Sosyal Medya

Makale

Okul Karnesinin Sağındaki Notlar

Her yılsonunda öğretilenler konusunda başarılı veya başarısız olduğunun bir üst sınıfa geçmek veya sınıf tekrarı olarak bir sonuca varıldığının göstergesi karnedir. Karnenin sol tarafında, görülen derslere yönelik yapılan sınav sonuç ortalamasını gösteren notlar vardır. Hangi dersten başarılı ve başarısız olunduğu apaçık bellidir. Başarısızlığın nedeni asla öğretmen değildir(!) Karnelerde alınan bu not ortalaması geleceğinizi belirleyecek(!) seçme sınavına az ya da çokça katkı vermesi yönünden de önemlidir. Ama en vahim olan sınavlardan başarılı not almanız o konuyu bildiğinizin göstergesi sayılmasıdır(!)

Karnenin saÄŸ tarafındaki ‘Davranışlar’ baÅŸlığıyla verilmiÅŸ deÄŸerlendirmeler ise eÄŸitim ile alakalıdır. Bu notlar, alınan öğretimin ahlakınıza yansımasını, eÄŸitilip eÄŸitilemediÄŸinizi ortaya koyması açısında oldukça deÄŸerlidir. Bu davranış puanlamasının sonuçları aile terbiyesine ek olarak öğrencinin okulda da eÄŸitildiÄŸinin göstergesi sayılabilir mi? Yoksa devletine itaatkâr muhafazakâr birey oluÅŸturma projesinin baÅŸarısının bir göstergesi midir? Ayrıca karnenin bu bölümü öğretimin ilk sekiz yılına aittir. Lise ve sonrasında ‘Davranışlar’ baÅŸlığıyla bir deÄŸerlendirmenin ilanına gerek görülmez. Karnenin saÄŸ yüzünde ÅŸube rehber öğretmeninin ‘Davranışlar’ baÅŸlığıyla verilmiÅŸ bu ‘davranış puanlaması’ ÅŸu baÅŸlıklar altında yapılır;        

-Okul Kültürüne uyum

-Öz Bakım

-Kendini Tanıma

-Ä°letiÅŸim ve Sosyal EtkileÅŸim

-Ortak DeÄŸerlere Uyma

-Çözüm Odaklı Olma

-Sosyal Faaliyetlere Katılım

-Takım Çalışması ve Sorumluluk

-Verimli Çalışma

-Çevreye Duyarlık

Kuran kursları, İmam Hatipler ve İlahiyatlarda görülen din öğretiminin kişiyi mümin ve muttaki kılma oranını yani eğitip eğitmediğini gösteren yukarıdakinden daha da kapsamlı değerlendirmeler yapılması gerekmez mi? Yoksa İslam dinin öğretimi, dini yaşamayanlarca öğretilen bir mesleğe dönüşmez mi?

Buna ek olarak bütün yıl vakıf ve derneklerde Tefsir, Hadis, Fıkıh, Tasavvuf, Akaid, Kelam, konusunda ders gören, her yaÅŸ gurubundaki tarikat veya cemaat mensupları istekle devam ettikleri bu öğretim çalışmaları sonunda öğretilenlerle eÄŸitilebilmiÅŸler midir? Yoksa öğrendikleriyle rahatlamış ve karşı cenahı hangi konuda sıkıştırabileceÄŸi konusunda yeni saldırı taktikleri öğrenmiÅŸ yüksek egolara mı ulaÅŸmışlardır? Din adına öğrendikleriniz sizi, ahlaklı, adil, merhametli, baÅŸa kakmadan paylaÅŸmayı seven, kanaatkar, sabırlı, gösteriÅŸten kaçan, kötülükte ısrar etmeyen, affetmeye yatkın hale gelmenizi saÄŸlamış mıdır? Ya da yukarıdaki baÅŸlıklara göre çevreniz sizi deÄŸerlendirse sonuçta ‘iyi bilirdik” derler mi?

Dostlar hepimiz ÖSS’ye (Ölüm Sonrası Sınav) hazırlandığımız ÅŸu imtihan günlerinin ne zaman biteceÄŸi hakkında bir bilgiye sahip deÄŸiliz. Niyetlerimiz bilen Allah’ın önünde sonsuz geleceÄŸimizin belirleneceÄŸi o zorlu günde her yapılanın ortaya çıkacak olması telaÅŸlandırıyor mu? Yoksa nasıl olsa cennete kapağı atarım zannıyla yapılanlar yanınıza kâr mı kalacak? Sizce çaÄŸrılan derslere devamlılığınız eÄŸitildiÄŸinizin mi yoksa oyalandığınızın mı bir ifadesi?  

Öte yandan, Biz her insanın kaderini (kendi) boynuna dolamışızdır; öyle ki Kıyamet Günü onun önüne, her ÅŸeyi açık seçik kaydedilmiÅŸ bulacağı bir sicil çıkaracağız(Ve o Gün ona) “(Åžimdi) oku sicilini!” (denecek), “(Çünkü) bugün kendi hesabını kendin çıkaracak durumdasın!” (Ä°sra / 13-14)

Sahi kendi notlarımızı kendimizin vereceği güne hazırlık için ne yapıyoruz?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.