme bahane olan masalları destekliyordu(!) ‘Neden kendileri için cenneti arzulayanlar dünyayı cehenneme çeviriyorlar?’ diye karamsar bir çukura saplanmasına daha önce ezberlediÄŸi Maide suresi engel oldu.

“Zalim sistem, Kızıldeniz’in dibine gömüldüğü hâlde köleleÅŸtirilmiÅŸ Ä°srail oÄŸullarının zihinlerinde bütün canlılığıyla devam ediyordu. Bu ezberlerini bozan vahiyle karşılaÅŸma sürecinde bile Samiri önderliÄŸinde böğüren bir öküze tapmaya kalkıştılar. Zaten emeksizce elde ettikleri özgürlükleri ve diÄŸer nimetleri hiçe sayan kölece istekleri, Musa’nın (as) ezber bozan tabletleri yere fırlatmasına neden olmuÅŸtu.

 

Bir zorbayı devirip kavmini kurtaran Musa’nın (as) önderliÄŸinde zulmeden diÄŸer bir kavimle mücadeleye davet edildikleri vakit, kalpleri korkuyla sarsılıp oldukları yerde çöke kaldılar. Elçiye onları tehlikeye atacak bu tip isteklerden vaz geçmesini önerdiler.

 

“Bunun üzerine Musa Allah’a şöyle yakardı; ‘Rabbim! Ben kendimden ve kardeÅŸimden baÅŸkasına söz geçiremiyorum. Artık sen bu isyankâr kavimle yollarımızı ayır!’ Allah Musa’ya cevap verdi; ‘Onlar 40 yıl boyunca o topraklara girmekten mahrum kalacaklar ve bu süre (40 yıl) boyunca çölde başıbozuk bir hâlde dolaşıp duracaklar. Sen doÄŸru yoldan sapmış bu halk için üzülme artık!’ ” (Maide / 25, 26)

 

Ellerinden nimetler ve kendilerini özgürleÅŸtiren vahiy alınıp başıboÅŸ dolaÅŸacakları çöle bırakıldıklarında, köleyken edindikleri ezberleri hiç bir iÅŸe yaramadı.”

 

“Hicret sonrası Muhammed (sav) Medine’de yaÅŸayan üç Yahudi kabileye kardeşçe paylaÅŸarak ortak düşmana karşı birlikte hareket etmeyi teklif etmiÅŸti. Ama onlar, çölde başıboÅŸ bırakılmış atalarının izinden gittikleri için Medine’den kovulup çöllerde kaybolup gitmeyi tercih ettiler”

 

- Bunları düşününce 20 yıl önceki yazısında ‘Tek Ä°lah, tek Peygamber, tek Kitap, tek ümmet diye attığı sloganın gerisine düştüğünü fark etti. Ezberi artmıştı ama artık ezber bozan vahyin ölülerin arkasından okunmasına engel olamıyordu. Ãœstelik eskiye göre daha çok hafızın yetiÅŸtiÄŸi(!) bu tüten son ocakta kavmi,  dede korkut masallarının peÅŸine düşürülmüşken...

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.