Sosyal Medya

Dünya

'Boğulsalar dahi onları kurtarmayın'

Açeli balıkçılar, denizde sürüklenen çaresiz Arakanlı göçmenlerin kurtarılmasına Endonezyalı yetkililerin izin vermediğini iddia etti: 'Bize 'boğulsalar dahi onları kurtarmayın' baskısı yapıyorlar.'



Endonezya'dan özerk bir yönetime sahip olan Açe bölgesinde geçtiÄŸimiz hafta balıkçılar ve yerel halk, yaklaşık 700 BangladeÅŸli ve Arakan Müslümanı denizden kurtararak kamplara yerleÅŸtirdi. Açe bölgesinde kurulan kamplara alınan kaçak göçmen sayısı dün itibariyle bin 500'e ulaşırken, Açeli bir balıkçı, deniz ortasında aç ve susuz bekleyen ve boÄŸulma tehlikesiyle karşı karşıya olan insanları kurtarmamaları için Endonezyalı yetkililerden baskı gördüklerini söyledi. Açeli balıkçı, yetkililerin, “boÄŸulsalar dahi kurtarmayın” telkininde bulunduÄŸunu belirtti.

'DÄ°N, MÄ°LLÄ°YET AYRIMI YAPAMAYIZ'

Al Jazeera'ya konuÅŸan Rıdvan adlı bir balıkçı ise, “Denizin üzerindekiler Endonezyalı ya da yabancı olsun bizim kardeÅŸlerimiz. EÄŸer biri yardım isterse biz balıkçılar hangi halktan ya da dinden olduÄŸuna bakmaksızın yardım ederiz” dedi. Göçmenleri kurtaran balıkçıların “denizcilik yasalarını ihlal etmek”ten polise ifade verdikleri de belirtildi. Endonezya ordusunda görevli bir subay da daha fazla kaçak göçmenin Açe kıyılarına çıkarılmasının yasalara aykırı olduÄŸunu savundu.
 

 

 

 
 

 

 

Güney Asya'daki Malezya, Endonezya ve Tayland gibi ülkeler, BangladeÅŸliler ve Burma'dan (Myanmar) kaçan Rohingya Müslümanlarına kapılarını kapatmaya devam ediyor. Söz konusu ülkeler daha fazla kaçak göçmen kabul etmeyeceklerini açıklarken, insani krize iliÅŸkin Malezya ve Tayland baÅŸbakanlarıyla görüÅŸen BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise, uluslararası hukukun gereklerinin yerine getirilmesi ve göçmenlerin kurtarılması gereÄŸini söyledi.
 

 

 

 

 

 


Bin 500 göçmen için yardım eden çıkmadı

Malezya, Endonezya ve Tayland'ın sahip çıkmadığı binlerce göçmen, Hint Okyanusu ve Andaman Denizi açıklarında uzanacak yardım elini bekliyor. Bölgeye 3 savaÅŸ gemisi ve bir uçak gönderen Endonezya yönetimi, tekneleri kendi kara sularına yaklaÅŸtırmıyor. Açlıktan delirip intihar edenlerin olduÄŸu ve yemek kavgasında 100 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi haberleri gelirken, bin 500 göçmenin sığındığı Açe eyaletinindeki Langsa kentinin Belediye BaÅŸkanı Osman Abdullah, acil yardıma ihtiyaç duyduklarını söyledi. Abdullah, göçmenlere diÄŸer iÅŸler için ayrılan fonları kullandıklarını dile getirerek, “Ä°nsani yardımı geçici olarak kent bütçemizden finanse ediyoruz. Finansal kaynağımız çok sınırlı” dedi. Osman Abdullah, bazı örgütlerin yardıma hazır olduÄŸunu duyduÄŸunu, ancak kente henüz hiçbir örgütten yardım gelmediÄŸini sözlerine ekledi.

Paris'te köprü altı mülteci kampı

 

 

 

 

 

Avrupa'nın mülteci utancı Fransa'nın göbeÄŸinde en somut haliyle duruyor. BaÅŸkent Paris'teki Kuzey Garı yakınlarında 300'den fazla göçmen köprü altında kurdukları kampta yaÅŸam mücadelesi veriyor. Sayıları son iki ay içinde 4 kat artan Sudan, Çad, Eritre, Etiyopya ve Suriye gibi ülkelerden gelen mülteciler, Paris'in merkezinde 1 yıla yakın süredir sokakta kalıyor. YaÅŸam ÅŸartlarından ÅŸikayet eden göçmenler, birçok devlet görevlisi ve basın mensubunun kampa geldiÄŸini ancak kendilerine çadırlardan baÅŸka bir yardım ulaÅŸmadığını belirtti. AB Komisyonu, geçen hafta çarÅŸamba günü sunduÄŸu planda üye ülkelerin kota ile sığınmacı almasını önermiÅŸti. Plan, ülkelerin nüfusları, iÅŸsizlik durumları ve gayri safi milli hasılalarına göre kabul edilecek sığınmacı sayısına kota uygulanmasını öngörüyor. Ä°ngiltere, AB Komisyonu önerisine “sığınmacıların tehlikeli yolları deneyerek üye ülkelere gelmelerini teÅŸvik edeceÄŸi” gerekçesiyle karşı çıkmıştı. Fransa BaÅŸbakanı Manuel Valls de kota sistemine karşı olduklarını açıklamıştı.

TÄ°METÜRK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.