Sosyal Medya

Makale

Temayülünü Yoklatanlar

7 Haziran seçimlerine yönelik iktidar partisi milletvekili aday adaylığı için 6233 baÅŸvuru yapılmış. Bunlar arasından sadece 550 aday seçilecek. Bazı eski vekillerin devam ediyor olması ve o ile ait listenin seçilme oranı yüksek sırasında yer alma yarışını kazanma oranı otuzda bire tekabül ediyormuÅŸ. Bu elemenin yapılabilmesi için ilk olarak temayül yoklaması adıyla o ilde bir nabız yoklaması yapılmasının devamında parti üst kurullarının kararıyla bu listeler 7 Nisan’da kesinleÅŸecekmiÅŸ. EÄŸer kendi iÅŸinizde çalışıyorsanız bir taraftan iÅŸinizle meÅŸgulken diÄŸer taraftan da bu heyecanı yaÅŸayabilirsiniz. Ama memur olanlar bu baÅŸvuru iÅŸlemi için çalıştıkları yerlerden istifa etmeleri gerektiÄŸinden seçilememe ihtimali nedeniyle uykuları kaçıyormuÅŸ. DiÄŸer yandan her adaydan baÅŸvuru ücreti olarak beÅŸ bin lira (bayan adaylardan yarısı) alınması da kaz gelecek yere yumurta tedariki mesabesindeymiÅŸ.

        Temayül yoklamasında öteki aday adaylarını eleyip listenin kazanacak kontenjanında yer alabilmek için her aday, kendi bütçesine veya onu destekleyenlerin(!) sunduÄŸu imkânlara göre seçim ofisleri kurmakta. Yazılı ve sözlü propaganda faaliyetleri, ev ve iÅŸyeri ziyaretleri, gazete ilanları, yerel televizyon reklâmları, yemekli toplantılar ve eÄŸer seçilirse ona destek verenleri abad edeceÄŸi vaatlerinde bulunuyorlar. Bu harcamalara rakip adayların veya görevde bulunanların gözden düÅŸürülmesi için yapılacak araÅŸtırma(!) giderleri de eklenince milyarlarca liradan oluÅŸan bir seçim öncesi ekonomisinden bahsedilebilir…

Bu hal ve ahval çerçevesinde tanıdığım aday adaylarının vaatlerini ve durumlarını düÅŸünürken birden biraz önce okuduÄŸum bir Hadisi Åžerif ile bu sonuçlar çakıştı.

Ebû Yahya Üseyd Ä°bni Hudayr  (rah) rivayet edildiÄŸine göre Medinelilerden bir adam:

 — Ey Allahın Resulü, falan kiÅŸi gibi beni de vali tayin etmez misiniz?  dedi.

Resulullah (sav); “Siz, benden sonra adam kayırma olaylarına ÅŸahit olacaksınız. Bunlara itibar etmeyin. Nihayet (kıyamet günü) Kevser havuzunun başında bana kavuÅŸana dek sabretmekte kararlı olunuz!” buyurdu ( Buhârî, Fiten 2,; Müslim, Ä°mâre 48, Fedâil 27,28 )

Bu olayın vuku bulduÄŸu dönemlerde Ä°slam CoÄŸrafyası yeni katılımlarla geniÅŸlemiÅŸ ve bu beldelere ait makam ve mevkiler cazip gelmeye baÅŸlamıştı. Medineli bir adam Resulullah’a (sav) “Amir Ä°bn-i As’ı tayin ettiniz gibi beni de bir beldenin yöneticiliÄŸine tayin eder misiniz?” diye baÅŸvuruyor. Buna karşı Resulullah’ın (sav) dünyevileÅŸmeyi terbiye metodu gereÄŸi sabrı tavsiye ediyor. Vefatı ertesinde adam kayrılma teÅŸebbüslerinin artacağını, böylesine istek ve desteklerle bir yerlere seçilecek liyakatsiz kiÅŸilerden olmamak ve bu makamlar için aracı koyma isteÄŸini frenlenmesi faziletten görülmesi salık verilmiÅŸtir.

Ayrıca iman iddiasındaki kiÅŸilerin yapılan birtakım usulsüzlükleri görerek, bunları kendi haklılıklarına gerekçe yapmaya kalkmamaları konusunda uyarmaktadır. Resulullah (sav) o kiÅŸiye cevabıyla, anılan valinin tayininde adam kayırma söz konusu olmadığını anlatmak istemiÅŸ, böylesi uygulamaların sonraki dönemlerde görülebileceÄŸine  dikkat çekmiÅŸtir. Dört adil Halife sonrası kurulan saltanatlarla baÅŸlayıp halen devam eden, dünya hırsını dengeleyememiÅŸ liyakatsiz kiÅŸilerin adam kayırmalarıyla oluÅŸturdukları zalim ve despotik iktidarların(!) Ä°slam coÄŸrafyasını ne hale soktuÄŸu ise hepimizce malumdur.

Asrı Saadet denilen Kuran’la hükmedildiÄŸi zamanı anarken aynı zamanda ‘adalet’ten de bahsetmemizin nedeni, Rasulullah’ın (sav) istiÅŸare ederek seçtiÄŸi insanları, dünya hırslarına göre deÄŸil takvalarına ve adalete dair uygulamalarına yönelik olmasındandır. Cennetle müjdelenen veya cehennemle korkutulan her hususta aslında dünyevileÅŸmenin dengelenmesi, adalete ve merhamete dayalı sosyal bir paylaşım düzeninin inÅŸasına yöneliktir.

Hadis ezber bozucu bir sonla noktalanır. Ä°ktidar olma hırsının bastırılmasının mükâfatı cennette sadece ona has kılınmış Kevser Havuzunun başında Resulullah’la (sav) buluÅŸmaktır. Kevser suresi çok zor ÅŸartlarda sıkıntı ve eziyet içindeki Mekke’deki mücadelesinin Cennette Kevser ile sonuçlanacağı müjdesi, Resulullah’a (sav) ferahlık vermiÅŸ gücüne güç katmıştır. Ama konunun asıl can alıcı noktası, Resulullah (sav)  dünyada sahip olduÄŸu her ÅŸeyi kardeÅŸleriyle paylaÅŸtığı gibi Cennetteki makamını da paylaşıma açmasıdır. Yeter ki kendinden sonra da Müslümanlar, Kuran’ın gösterdiÄŸi adil ve paylaşıma dayanan yolu terk etmesinler…

Bugünlerde her hangi bir makama layık görülmek(!) için ayak kaydıran, araya nüfuzlu tanıdıklarını koyanların, dünya nimetlerini kardeÅŸleriyle paylaÅŸmaya yönelik niyetlerinin olmadığı açıktır. Makamını paylaÅŸmayanın, kalıcı(!) konutlarının duvarlarını yükseltenlerin, kendi gelir ve nüfuz düzeylerinin dışındakilere mesafeli duranların, cennet tahayyüllerinde de paylaşımın olmadığı aÅŸikârdır. Ama asıl ilginç olan bu insanlar her türlü üst düzey elit(!) insanlarla geçirdikleri izole ömürlerine müteakip cennete de Rasulullah ile beraber geçirme hayallerine sahip olmalarıdır. Oysa Rasulullah’ın (sav) dünyada kimlerle birlikte olduÄŸu ve cennette de kimlerle beraber olacağı Kuran’da ve Hadis kitaplarında apaçık beyan edilmiÅŸtir.

Ama biz bir daha tekrar edelim. Dünyada sahip olduklarını kardeÅŸleriyle paylaÅŸmayanların cennet tasavvurlarında Rasulullah (sav) ile beraber geçirme düÅŸünceleri ham hayalden baÅŸka bir ÅŸey deÄŸildir. Haydi, geç olmadan tövbe ederek bir daha düÅŸünelim…

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.