Sosyal Medya

Makale

Puzzle

Puzzle, bir resmin veya fotoÄŸrafın yapboz parçalara bölündükten sonra tekrar bir araya getirilme, birleÅŸtirme çabasıdır. Resmin bir araya getirilmesini kolaylaÅŸtıran ÅŸey, kartonun üzerinde parçaların ÅŸekillerine göre bırakılmış izlerdir. Bu oyunda elinizdeki parçanın nereye uygun geldiÄŸini bulmak için ana resmi aklınızdan çıkarmamanız gerekir. Bu hafıza kuvvetlendirici oyunda ustalaÅŸanlar on bin parçadan oluÅŸan bir resmi bir araya getirerek sabretmeyi öÄŸrenirler. Parça sayısı artmasının yanı sıra parçaların birbirine çok benzer olması tüm dikkatinizi resmin bütünü üzerinde toplamanız konusunda sizi eÄŸitir. Türkçesi yapboz olan Puzzle ın bana hatırlattığı ise “ana resmi hatırından çıkarma” ÅŸeklindedir.

Ömrünün hazan mevsiminde biri olarak Kuran yönlendiriciliÄŸinde dünya hayatına ait ana resmi Puzzle bulmacası benzeri ÅŸekilde görmeye baÅŸlamışım. Hâlbuki çoÄŸu kimse ömürlerinin deÄŸiÅŸik evrelerinde edindikleri tecrübelerle, gördükleri hayata dair ana resmin arasındaki çeliÅŸkiler nedeniyle sükûtu hayale uÄŸruyorlar. Üstelik onların bu tecrübelerini ciddiye alacak nesilleri olmadığından en yakınlarını bile uyarmaktan mahrum kalıyorlar. Zira modern öÄŸretimden aldıkları verilere göre onlar, hayatın kompartımanlara ayrılmış olduÄŸu yalanına inandırılmışlar. Buradan hareketle gençlik, orta yaÅŸlılık ve ihtiyarlığı, hayatın birbirinden bağımsız müstakil alanları olarak birbirinden kopuk olarak algılıyorlar. Onlara göre bir gencin görmesi gereken ana resim gençlik günleriyle sınırlandırılmış adeta çok az parçadan oluÅŸan bir puzzle a benziyor.

Günümüzde gençlik Puzzle’ni, ana resmin yerine koyan ve sadece bunu çözmeyi yaÅŸamak olarak adlandıran orta yaÅŸlılar, hatta ihtiyarların çokluÄŸu modern bir fitnedir. Mesela ihtiyar bir hanımın estetik ameliyatla ve giyimiyle gençlere benzemeye çalışması hayata dair ana resmin sadece gençlikten ibaret bir Puzzle olduÄŸu savunması anlamına gelmez mi?. Hatta erkeklerin saç ve sakalının beyazlaması veya ciltlerinin buruÅŸmasıyla mücadele edip küpe takması (metroseksüel olma gayreti) ömrün bir bölümü olan gençliÄŸi hayatın kendisi sanma gafleti deÄŸil mi? Hz. Ömer’e ölümlü olduÄŸunu hatırlatan beyazlayan sakalı günümüz inançlı insanlarına bile rehberlik edememesi siz de manidar bulmuyor musunuz?

Bu gençliÄŸi ana resim olarak dikte edenler, bununla yetinmemiÅŸ adeta mitoz bölünmeyle hayatı parçalamaya devam etmiÅŸler. Buna göre spor, giyim, müzik, tatil, eÄŸlence alt birimlerinde az sayıda parçayı birleÅŸtirerek ulaÅŸtığı zannedilen ana resmin monotonlaÅŸmasını önlemek için ise sürekli deÄŸiÅŸip eskiyi “aut” yeniyi “in” haline getiren moda devrededir. Mesela sarı lacivert renkler için ölebileceÄŸini iddia eden bir Fenerlinin üzerinde sarı beyaz bir formanın olması bu senenin renkleri olarak lanse edilmiÅŸtir. Aslında hayatı birleÅŸtirilemez parçalara bölünmesinin günümüzdeki tasarımcısı ve ihracatçısı A.B.D.’dir. Geçenlerde buraya seyahat eden bir arkadaşım domuz yememek için bir vejetaryen lokantaya girip yemeÄŸi sipariÅŸ etmiÅŸ. Bir ara çevreye göz gezdirirken lokantada orta yaÅŸlı kadınlardan baÅŸka kimsenin olmadığını ve bir kısmının kendisini süzdüÄŸünü fark etmiÅŸ. Orta yaÅŸlı garson hanımdan öÄŸrendiÄŸine göre burası orta yaÅŸlı playboy vejetaryen kadınların raÄŸbet ettiÄŸi bir lokantaymış.

Bunun için Kuran’da çok tekrar edilen bir ahiret sahnesinde cehennemliklerin “biz dünyada bir gün veya daha az kaldık” diyecekleri nakledilir. Bu da moda ve türevlerinin insana dayatarak tekrarlattığı parçaları hayatın ana resmi sanma yanılgısı deÄŸildir de nedir?

Kur'an hayatımızın hangi evresinde olursak olalım ana resme uygun parçaları nasıl yerleÅŸtireceÄŸimizi bize öÄŸretip yönlendiren adeta bir Puzzle kartonudur. Bu kartonda buluÄŸa ermiÅŸ bir gençten istenen ibadetler ile yetmiÅŸ yaşında birinden istenenler aynıdır. Bu yaklaşım, modernitenin hayat dışı ettiÄŸi tecrübeyi ana resmi görme konusunda esas unsur hâline getirir. Buna göre bir Müslüman’ın hedefi vahyin rehberliÄŸinde ana resme uygun yaÅŸayarak kâmil ve örnek bir insan olmasıdır. Bu niyetle geçen bir ömür ise hayata dair bütün evrelerin birbirine karışıp katıldığı bir ırmaÄŸa benzer.

Kur'an’da hepimizin aklına kazınan dünya hayatına ait ana resim, Hz. Âdem ve eÅŸinin nimetlerle dolu cennet gibi bir yere yerleÅŸtirilmesidir. Bu rızkı bol, örtünmeye gerek olmayan klimatik ortamda tek sakınılması gereken bir aÄŸaç ve onun meyvesidir. Orada Ä°blis’in düÅŸmanlığına ve sinsiliÄŸine karşı bir uyarı da yapılmıştır. Hayatı bu ana resim üzerinden okuyan birinin inancında Allah, nimetlerle kuÅŸatan, kötü ve zararlı olanı gösterip koruyan, düÅŸmanı fark ettirip yoldan çıkmanızı önleyendir. Yani Allah, ÅŸükredilen, hamd edilen, minnettarlıkla baÄŸlanılan ve yanlışa düÅŸüldüÄŸünde mahcubiyetle edilen tövbeleri kabul eden yüce bir dosttur.

Ama ana resmi sadece yasak aÄŸaç ve meyvesine ulaÅŸmak üzerinden okumakta ısrar edenler önce ezeli düÅŸmanı gözden kaçırırlar. Böylece ÅŸeytan onları özgürleÅŸtiren(!) ve iyiliÄŸini isteyen(!) bir dost maskesiyle sinsice algılarına sızar. Bunun ilk belirtisi nimetlerle kuÅŸatıldığını unutması ve yasak aÄŸacın meyvesini yiyememekten dolayı isyan etmeye baÅŸlamasıdır. Böyle birinin zihninde Allah, yasaklayan, haram kılan, günahıyla onu suçüstü yapmak isteyen, farzlarıyla hayatı zorlaÅŸtıran, onu cezalandırmak için türlü türlü cehennem var eden oluverir. Yani zorlayan, korkutan, güvenmeyen, isyan edilesi bir Ä°lah’tır artık (hâÅŸâ). Bu ÅŸekilde düÅŸünen birisi Allah dediÄŸinde hemen aklına günahları gelir. Bunun için ana resmi yasak meyve üzerinden okuyanlar Allah’tan ümitlerini yitirip ancak peygamberin ÅŸefaatiyle kurtulmayı umarlar. Yasak meyveyi ÅŸeytan kılavuzluÄŸunda yemeyi hayat sananlar, çıkış olarak son demlerinde hacca gidip bunların tamamını affedileceÄŸine inanırlar. Bütün fark yaratan(!) üniformalardan sıyrılarak giydiÄŸi ihramı ile Arafat’ta beÅŸ milyon kardeÅŸiyle birlikte olduÄŸuna aldırmadan gözü yaÅŸlı bir hocanın kendisini aÄŸlatmasıyla yüklerinden kurtulmayı haccetmek zannederler.

          Hz. Âdem nimetleri kaybedip dünyaya sürgün edildiÄŸinde ana resmi görmüÅŸtür. Buna göre kendisini nefsine zulmeden, Allah’ı ise ona ondan daha çok deÄŸer veren ve yanlış yaptığı zaman onu terk etmeyip affeden yüce bir dost olarak bulmuÅŸtur. Åžeytan ise ana resmi yanlış okumasından insanı, melekler gibi kardeÅŸ göreceÄŸi yerde rakip olarak görmüÅŸtür. Üstelik Allah’ı, onun ayağını kaydırmakla suçlamış ve sonunda kovulmuÅŸtur. Ä°nsanı düÅŸman görmeyi hayatın merkezine koyup son güne kadar müddet istemesi onu dünya sonlu olmaya mahkûm etmiÅŸtir. Yani ÅŸeytanlaÅŸma hayatı rekabet üzerinden kibirle okumadır.

           Mesela Mekke’de yaÅŸanılan zulme çare bulamadığı için her türlü konforu terk edip maÄŸaraya sığınan Resulullah’a (sav) gelen ilk sesleniÅŸ manidardır. “Oku yaratan Rabbinin adıyla.” (Alak / 1) Yani sen baÅŸkalarının önerdiÄŸi okumalara kulak vermeyi bırak, zira bu zulmün kaynağı onların hayata dair ana resmi yanlış okumaktaki ısrarlarıdır. Sen hayata dair ana resmi ancak Allah’ın bildiÄŸine inan ve onun yönlendiriciliÄŸinde hayatı okumaya baÅŸla…

          Hepimizin hayata dair ana resmi deÄŸerlendirmesi aynı zamanda Kuran’ın hayatımızın neresinde olduÄŸunu ve hayatımızı nasıl ÅŸekillendirdiÄŸini gösteren önemli bir mihenk taşıdır.

            Hülasa hayatı basit bir Puzzle ÅŸekline görüp çözdüÄŸünü iddia eden ve hatta ana resme ait kesin formüller önererek bizleri sekülerleÅŸtirme bataklığına çeken her türlü yanlış okumayı haddi aÅŸmak olarak deÄŸerlendirmeliyiz. Bunun yerine “Bildiklerim bilmediklerimin yanında bir noktadır.” diyen ve milyonlarca parçalı bir puzzle'a benzeyen dünya hayatını vahyin penceresinden görmeliyiz. Kur'an'da çizilen ana resme odaklanarak sorunlarını sabırla çözen gerçek müminlerle beraber olmalıyız. Böylece tecrübeyle yaÅŸanmış ve ahlakla sınanmış güzel örnekler olarak bir ümide dönüÅŸebiliriz.

Åžu günlerde çok deÄŸer verdiÄŸiniz veya önem atfettiÄŸiniz ÅŸeyler aslında ana resmin sadece bir parçasıdır. Ama resim tamamlanmadan elinizdeki parçanın ne kadar önemli olduÄŸunu bilemeyeceksiniz. Ahirette, hayatınıza dair ana resmi gördüÄŸünüzde ise parçalara hiç dikkat etmeyeceksiniz…

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.