Sosyal Medya

Güncel

Ruhani'nin yardımcısına 'Bağdat başkentimizdir' tepkisi

İran Meclisi'nden 21 milletvekili, Cumhurbaşkanı Ruhani'den yardımcısı Yunusi'yi "Irak (Bağdat) başkentimizdir" sözlerinden ötürü görevden almasını talep etti



Ä°ran Meclisi'nden 21 milletvekili, CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani'den yardımcısı Ali Yunusi'yi görevden almasını talep etti.

Yarı resmi Fars Haber Ajansı'nın haberine göre, Yunusi'nin "Irak (BaÄŸdat) baÅŸkentimizdir" sözlerine tepki gösteren 21 milletvekili, Ruhani'ye bir mektup yazarak cumhurbaÅŸkanı yardımcısının görevden alınmasını talep etti.

Mektupta, Yunusi'nin sözlerinin milli güvenliÄŸe tehdit oluÅŸturduÄŸunu belirtilerek ÅŸöyle devam edildi: "Yardımcınız Ali Yunusi'nin bu önemli makama iÅŸe baÅŸladığından bu yana, sık sık düÅŸüncesizce açıklamalar, tartışmalara yol açacak giriÅŸimleri, Ä°ran'ın ulusal güvenliÄŸini tehdit altına soktu. Yunusi'nin "Irak ÅŸu an sadece medeniyet etkimiz altında olan bir ülke deÄŸil. Kimlik, kültür merkezimiz ve baÅŸkentimizdir" ÅŸeklindeki cümleleri, Ä°ran devrimi düÅŸmanları tarafından Ä°slamofobi ve Ä°ranofobi medyasında defalarca gösterildi. Biz bir grup milletvekili, ülkenin iç ve dış politika duyarlılığını ve bazı yetkililerin nahoÅŸ açıklamaları dolayısıyla söz konusu kiÅŸinin görevden alarak kriz yaratmaya yol açacak tedbirsizce açıklamalara izin vermemenizi talep ediyoruz"

Yunusi, 9 Mart'ta Tahran'da "Büyük Ä°ranlı KimliÄŸi Konferansı"nda yaptığı konuÅŸmada, Ä°ran kültür coÄŸrafyasının Çin sınırından Hint alt kıtasına, Kuzey Kafkasya'dan Basra Körfezi'ne ulaÅŸan bölgeyi kapsadığını savunmuÅŸtu. Yunusi, "Irak ÅŸu an sadece medeniyet etkimiz altında olan bir ülke deÄŸil. (BaÄŸdat) Kimlik, kültür merkezimiz ve baÅŸkentimizdir. Bu, dün olduÄŸu gibi bugün de böyledir" demiÅŸti.

Yunusi daha sonra 11 Mart'ra sarf ettiÄŸi "Irak (BaÄŸdat) baÅŸkentimizdir" sözlerine "Medyada yer alan Irakla ilgili açıklamalarım, Sasaniler, EÅŸkaniler ve AhameniÅŸler dönemine ait konulardı. Ä°ran Ä°slam Cumhuriyeti, diÄŸer ülkelerin her türlü sınır ihlali ve içiÅŸlerine karışmaya daha önce de karşıydı ÅŸu an da karşıdır" diye açıklık getirmiÅŸti.

Irak DışiÅŸleri Bakanlığı da Yunusi'nin sözlerini kınamış, Ä°ranlı yetkilinin açıklamasını sorumsuzluk olarak nitelendirmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.