Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Musul'a uluslararası destek şart'

Irak Kürt Yönetimi Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, "Musul'un durumu hassas ve kritiktir. Sadece Irak ordusuyla veya peşmergelerle bu iş olmaz. Uluslararası bir destek olmalı" dedi.



Anadolu Ajansı’na konuÅŸan Dizayi, "PeÅŸmerge Musul operasyonunda yer alacak mı?" sorusuna, "Bölgenin fiili olarak savaÅŸan ve baÅŸarılı olan tek gücü peÅŸmergedir. Yalnız Musul'un durumu hassas ve kritiktir. Sadece peÅŸmergeyi oraya göndermek ve sokak savaşına sokmayı pek uygun görmüyoruz. Bu baÅŸka çatışmalara yol açabilir. PeÅŸmerge ve Kürdistan bölge hükümetinin Musul'u kurtarmak için bir desteÄŸi olacak. Ama bunun için daha geniÅŸ bir plan ve proje olması lazım. Sadece Irak ordusuyla veya peÅŸmergelerle bu iÅŸ olmaz. Uluslararası bir destek olmalı. Bunlar  konuÅŸuluyor. Ama belli bir noktaya daha varılmadı" cevabını verdi.

Irak'ın zor bir süreçten geçtiÄŸine iÅŸaret eden Dizayi, tüm tarafların birlikte hareket etmesiyle bu sıkıntılı dönemin atlatılacağını söyledi. Dizayi, Türkiye ile sadece siyasi seviyede deÄŸil, sosyal, ekonomik ve askeri tüm alanlarda iÅŸbirliÄŸinin geliÅŸmesini istediklerini dile getirdi. Dizayi, 'Irak'taki istikrarsızlığın Musul, Tikrit ve Kürdistan bölgesindeki olumsuz geliÅŸmelerin direkt veya dolaylı olarak Türkiye’yi etkileyebileceÄŸine' dikkati çekerek, "Bu yüzden bunlara yol vermememiz lazım. Türkiye ile daha geniÅŸ alanlarda iÅŸbirliÄŸimiz olmalı" ifadelerini kullandı.

PeÅŸmergenin eÄŸitilmesi

Türk subaylarının peÅŸmergeye yönelik askeri eÄŸitimi hakkında bilgi veren Dizayi, "Türkiye'nin silahlı kuvvetleri, eylülden beri peÅŸmergeye bazı silahların kullanımına iliÅŸkin eÄŸitim veriyor. Süleymaniye ve Soran bölgesinde bu eÄŸitimler devam ediyor. Uzmanlarımızdan aldığımız bilgilere göre, bu eÄŸitim iyi bir bir seviyede devam ediyor ve belki daha da geliÅŸtirilecek" diye konuÅŸtu.

Dizayi, IŞİD'in Kürt bölgesine saldırdığı 2014 AÄŸustos ayından beri Türkiye'nin peÅŸmergeye mühimmat ve diÄŸer malzemeleri gönderdiÄŸini ancak Musul'daki rehinelerin durumu ve diÄŸer nedenlerden dolayı bunu açıklamadığını kaydetti. BaÅŸbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi BaÅŸkanlığı'nın (AFAD) Duhok'ta mülteciler için iki önemli kamp açtığını belirten Sefin Dizayi, Türkiye'nin askeri ve insani yardımlarını sürdüreceÄŸini söyledi.

Irak'taki Ä°ran etkisi

Bir soru üzerine Ä°ran'ın Irak üzerindeki siyasi ve askeri etkisine deÄŸinen Dizayi, "Ä°ran ve Irak yakın iki komÅŸu ülke. Siyasi, sosyal, tarihi ve coÄŸrafi yakınlık var. O yüzden bu iliÅŸki doÄŸaldır. Irak'ın nasıl Türkiye ile doÄŸal bir iliÅŸkisi varsa Ä°ran'la da böyledir. Tabii son zamanlarda Irak ordusu çok zor durumda kaldı, neredeyse yıprandı ve Ä°ran desteÄŸiyle belli bir noktaya vardı, belli bir baÅŸarı kazandı. Ä°ran devleti bunu gizli tutmuyor, çok net söylüyor. Irak hükümeti de bunu gizlemiyor. Ä°ran desteÄŸi önemlidir. Åžimdi iÅŸbirliÄŸi hangi seviyede ve nereye kadar olacak, bunu ben bilemem, bunu federal hükümet daha iyi bilir" görüÅŸlerini dile getirdi.

IKBY Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, Irak ordu birliklerinin yanında IŞİD ile savaÅŸan Åžii milislerden oluÅŸan HeÅŸdi Åžabi grubuna iliÅŸkin ise bölgenin hassas dengelerine dikkati çekerek, "Herkesin çok mantıklı ve akıllı davranması lazım. EÄŸer bölge halkını tedirgin eden bir faaliyetse bundan uzak durmalıyız" dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.