Sosyal Medya

Makale

Teşhircilikten Kurtuluş Günleri

Sanal alemde eski arkadaÅŸları bulmak heyecan vericiydi. Hatta o güne kadar pek de bahsedilmeyen hikayeleri acemi cümlelerle anlatmak bile bir çok beÄŸeni alınmaya yol açmıştı. BeÄŸenilmek güzeldi ama mahcup olunmuÅŸtu. Ama uzun zamandır övülmemekten muzdarip nefisler bundan hoÅŸnut olmuÅŸtu. Öte yandan anlatılanlar beÄŸeniye tabiydi. Yeterli “like” ile ödüllendirilmeyen anlatıların yerini yenen yemekler, gezilen yerler ve faaliyetlerdeki kararlılığın fotoÄŸrafları bir süre daha idare etti. Ama görünmek adlı canavarı doyurmak için deÄŸiÅŸik yöntemler bulma zorunluluÄŸu depresifleÅŸmeye kapı araladı. Artık sizin  gibi düşünmeyenleri yermek, suçlamak hatta sövmek gerekti. Åžu sıralar sanal alemde linç kültürü pirim yapıyor. Ama fark edemediÄŸimiz gerçek, sözün bittiÄŸi yerde bela kapıdadır.

İnsanın bu görünme ve yaptıklarıyla itibar görme isteği onun fıtratına aittir. İslam, fıtratı arıtan tek yol olduğuna göre, günden güne bizi insanlıktan uzaklaştıran teşhircilik nasıl terbiye edilirse iki cihan saadetine vesile olacak hayırlı bir amele dönüşebilir?

(Sadakalar) kendilerini Allah yoluna adayan, yeryüzünde dolaşmaya güç yetiremeyen fakirler içindir. İffetlerinden dolayı (dilenmedikleri için), bilmeyen onları zengin sanır. Sen onları simalarından tanırsın. İnsanlardan arsızca (bir şey) istemezler. Siz hayır olarak ne verirseniz, şüphesiz Allah onu bilir. (Bakara / 273)

Kuran’da  ihtiyacı olup iffetlerinden dolayı istemeyenler Miskin olarak adlandırılır. Dikkat kesilmezseniz onları göremezsiniz. Yani onlar yoksunluklarını anlatmaktan veya istemekten hicap duyarlar. Ä°ÅŸte teÅŸhircilikten kurtulmak isteyen kiÅŸi için bu iyi bir baÅŸlangıç noktasıdır. Yani görünmek istemeyeni görmeli ve miskini rencide etmeden yani göstermeden ihtiyaçlarını gidermenin yolları aranmalı. Karşı tarafa hissettirmeden verileni ulaÅŸtırıldığı an unutmaya hazır hale gelinmeli. Arzulanan, bu gizli eylemin tek ÅŸahidinin Allah olmasıdır.

Ramazan ayı hepimizin Allah tarafından görüldüğünü kabul ettiÄŸimiz tek aydır. Bir ay boyunca Allah’ın göremediÄŸi hiç bir yer olmadığı bilinciyle hareket eder, yasaklara riayet eder paylaşımlarımızı arttırmakta yarışırız. Ama sanal ÅŸeytan bu ayda dahi beslenmek istemektedir. Ä°ftar menüleri, yedirilen ve giydirilen yetimlerin fotoÄŸrafları, dağıtılan kumanyaların hangi coÄŸrafyadaki açların imdadına yetiÅŸtiÄŸinin görüntülerini paylaÅŸmak Ramazan’ın hikmetine zıttır. Zira sadece Allah’ı razı etmek için O’na kendimizi göstermeliyiz. Ãœstelik oruç günlerinde sanal ÅŸeytanların zincirlerini çözmek ve bunun bir Truva atı olduÄŸunu fark edememek tam anlamıyla aymazlıktır. Ramazanla baÅŸlayan, kendine sadece Allah’ı ÅŸahit tutan Salih amelleri, mübarek on bir aylarda da sürdürme kararlılığına eriÅŸilmeli. Ancak o zaman Allah’ı razı edecek gösteriÅŸten uzak eylemler nedeniyle hem kalp mutmain olur hem de iki cihanda itibar görebilme nimetine nail olunabilir.

Peki görünme ve itibar görme eğilimini terbiye etmiş bir ağabeyi tanımak ister misiniz?

O bir gazeteci yani yazdıklarıyla görünmek isteyenlerin arayıp da bulamadıkları bir yerdeydi. Ama o, kendisinin deÄŸil kardeÅŸlerinin dertlerinden bahsetti. Kendisini övenlerin deÄŸil doÄŸruya çağıranları destekledi. Onun dünyadaki tüm Müslüman coÄŸrafyaları ziyaret etmesi fantastik görüntülerle tanınmak isteyenler için büyük fırsattı. Ama o, Ä°slam topraklarındaki zulümleri ve yoksunlukları gözler önüne serip bunlara çözüm aradı. Hatta bu yolda pek çok düşman edindi. O, Aliya gibi Müslüman önderlerle birlikte bulunduÄŸunda çektiÄŸi resimler ve hatıralar üzerinden gönenmek yerine öğrendiÄŸi ilkelere baÄŸlı yaÅŸadı. O iktidarın yandaşı deÄŸil yapılanların ÅŸahitlerden olarak emrolunduÄŸu gibi dosdoÄŸru oldu. Her izzetli mümin gibi ancak vefaati sonrası Salih amelleri ortaya çıktı. Böylece ümmet bilinci ve sadakati üzerinden anılarak güzel ÅŸahitliklere ulaÅŸtı.  Tanışmadıysanız onun adı Akif Emre. Yeni Åžafak gazetesinde yüzlerce makalesiyle okurlarına, teÅŸhircilik yapmadan, kardeÅŸlerini ötekileÅŸtirmeden, siyasete ve sermayeye sahiplerine yaltaklanmadan nasıl Salih bir kul olunur adlı dersi ayrıntılarıyla son nefesine kadar anlatıp durdu…

İşte (şu) namaz kılanların vay haline,

Onlar ki kalpleri namazlarına yabancıdır,

Onlar gösteriş yapmaktadırlar,

En ufak bir yardımı bile esirgerler.

(Maun / 4-7)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.