Sosyal Medya

Makale

Dinin doğası ve kürtaj

Kürtaj rahmin kazınıp içindekinin alınması ve rahmin temizlenmesi demek. Böyle bir ÅŸey yapılabilir mi? Yapılırsa neden ve hangi durumlarda yapılır?

Konunun tıbbi, biyolojik, insani boyutları var. Dolayısıyla bu alanların sadece birinde uzman birisinin kürtaj için nihaî kararı vermesi imkânsız. Mütekâmil bir din bunların hepsini birden göz önünde bulundurarak hükmünü verir. Yani din ile bilimin çatışması düÅŸünülemez. Biri fıtrattır, diÄŸeri o fıtratın korunmasıdır. EÄŸer ikisi arasında bir çatışma varsa ikisinden birinde bir yanlış anlama var demektir. AraÅŸtırılıp düzeltilmesi gerekir. Bunu pek çok makineden oluÅŸan bir fabrikaya ve onun bakımına ve verimli çalışmasına benzetebiliriz. Bakım ve çalıştırma talimatı makineleri bozuyor ve verimi azaltıyorsa ya bu talimatta ya da onun anlaşılmasında ve uygulanmasında bir problem var demektir.

Åžöyle de diyebiliriz: Dinin fıtrata, dolayısıyla da bilime aykırı olmama gibi bir tabiatı vardır, din hayatı bir bütün olarak ele alır. Çünkü din, fıtratın korunmasını saÄŸlamaktan ibarettir. Bu fıtrat sadece insan fıtratı da deÄŸildir. Ama modern bilimin dine aykırı olmama gibi bir hedefi ve derdi yoktur. Bilim bütünü, sadece kendi alanıyla iliÅŸkisi kadar hesaba katar.

Bu fıtrat meselesi dini doÄŸru anlamada önemli bir ölçüdür. Çünkü bilindiÄŸi gibi Allah kendi fıtratına/yaradışına, yani doÄŸallığa müdahaleyi ÅŸeytanın özellikleri arasında sayar. 'Åžeytan dedi ki, mademki ben lanetlik oldum, o halde yemin olsun senin kullarından bir kısmını kendime baÄŸlayacağım, onları sınırsız kuruntulara sevk edeceÄŸim, yoldan çıkaracağım. Onlara emirler vereceÄŸim; hayvanların orasını burasını kesecekler, emirler vereceÄŸim; Allah'ın yaratma kanununu bozacaklar'. (4/118-119) ayetlerinin yaklaşık anlamı bu.

Ayrıca buyurur ki,

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.