Sosyal Medya

Makale

Din, uluslararası mücadele sahasına geri döndü

Modern dönemde din, siyaseti belirleyen bir paradigma olmaktan çıkartılmıştı. Modern devletler mümkün olsaydı insanın elinden dini de alıp atacaktı ama baÅŸaramadılar. Bu sefer de dini manipüle etme yoluna gittiler. 

Postmodern dünyada ise din uluslararası mücadele sahasına bir aktör ve bir motivasyon gücü olarak geri döndü. Toplumlar ve devletler ait oldukları coÄŸrafyanın dinini yeniden keÅŸfetmeye ve bunu 21. yüzyılda siyasi planlarının kaldıraç gücü kılmaya baÅŸladılar. Bu meyanda 20. yüzyılda ateizmin ideolojisinin bayraktarlığını yapmış Rusya’da tehlikeli geliÅŸmeler yaÅŸanıyor. 

Geçen gün Ardan Zentürk; “Evet... Bu, artık, bir Hıristiyan-Müslüman savaşıdır...” baÅŸlıklı bir yazı yayımladı. (Star: 8 Åžubat 2016) Yazı önemli tesbitler içeriyordu. Önce o yazıdan bazı bölümleri dikkatinize sunacağım.

“Takvimlerin 12 Åžubat 2016 gününü gösterdiÄŸi saatlerde, yani, dünyada milyonlarca Müslüman’ın Cuma namazı için buluÅŸtuÄŸu günde, Küba’nın baÅŸkenti Havana’nın havalimanı “tarihi” bir buluÅŸmaya ev sahipliÄŸi yapacak.

Tam 1.000 yıl (yazıyla bin yıl) sonra, Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 1. Francis ile Rus Ortodoks Kilisesi PatriÄŸi Kirill, Havana’nın 1930’lardan kalma Jose Marti Havalimanı’nda, “OrtadoÄŸu’daki Hıristiyanları elbirliÄŸiyle kurtarmak” için el sıkışacaklar.”

“..Vatikan, bugüne kadar, “ekümenik” olarak deÄŸerlendirdiÄŸi Fener Rum Ortodoks PatriÄŸi Barthelemeos ile sıkça bir araya geliyor ama, dünyanın 250 milyon Ortodoks Hıristiyan’ından 165 milyonunu kontrol eden Rus Ortodoks Kilisesi’ni bin yıldır “yok” sayıyordu.”

Sayın Zentürk, Rusya’nın Vatikan Büyükelçisi Alexander Avdeyev’in düne kadar “ateist” olan Rusya’nın yeni görevini şöyle tanımladığını da aktarmış: 

“Batı’nın Rusya’ya karşı sürdürdüğü ambargocu siyasete raÄŸmen gerçekleÅŸecek bu buluÅŸma, esasen Rusya’nın Hıristiyanlığın savunulması için sergilediÄŸi mücadeleyi taçlandırmaktadır. Bu aynı zamanda Hıristiyan medeniyetine Rusya’nın yaptığı büyük katkıların onaylanmasıdır.”

Hıristiyanlığını keÅŸfeden Rusya’da papazlar Suriye’de sivillerin üzerine atacakları bombaları kutsadıktan sonra gönderiyor. Uçak düşürme krizi sonrası Putin’in, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ı iÅŸaret ederek; “Türkiyeyi İslâmlaÅŸtırıyor” demesi de câlibi dikkatti. 

Putin, Rusya’yı Suriye’de savaÅŸa sokarken, ayağına kadar gittiÄŸi Patrik Kirill’den, bu savaÅŸa, “Rus ordusu OrtadoÄŸu’da ezilen, katledilen ve büyük tehdit altında kalan Hıristiyanları kurtarmak için Suriye’ye gidiyor”açıklamasıyla destek almıştı. Din ve devlet iliÅŸkilerinde Rusya’da yaÅŸananlar bize neler anlatıyor?

Bunu sadece Rusya yapmıyor elbette. Emperyalist güçler direkt yahut dolaylı olarak Suriye’de. Tümünün bir tek gerekçesi var; İslâmcı terör yapısı DAEÅž’e karşı mücadele..

Rusya, ABD, İsrail, İran ve diÄŸerleri Müslümanları DAEÅž’in elinden kurtarmak amacıyla topyekûn katlediyorlar. DAEÅž’in Müslümanları teker teker öldürmesindense topyekûn katletmek daha temiz gözüküyor!

SoÄŸuk SavaÅŸ sonrası, din, menfi yahut müsbet güçlü bir ÅŸekilde uluslararası mücadele sahnesine dönmüş bulunmaktadır. Bunu hâlâ görmek istemeyenler var. 

Bush, 11 Eylül sonrası Afganistan ve Irak’ı iÅŸgale hazırlanırken “Haçlı seferleri” baÅŸlatıyoruz dediÄŸinde, ‘yok, hayır, dili sürçtü, onu kastetmedi’ dediler. Medeniyetler Çatışması teorik zeminden fiili zemine taşındığında da olayı hafife aldılar.  

ABD, Suriye’de laik PYD güçlerini direnişçilere karşı destekliyor. Bunu, hem de müttefiki Türkiye’yi zora sokacağını ve karşı olduÄŸunu söylediÄŸi Esed rejimine hayat öpücüğü sunmak mânâsına geldiÄŸini bilmesine raÄŸmen yapıyor. Niye? Sebep açıktır, rejime karşı direnen mutedil İslâmî yapıların iktidara gelme korkusu. Aynı korkuyla Mısır’da İhvan’a karşı darbe yaptılar. Batı’da İslâmofobi durduk yerde yükselmiyor...

İçimizdeki PKK, DHKP-C, Beyaz Türkler vs. İslâm düşmanlığı yapmada gidip bu güçlerle buluÅŸuyor. Yine içimizden çıkmış din adına hareket eden kimi yapılar da maalesef aynı güçlerle buluÅŸmuÅŸ durumda. 

Åžu açık ki, din; uluslararası mücadele sahnesine dönmüştür ama Hıristiyan, Yahudi, Hindu ve Budist güçler İslâm’ı tasfiye etmek üzere de birleÅŸmiÅŸ bulunmaktadırlar. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.