Sosyal Medya

Makale

Sana kalpten soruyorlar

Cahit ZarifoÄŸlu, “bir kalbiniz vardır, onu hatırlayınız” der. Kalbimizi, sözlüklere bakarak yahut ansiklopedik bilgilere müracaat ederek tanıyamayız, anlayamayız. ‘Okuyarak öÄŸreneceksin ama severek anlayacaksın’ sözü, tam da bu duruma karşılık gelir.

Kalp, insanın özüdür. Özü doÄŸru olanın sözü de doÄŸru olur.

Biliyoruz ki, kalpten çıkmayan, dolayısıyla kalbe dokunmayan her ÅŸey eksik kalır. İster ÅŸiir olsun, ister selam.

Kalple ilgili aldığım notları, yaptığım okumaları gözden geçiriyorum. Birbirinden kıymetli onlarca söz. İmam Åžafi, “dünyada en huzursuz kimse, kalbinde haset ve kin taşıyandır” demiÅŸ. Hz. Ebubekir de bunu: “Kalp katılığı, çok yalan ve hasetten meydana gelir.” Ve Hz. Ömer: “Utancı giden kimsenin kalbi ölür.” Bu da onun: Kalbin ahlakına ‘edep’ denir.

Böylece, kalbimizi karartan nedenlerin bir kısmı ortaya çıkmış oluyor: Kıskançlık, düÅŸmanlık, yalan söylemek ve utanma duygumuzun zedelenmesi.

Yıllar evvel, ÅŸöyle bir cümle kurduÄŸumu hatırlıyorum: Åžiddetli kıskançlık, düÅŸmanlığı da beraberinde getiriyor.

***

Elimiz kirlenirse, yıkarız. Peki, kalbimiz kirlenirse, ne yaparız, yapmalıyız? Zor bir soru.

Dışımızla ilgilendiÄŸimiz kadar, içimize de dikkat kesilmeliyiz. Kalbin ihtiyaçları vardır; midemiz gibi, o da acıkır. Bir mazluma, yetime, garibe, hatta bir kuÅŸa, çiçeÄŸe, aÄŸaca bakıp titremiyorsak, ‘gönül tellerimizde’ sorun var demektir.

İyiyim diyerek iyi olunamayacağı gibi, kalbim temiz diyerek de ‘masum’ olamayız.

YaÅŸama gerekçemiz neyse, kalbimiz de ona göre ÅŸekillenir. Maddiyatı önceliyorsak, dünyanın en zengin insanı bile olsak, bu bize yetmez. ‘Kalbini hırs kutusu yapma’ sözü, inanıyorum ki, böyle durumlar için söylenmiÅŸtir.

Evet, meselemiz maddiyatsa, kalp, bizim için kan dolaşımının merkezi olan organdan baÅŸka bir ÅŸey deÄŸildir. Vazifesi, kan pompalamaktır. Gerçi, düÅŸünenler için, bunda bile bir hikmet vardır. Her ÅŸey sonunda O’na döner!

ÖnceliÄŸimiz, daha doÄŸrusu derdimiz maneviyatsa, kalp, Allah’ın tecelligâhıdır. Nurettin Topçu’nun dediÄŸi gibi: “Bizde gizlenmiÅŸ olan bir Allah sesi var, ona kalp diyoruz.”

Eskiler, kalbe doÄŸduÄŸu için, ilhama, “ilham-ı ÅŸerif” dermiÅŸ. Buradan yola çıkarak, kalbe de ‘kalb-i ÅŸerif’ diyebiliriz.

Bir de bu var: Kalb-i rahmet. Rahmet kalbi.

Asıl önemlisi ve bizi ilgilendireni, ‘kalp insanı’ olabilmektir. Maddi menfaatleri ön plana almayan, insanların manevi zenginliÄŸiyle ilgilenen kimse.

Özetle: Kalbe inanmak, Allah’a inanmaktır. Bir kalbi kırmak ise...

***

DaÄŸlardan ovalara, meclisten meydanlara ve medyaya kadar yayılan bütün bu sevgisizlik, merhametsizlik, tahammülsüzlük, maalesef, kalp katılığından kaynaklanıyor.

Bunlar olurken, yaÅŸanırken, eminim ki, herkes az veya çok, kalbine karşı mahcubiyet hissediyor. İşte bu mahcubiyetin ölçüsü, bizi daha iyi bir insan yapar yahut yapmaz.

İsmet Özel, “ancak içinden aydınlanan dışına ışık verir” diyor. Kalbimizi neye açıyorsak, açmışsak, biz de oyuz. Kalbimiz neyle doluysa, dilimizden de o dökülür. Yalan dünya ‘içimizde’ yer etmiÅŸse, yalan söylemek kaçınılmazdır.

Evvela, acilen ve ihtiyaçtan, kalbimizi karartacak ÅŸeylerden uzak durmamız gerekiyor.

Unutmayalım: Gözlerimizi dört açabilmemiz için, kalp gözümüzün de çalışması gerekir. Gözümüzle görür, kalbimizle duyarız. Ve duymak, görmekten önce gelir. Tam da burada, ‘yetiÅŸ ya Ali’ diyelim: “Kalp kör olduktan sonra, gözlerin görmesinde hiçbir fayda yoktur.”

Kalp, vicdandır, itiraz makamıdır. Aklımızın almadığı deÄŸil, kalbimizin kabul etmediÄŸi daha önceliklidir. Akıl tutulmasına göre, kalp (vicdan) tutulması daha tehlikelidir, telafisi mümkün olmayacak sonuçlar doÄŸurur.

***

İnsanlarla kalbî münasebet kurmanın iyice zorlaÅŸtığı günlerden geçiyoruz. İçten, gönülden, çıkarsız.

Bu kadar ayet, hadis, nasihat ve kadim bilginin kalbe dikkat çekmesi, bizi ne kadar ilgilendiriyor?

“Kalp yaralanmaz, çünkü yaradır” diyen ÅŸair, bize ne anlatmak istiyor?

“Kalp darlığı, el darlığından daha zordur” diyen kıymetlimiz, maneviyat ve maddiyatla ilgili nasıl bir uyarı yapmış oluyor?

Son söz niyetine: Kalbine yenilmek deyince, aklıma kalp krizi deÄŸil de, hep güzel ÅŸeyler geliyor: Merhamet, iyilik, kanaat, tevazu, hak ve hakkaniyet...

Bir de dilek: Kalbiniz bütün olsun.

YENİŞAFAK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.