Sosyal Medya

Ekonomi

Türk girişimciler AB'nin tozunu attırıyor

Türk girişimciler Avrupa’da ayak basmadık yer bırakmadığı gibi Ekonomi Bakanlığı yatırım için her türlü teşvik ve hizmeti girişimcinin ayağına götürüyor. İş adamı Ali Fatinoğlu, “Türkler artık Avrupa’nın tozunu attırıyor” derken, Dış Ticaret Danışmanı Mutlu Yılmaz, “Devlet, 2023 için girişimcilerin otel ücretlerini bile karşılıyor” diyor.



Türkiye'nin 2000'li yıllarda ivme kazanan ihracat büyümesinin Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı yani 2023 için amaçlanan 500 milyar ABD Doları tutarındaki büyük hedefe ulaÅŸması için herkes canla baÅŸla çalışıyor. Bu hedefi gerçekleÅŸtirmenin yolu ise ekonomiye can suyu olacak yeni giriÅŸimcilerden geçiyor. Peki yeni giriÅŸimcilerin bu hedefte payının olması için neler yapması gerekiyor?
YENÄ°LÄ°KÇÄ° GÄ°RİŞİMCÄ°
12.si Ä°stanbul'da düzenlenen World Business Assembly Türkiye BaÅŸkanı Ä°ÅŸ Kadını Yasemin Cankurtaran'ın ev sahibesi olduÄŸu Liderler Zirvesi Konferansı'nda Yeni Åžafak'a konuÅŸan Sanayici- Ä°ÅŸadamı Ali FatinoÄŸlu, “2023 hedefinde payınızın olabilmesi için en baÅŸta bilgili olmanız gerekir. Ürün bilgisi, markalaÅŸma bilgisi, tüketici davranışları bilgisi ile dolu olmalısınız. Vizyonel ve yenilikçi olmalı; herkesin yapamadığını yapmalısınız. Yani insanlar, “Böyle bir ürün varmış" demeli ve ürününüzü almalı" dedi.
CAZÄ°P VE YENÄ°LÄ°KÇÄ° ÜRÜN ÅžART
“ÜrettiÄŸiniz ÅŸey hep aynı kalmamalı. Ürünün cazibesini artırmalısınız. Üründe yenilik yapmazsanız uzun süre yaÅŸamazsınız. Çünkü dünya firmalarıyla rekabetteyiz" dedi.
Türkiye'de giriÅŸimci bir ruh olduÄŸunu kaydeden FatinoÄŸlu, “Bizimçalışkan ve giriÅŸimci insan sayımız fazla. Hedefleri olan bir toplumuz. Türk insanı son derece akıllı ve giriÅŸken. Avrupa'nın eski giriÅŸimci hali kalmadı. Åžu anda Türk giriÅŸimciler Avrupa'nın tozunu attırıyor. Çalışmayan bir toplum haline geldiler. Buna karşı genç bir Türkiye var" ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Otel ücreti devletten
Yılmaz, sözlerine ÅŸöyle devam etti: Masa başı araÅŸtırma ve e ticaret siteleri ile müÅŸteriler ile iletiÅŸime geçtikten sonra ikinci adım gelir ki o da “yerinde Pazar araÅŸtırmasıdır". Ä°ÅŸte burada da devletimiz ihracatçıyı destekler. Pazar araÅŸtırması gelirlerine iliÅŸkin giderler de yüzde 70 oranında karşılanır, bu da 7 bin 500 dolardır. Her takvim yılı içerisinde 10 yurtdışı gezisi desteklenir ki bu toplamda maksimum 75 bin dolara denk gelir. Bu destekler içerisinde ulaşım, konaklama, barınma ve araç kiralama giderlerine kadar masraf kalemleri düÅŸünülmüÅŸtür.
E-Ticaret'e 10 bin dolar destek
YaÅŸar Üniversitesi Yarı Zamanlı ÖÄŸretim Görevlisi ve Dış Ticaret Danışmanı Mutlu Yılmaz da ihracat yapmanın kolay ancak araÅŸtırılması gereken bir süreç olduÄŸunun altını çizerken, “Öncelikle iyi bir Pazar araÅŸtırması yapılmalı. Bunun sonucunda da müÅŸteriye ulaşılabilmeli. Bu durumda B2B diye ifade edilen sitelerden ve Ekonomi Bakanlığına baÄŸlı ilgili ülkelerin ticari ateÅŸelerinden bilgi alınabilir. Özellikle B2B sitelerini ücretli üyeliklerde devletimiz yıllık yüzde 70 oranında en fazla 10 bin dolara kadar destek verir. Bu destekler en fazla beÅŸ e- ticaret sitesi içindir" diye görüÅŸ verdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.