Sosyal Medya

Makale

Kitabın ahlakını korumak

DaÄŸlarca, Çocuk ve Allah kitabında, 'çarşıların kalbe yakın eÅŸyaları' der. (Solo, sayfa 134)

EÅŸya veya nesne. Bunlar ne olabilir? Evvela; kâğıt, kalem, kitap. En güzel üçlü. Her birinin başına 'iyi' sıfatını da ekleyelim. Sonrasında belki bir kehribar, mercan tesbih. Güzel bir vazo. Ama bizim için cep telefonu, bilgisayar, televizyon, kıyafet deÄŸil. İlhami Çiçek, 'yürekleri taşıtlardan yana çarpan' insanlardan ve onların bencilliklerinden bahseder. (Satranç Dersleri, Edebiyat Yayınları, 1983, sayfa 39) Böyle ÅŸeyler hiç deÄŸil.

EÅŸyanın eve alışması diye bir ÅŸey var mıdır, bilmem. BildiÄŸim, kalemin ele, kitabın kalbe alışması diye bir durum var. Bazı kitapları, yazarları daha çok seversiniz. O yazarlara ait vasat metinler bile ilginizi çeker. Aklımıza gelmiÅŸken, ÅŸunu da söyleyelim: Kullanılmayan eÅŸyalar daha çabuk eskiyor. Sahi, kalp de böyle midir?

Çocuk ve Allah'taki çarpıcı dizelerden birini daha yazalım: 'Gündüz insanlar yaÅŸar, gece eÅŸyalar.' (EÅŸyalarda, sayfa 173) Bilirsiniz, mutlaka duymuÅŸsunuzdur; gece olunca, evden deÄŸiÅŸik sesler gelir.

Evet, kitaplar.

Kitap, insanın bir diÄŸer adıdır. 'Okumasını bilirsen, her insanın bir kitap olduÄŸunu görürsün' deniliyor.

Dünyanın en güzel iki kokusu, inanıyorum ki, bebek ve kitap kokusudur. Benzerlik, beraberlik, tâ buradan baÅŸlıyor.

Bazı dostlarımız gibi, kitapların varlığı da bize güven verir. Bazen, 'bir inÅŸirah ferahlığı'na, bazen de bir kütüphane sessizliÄŸine ihtiyaç duyarız.

Kitaplar, insanlığın hafızasıdır, kalbidir. Kitaplıklar, hayatın güvenli bölgeleridir.

***

Yeni BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu'nun ilk grup konuÅŸmasını merakla bekledik ve dinledik. Özellikle, kitaplarla ilgili bölümünü pek beÄŸendim.

Kitap fırlatan zihniyete verdiÄŸi cevap, bizi ziyadesiyle memnun etti: 'Ben onu gördüÄŸüm anda, bir kitap âşığı olarak, 'vay nasipsiz' dedim. Bizde kitap ve kalem kutsaldır. Her ÅŸey kalemle baÅŸlamıştır. Kitap kâğıttan yapılır, kâğıt aÄŸaçtan yapılır, aÄŸaç ise topraktan yetiÅŸir. Tıpkı insan gibi. Binlerce kitabım var; ne zaman odaya girsem, onları okÅŸarım. Yunus Emre'nin sarı çiçekle konuÅŸtuÄŸu gibi. Kitap bir nimettir onu okuyabilene, kitapların kitabına iman edene. Bu arkadaÅŸ onu fırlatırken, aslında bizim mayamızı, özümüzü de fırlattı. İnsanlık irfanına hakaret etti.'

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.