Makale
PKK silah bırakacağını açıkladı
Bu baÅŸlığı yazmak için ÅŸu anda erken ama kısa bir zaman sonra gazeteler bu manÅŸetle çıkacakları için ÅŸimdiden yer ayırmaya baÅŸlayabilirler. O halde herkesin aklındaki soruyu soralım. PKK biter mi?
“PKK biter mi” sorusu eksik ve dahi hatalı bir sorudur!
Terör örgütleri bitmez. “Devrimci ÅŸiddet” üzerinden yürüttükleri onlara göre devrim mücadelesi size göre katliam olan eylemlerini sürdürecek zeminlerini ve güçlerini kaybedince barışırlar ve dönüÅŸürler. DönüÅŸtükleri hali sürdürebilecek yeni zeminde tutunamazlarsa zamanla romantizme kayan sadece söylem içerikli faaliyet yürütürler ve tarihe gömülürler. EÄŸer tutunurlarsa siyasi fraksiyon olurlar ve (tırnak içinde) “meÅŸru” zeminde siyasete dahil olur hatta iktidar bile olabilirler.
İşin sırrı iki kelimede: Güç ve zemin!
Terör örgütleri güç kurgusunda ABD’nin “Terörle Mücadele” kataloglarında sözü edilen Argon grafiÄŸini kullanıyorlar.
İnsan kaynakları (militan)
Yerel para kaynakları (uyuÅŸturucu, organ ticareti, fuhuÅŸ, tahsilat, haraç, hırsızlık, ihale komisyonculuÄŸu, komisyon, kaçakçılık)
Global para kaynakları (Enerji hattı sabotajları, hükümetlere karşı kaos eylemleri, suikastler, sınır kapısı eylemleri, ticaret yolları sabotaj eylemleri, liman ve havaalanı eylemleri, etnik köken ve mezheplere yönelik kışkırtıcı proksy/aldatmaca eylemleri)
Yargı ve Güvenlik
bağlantıları
Medya
Sempatizan
Argon grafiÄŸinde 6 baÅŸlıkta anlatılan terör örgütü güç dağılım grafiÄŸinin açıklamasında bu baÅŸlıkların birbirinden bağımsız olmadığının altı çiziliyor. Sözün özü F16’lar önemli ama tek başına yeterli deÄŸil.
Bütün bunların yanında güçten daha önemli olan örgütün zemini. Åžu anda zemini kaybetmiÅŸ olan “PKK, IŞİD’le savaşıyoruz” palavrasıyla bir zemin arayışında ve PKK’nın kendini kaim edecek bir zıtlığın peÅŸinde olduÄŸunu bütün dünya biliyor. ErdoÄŸan’a zarar verme ihtimalini piyasaya arz ettiÄŸi fayda olarak kullanan PKK bir süre daha buradan ekmek yiyebilir ama yakın zamanda o da bitecek.
Åžimdi PKK’nın önünde iki yol var: Ya pes edecek ve kendisini dönüÅŸtürecek yahut yeni bir zemin arayışına geçecek. Kandil’in önündeki en önemli kararlardan biri, barışalım ve bu iÅŸi bitirip dönüÅŸelim mi yoksa yeni bir zemin bulup “Ayı Uykusu”na mı yatalım? “Ayı Uykusu” yeni zeminde eylemsiz kalıp yavaÅŸ kalp atışıyla uzun süre uyanmayı beklemek anlamında kullanılıyor. Bu anlamda PKK’nın önünde seçebileceÄŸi iki zemin var: Birincisi malum Suriye fakat, hem “Ayı Uykusu”na müsait deÄŸil hem de öngörülemez. Bir diÄŸeri ise kenara not edilmesi gereken bir ihtimal. Avrupa. PKK tam olarak bu zemini keÅŸfetmiÅŸ deÄŸil ama Avrupa bunun farkında. AB’nin fazla iltifatlı halleri sadece “mülteci” meselesi deÄŸil yani.
Alıntı-Diriliş Postası
Henüz yorum yapılmamış.