Sosyal Medya

Dünya

"Önce kendi tarihinle yüzleş Putin"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 1915 olayları için Türkiye'yi soykırım yapmakla suçlamasının yankıları devam ederken bir tepki de Çerkes Dernekleri Federasyonundan geldi. Yönetim Kurulundan yapılan yazılı açıklamada Putin'e, "Önce kendi tarihinle yüzleş, Çerkes soykırımını tanı ve sürgünün sonuçlarını telafi et" çağrısı yapıldı. Açıklamada, 1763-1864 sürgünlerinde başta Çerkesler olmak üzere 1 milyondan fazla Kafkasyalının hayatını kaybettiği hatırlatıldı.



Çerkes Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Halis Din, Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin'in, 1915 olayları için "soykırım" ifadesini kullanmasını eleÅŸtirdi. Din, yaptığı yazılı açıklamada, Putin'in 1915 olayları için "soykırım'' ifadesini kullanması ve Erivan'daki programlara katılacak olmasının Türkiye'de tepkiye neden olduÄŸunu aktardı.
Her yıl 21 Mayıs'ta Rusya konsoloslukları önünde binlerce insanın katılımıyla büyük protesto eylemleri düzenlediklerini belirten Din, bu yıl yine Rusya'ya ''soykırımı tanı'' çaÄŸrısı yapmaya hazırlandıklarını kaydetti.


Çerkesler her yıl 21 Mayıs tarihinde Rus KonsolosluÄŸu önünde soykırım protestosu düzenliyor
Rusya'ya çaÄŸrı
Putin'e "Önce kendi tarihinle yüzleÅŸ, Çerkes soykırımını tanı ve sürgünün sonuçlarını telafi et'' çaÄŸrısında bulunan Din, 1763-1864 süreci ve sonrasında baÅŸta Çerkesler (Adigeler) olmak üzere birçok Kafkasyalı halkın, Rusya Çarlığı'nın katliam ve sürgün politikası ile karşılaÅŸtığını anlattı.Bu süreçte bir milyondan fazla insanının katledildiÄŸini, bir o kadarının da sürgün yoluyla ana vatanından koparıldığını savunan Din, ÅŸu ifadeleri kullandı:
"Sürgün edilen halkımızın ana vatana dönüÅŸü uzun süre engellendi. Çerkeslere karşı izlenen soykırım ve sürgün politikasının sonuçları telafi edilmediÄŸi gibi katliamların en son halkasının uygulandığı Soçi'de itirazlarımıza raÄŸmen Kış Olimpiyatları yapıldı. 151 yıldır Çerkesler ana vatanlarından uzakta, sürgünde yaÅŸamakta. Rusya mirasçısı olduÄŸu Rusya Çarlığı'nın sürgün ve katliamla dolu geçmiÅŸini sümenaltı etme politikası geliÅŸtirdi. Putin'e, Rusya'nın tüm devlet arÅŸivlerini açması, Çerkes soykırımını tanıması, soykırım ve sürgünün sonuçlarının telafi edilmesi, Türkiye baÅŸta olmak üzere diasporada yaÅŸayan Çerkeslere çifte vatandaÅŸlık kolaylığının saÄŸlanması çaÄŸrısında bulunuyoruz."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.