Sosyal Medya

Makale

Bir insandan insana...

Dönüp bakınca ne görüyorum? Dünyanın içinde, insan sayısı kadar dünya daha var. Bu dünyaların her biri soru işareti olarak karşımızda duruyor. Sözgelimi ağaçları tanırsınız; çiçek açar, meyve verir, yaprak dökerler. Peki, bir insanı tam manasıyla tanımak mümkün müdür? Yıllarca beraber olursunuz da, sonra öyle bir şey yapar ki, şaşırır kalırsınız. Yazık dersiniz, tanıyamamışım.

Biliyoruz ki, hiç kimse kendisini sonuna kadar saklayamaz. Bir gün, gerçek mizacını mutlaka ele verir. Sarımsağı gelin etmiÅŸler de, kırk gün kokusu çıkmamış. Devamı yok.

Çok sayıda güzel insan tanıdım, fakat ne kadar tanıdım, iÅŸte orasını bilemiyorum. “BaÅŸkalarının derinliÄŸi” diye bir ÅŸey var. O sularda yüzüyor veya yüzmeye çalışıyor, lakin derinliÄŸini göremiyorsunuz.

Orhan Okay, hocası Nurettin Topçu'yu anlatırken, “hiç olmazsa tanıyabildik mi” diye sorup devam eder: “Onda anlamakta güçlük çektiÄŸimiz, yaklaÅŸamadığımız bir taraf vardı.” (Silik FotoÄŸraflar, Sayfa 25) Galiba böyle. Bir noktadan sonra, insana yaklaÅŸmak pek mümkün olmuyor. Hele büyük insanlara, hiç.

Denilir ki, bu dünyanın en güzel iki kokusu, bebek ve eski kitap kokusudur. Bunlara, dost kokusunu da ilave etmek isterim.Sözgelimi, Muzaffer Serkan Aydın'la karşılaştığımız vakit, ondan gelen dost kokusunu hemen aldım. Bu kokuyu gördüm bile diyebilirim. Burada, belki de bir ilhamdan veya yüksek kaderden bahsediyoruz. Fakat çoğu zaman, hatta her zaman, işler ve ilişkiler bu denli kolay yürümüyor. Süheyl Ünver'den ödünç alarak, 'yüksek kader' deyişim bundan.

Dost kokusuna raÄŸmen, Muzaffer Serkan Aydın'ı ne kadar tanıyorum, tanıyabildim? Elimde, ipucu olarak, sadece ÅŸu söz var: Ä°nsan, taÅŸtan pek, gülden naziktir.

Bir insanla tanışmak, tanış olmak, hatta onu anlamak; o insanı tanımak anlamına gelir mi? Elbette gelmez.

Sufiler, “ilk hatır önemlidir” der. Åžimdilerde buna, “izlenim” diyoruz. Dünyanın hatır üzerine kurulu olduÄŸunu düşünürsek, izlenim, bir anda anlamını yitiriyor.

O ilk karşılaÅŸmada, gözümüzün tutması, birinci ÅŸarttır. Göz tutar, gönül ısınır. Öte yandan, ilahi ölçü, kırkta birdir. Muhtemelen, kırk kiÅŸiyle tanışıyor, bir kiÅŸiyle dost oluyoruz. “Bir gül için bin dikene su vermek” gibi bir ÅŸeydir bu.

Sonuç itibariyle, dost da olsanız, kırk yıl birlikte de yaşasanız, bir insanı ne kadar tanıyabilirsiniz? Artık çözdüm, bütün hususiyetlerini biliyorum, diyebilir misiniz? Kendi adıma, evet, diyemem. Tanıdığımızı sandığımız kişiyi bazen tanımakta zorlanırız ya, aslında bu, bütün meselenin özüdür, özetidir.

Biz şehirliler, her sabah, sivri uçlu insanlar / kalemler olarak evden çıkıyor ve akşama kadar birbirimizi acıtıp duruyoruz.

İnsan olmanın basit ve ince özellikleri bile, artık meziyet sayılıyor. Böyle bir devirden geçiyoruz. İnsan ilişkileri dahil, her şey doğal mecrasından, yani aslından uzaklaşıyor. Adeta, hep birlikte yalnızlık çekiyor; toplu bir burukluk yaşıyoruz. Hayatımıza her gün yeni insanlar giriyor ve hızla çıkıp gidiyorlar. Hesaplar ve hayatlar günübirlik olunca, öncelikler sıklıkla değişince, ilişkiler de uzun ömürlü olamıyor. Bir insanla kalbî münasebet kurmak, neredeyse mucizelere kalmış görünüyor.

Yunus Emre, “Derya benim katremdir / Zerreler umman bana” diyor. Ä°nsanın derinliÄŸini yahut karmaÅŸasını, bu dizelerden daha iyi ne anlatabilir?

Evet, insan kısım kısım, y er damar damar. İnsanları yakından tanıdıkça, kiminin altını, kiminin üstünü çizmek zorunda kalıyoruz. Aslına bakarsanız, 'yakından tanımak' da meseleyi çözmüyor. Birlikte olduklarımızla ilgili bunca şaşkınlığı, bunca üzüntüyü, onları yakından tanıdığımızı sandığımız için yaşıyoruz. Belki de bundan dolayı, hiç kimseyi yakından tanıdığımı iddia edemem, edemiyorum. Sadece kendimi tanımaya çalışıyorum. Henüz ciddi bir gelişme kaydettiğimi de söyleyemem.

Ne yazarsak yazalım, eksik kalıyor, yeterli olmuyor. Tesellim ise şu: İnsanları tanımak da ancak bu kadar olabiliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.