Sosyal Medya

Dünya

Peçe takılmasına yasak getirildi

Kongo Cumhuriyeti'nde hükümetin, güvenlik önlemleri kapsamında kamuya açık alanlarda yüzü tamamen örten peçe takılmasına yasak getirmesi halkın tepkisine yol açtı.



BaÅŸkent Brazzaville'in Poto Poto bölgesinde yaÅŸayan birçok Müslüman yasağın nedenini anlamadığını ifade etti.

YasaÄŸa karşı çıkan, bölgedeki pazar yerinde takı satan Müslüman Fatou Demba, AA muhabirine, kararın, "inanç ve vicdan özgürlüÄŸü ihlal edilemez" ifadesinin yer aldığı anayasanın 18. maddesine aykırı olduÄŸunu savundu.

Demba, "Peçe takmak geleneklerimizde var. Åžimdi neden sorun oldu" dedi.


Kongo Ä°slam Yüksek Konseyi'nde görev yapan, adının açıklanmasını istemeyen bir imam da kararın anayasaya aykırı olduÄŸu, bunun düÅŸünce ve inanç özgürlüÄŸünün önünde engel teÅŸkil ettiÄŸi deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Müslümanların ülke ve devlet kurumları için asla tehdit teÅŸkil etmediÄŸi Kongo'da Fransa'daki gibi bir peçe yasağının uygulanamayacağını belirten Ä°mam, "Bu karardan sonra isteÄŸimiz ayaklanma çıkarmak deÄŸil ancak Kongo'nun farklı düÅŸünce ve dinlere mensup kiÅŸilerin yaÅŸadığı laik bir ülke olduÄŸunu kabul etmek gerek" dedi.


Kongo Ä°nsan Hakları ve Kalkınma DerneÄŸi BaÅŸkanı Rock Euloge Nzobo da böyle bir karar almadan önce hükümetin halkı ve sivil toplumu bilgilendirmesi gerektiÄŸine iÅŸaret etti.


Bölge sakinlerinden Hristiyan Anna Dyemo da peçenin kamuya açık alanlarda yasaklanmasının hiçbir anlam ifade etmediÄŸini, peçe takanların baÅŸkalarının özgürlüklerini kısıtlamadığını savundu.


Kongo Cumhuriyeti'nde hükümet geçen hafta, güvenlik önlemleri kapsamında kamuya açık alanlarda yüzü tamamen örten peçe takılmasına yasak getirmiÅŸti.


Ä°çiÅŸleri Bakanı Zephirin Mboulou, yüzün tamamını örten peçenin takılmasının kiÅŸisel seçim olduÄŸunu, kiÅŸilerin evlerinde peçe takabileceÄŸini ancak güvenlik için kamuya açık alanlarda bunun yasaklandığını belirtmiÅŸti.


Mboulou, bazı kiÅŸilerin bu tür peçeyi kullanarak yasa dışı yollardan ülkeye girdiÄŸini ve bazı suçlara karıştığını öne sürmüÅŸtü.
Kongo Ä°slam Konseyi de hükümetin bu yeni kararı konusunda halkın bilinçlendirileceÄŸini ancak bunun zaman alabileceÄŸini açıkladı.
Yaklaşık 800 bin Müslümanın (nüfusun yüzde 5,8'i) yaÅŸadığı Kongo'da ilk kez bu tür bir yasak getiriliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.