Sosyal Medya

Makale

Nifak sahipleri nasıl görünür kılınabilir?

Ãœlkemizdeki dini yapılanmalar kendilerini sırat-ı müstakim üzere görürler. Tabii bu anlamda Fırka-i Naciye’de kendileridir(!) Bu nedenle ne olduklarından daha ziyade ne olmadıkları üzerinden propagandalarını sürdürürler. Bunlara taraftar olanlar da, kendilerinden saymadıkları kiÅŸileri dillerine dolar, ortaya kimin attığı belli olmayan her türlü iftira ve karalamaya âdeta balıklama dalarlar. Zira rakiplerinin kâfirliÄŸini, münafıklığını veya hainliÄŸini ispat edebilen yapılanmalar otomatikman sırat-ı müstakim üzere olma iddialarını sürdürürler.

 

Bakın, münafıklar, Allah’ı kandırmaya çalışıyorlar; hâlbuki Allah onların (kendi kendilerini) kandırmalarını saÄŸlıyor. Namaza üşene üşene kalkarlar, halka gösteriÅŸ yaparlar, Allah’ı da pek az anarlar. (Nisa/ 142) ayetiyle ifÅŸa edilen münafıkça eylemlerin görünür kılınması ancak gösteriÅŸten uzak müminlerin varlığıyla mümkündür. Yani birilerinin üşenerek namaz kıldığının fark edilebilmesi için sadakatle, samimiyetle ve cemaatle devam edilen bir namazın kılınıyor olması gerekir. Allah’ın ipine sarılan müminlerin devamlılığı üzerinden münafıkların ifÅŸa edilmesi, iman ile nifakın birleÅŸmez ÅŸekilde birbirinden ayırır. Zira hiç kimse kendine münafıklığı yakıştıramayacağı için bunların, kardeşçe ve adaletle paylaşımı öncelleyen müminler üzerinden görünür kılınması iman iddiasındakileri de nifaktan korur.

 

O münafıklar ki, oturup kaldıkları yerden savaÅŸa katılan kardeÅŸleri için, “Bize uyup kalsalardı öldürülmezlerdi” derler… (Âli Ä°mran / 168)

 

O münafıklar sizin gözetleyip beklerler: EÄŸer Allah tarafından size bir fetih (zafer) olursa derler ki: “Biz sizinle beraber deÄŸil miydik, bize de mal ve ganimetten verin.” (Nisa / 141)

 

Fakat Medine’de nifak sadece namaz eylemiyle görünen, cami dışında fark edilemeyen bir fitne deÄŸildir. Sonu ölüm olsa bile Müminlerin cihattan geri durmamaları, galip geldiklerinde aldıkları ganimetlerin adaletle paylaşımına rıza göstermeleri de nifak üzerine kurulu kalabalıkları gün yüzüne çıkarmıştır. Bu suretle de müminler, beraberliklerini nifaktan arındırılmışlardır.

 

Münafıklık edenleri görmüyor musun ki, Kitap ehlinden inkâr eden kardeÅŸlerine derler ki: “Andolsun, eÄŸer siz (yurtlarınızdan) çıkarılacak olursanız, mutlaka biz de sizinle birlikte çıkarız ve size karşı olan hiç kimseye, hiçbir zaman itaat etmeyiz. EÄŸer size karşı savaşılırsa elbette size yardım ederiz.” Oysa Allah, ÅŸahitlik etmektedir ki onlar, gerçekten yalancıdırlar.(HaÅŸr / 11) Bu, seküler düşünceli, menfaatlerini önceleyen ve hesap vermeye yanaÅŸmayan münafık ekibin akıl hocaları, kitaplarını tahrif ederek dinlerini nifaka çeviren Yahudilerdir. Fakat tek dünyalı bu iki ekip, malum arazlarından dolayı tüm çabalarına raÄŸmen Resulullah’a(sav) karşı cephe oluÅŸturamamış ve gizlenmek zorunda kalmışlardır. Sonuna kadar Allah’a güvenen beraberlikler kurabilen sahabe(rah), menfaatlerinin peÅŸine deÄŸil adaletli paylaşıma yöneldiklerinden daha dünyada iken nifaktan arınarak cennet sonlu bir hayat yaÅŸamışlardır. Ãœstelik münafıklardan ve ehli kitaptan olup yaptıklarından piÅŸman olup tövbe edenleri, nifaktan arındırılmış kardeÅŸliklerine davet ede gelmiÅŸlerdir.

 

Ebû Hüreyre’den (rah) rivayet ettiÄŸine göre, Resulullah (sav) şöyle buyurdu: “Oruç tutsa, namaz kılsa ve kendini mümin zannetse bile Münafığın alâmeti üçtür: KonuÅŸunca yalan söyler, söz verince sözünden cayar, kendisine bir ÅŸey emanet edildiÄŸinde hıyanet eder.”   (Buhârî, Ä°man 24; Müslim, Ä°man 109; Tirmizî, Ä°man 14)

 

Bu Hadiste de ifade edilen nifakın fark edilebilmesi için iman iddiasında olanların, doğru sözlü olmaları, verdikleri sözlerin sonuna kadar arkasında durmaları ve kendilerine emanet edilenlere karşı sorumluluklarını yerine getirmeleri gerekmektedir. İşte ancak münafıklıktan böylesine sakınan fertlerin oluşturacağı beraberliklerde nifaktan eser yoktur.


Mescidi Dirar’ı yapanları, Uhud savaşı öncesi ayrılan 300 kiÅŸiyi ve liderlerini, hanımına iftira eden münafıkları bilen Resulllah(sav) neden bunları hain görüp cezalandırmaya gitmemiÅŸtir? Peygamberin ölümü sonrası çıkan kargaÅŸada akan kanların nifakın kiÅŸilere has kılınıp onların öldürülmesiyle yok edileceÄŸi yanılgısı  neden olmamış mıdır? Birilerini hain ilan edilmesi güçlü tarafta yer alanları rahatlatır. Böylece nifak, küfür ve ihanet bunlardan beri duran müminlerin Salih amelleriyle deÄŸil, kalabalıkların çıkardığı gürültülerle ilan edilecektir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.