Sosyal Medya

Güncel

Ben gidersem bu yaralılara kim bakacak?

Dört yıldır bomba seslerinin eksik olmadığı Suriye’deki savaş dünyanın gündeminden düştü. IŞİD terörünün gölgesinde ölüme terk edilen Suriyeliler, kaçamadıkları topraklarda yaşam savaşı veriyor. Halep’te günde 150 yaralıyı tedavi etmeye çalışan doktor Osman’ın fedakarlığı ve çaresizliği yürek dağlıyor: Ben de gidersem bu yaralılara kim bakacak?



Suriye’de yaklaşık 250 bin kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi iç savaÅŸta 4 yıl geride kaldı. Mart 2011’de baÅŸlayan savaÅŸta en büyük bedeli siviller öderken, Ä°ran’ın doÄŸrudan desteÄŸi, Rusya ve Çin’in de BirleÅŸmiÅŸ Milletler’in adım atmasını engelleyen vetoları ile öldürmeye devam eden BeÅŸÅŸar Esed rejimi, her gün onlarca insanı katlediyor. Yıkımın en çok hissedildiÄŸi kentlerden biri olan Halep’te ise bir yandan abluka diÄŸer yandan da bombardıman nedeniyle ölüm-kalım savaşı yaÅŸanıyor. Can pazarının yaÅŸandığı hastanelere her gün onlarca yaralı getiriliyor.
PARÇALANMIÅž VÜCUTLAR
Canlarını ve ailelerini tehlikeye atma pahasına çalışan Halepli doktorlar, savaşın açtığı yaraları kapatmakta çaresiz kalıyor. Onlardan biri de neredeyse 24 saat görevinin başından ayrılmayan Dr. Osman el-Hac Osman. Suriyeli doktorun, YouTube’da yayımlanan görüntülerinde anlattıkları, bombalanmış, parçalanmış ve ölüme terk edilmiÅŸ insanların dramını gözler önüne seriyor: "Her gece bacakları ve kolları kopmuÅŸ çocuklar ya da beyni kafasından fırlamış çocuklarla ilgili kabuslar görüyorum. Her gün güvenli bir bölgeye, ÅŸehir dışına gitmek ve yaÅŸamıma, normal hayatıma devam etmek fikri aklıma geliyor. Ama eÄŸer ben gidersem bu yaralılara kim bakacak? Ä°ÅŸte bu yüzden durmadan devam ediyorum ve savaşın yakında bitmesini umuyorum. Bu sorunları aÅŸmamızı ve kabuslarımın bitmesini ümit ediyorum."

Rejim askerlerini bile tedavi ediyoruz

Gösteriler sırasında yaralanan insanları tedavi ettiÄŸi için tutuklandığını anlatan doktor ÅŸöyle devam ediyor" Bir günde ortalama 100-150 hasta tedavi ediyoruz. Sivilleri ve Özgür Suriye Ordusu askerlerini, hatta Esed’in ÖSO tarafından yakalanan askerlerini de tedavi ediyoruz. ÇoÄŸu yaralı ve genelde sivil hastalar. Hastalarımızın yaklaşık yüzde 80’i sivil. Yüzde 20’si ise ÖSO’dan.

Tıp öÄŸrencilerini yaktılar

Fedakar doktor Dr. Osman, hayatının uzun zamandır tehlikede olduÄŸunu ancak ailesi için endiÅŸelendiÄŸini söylüyor. “Suriye rejimi beni yakalar yakalamaz öldürür ve burada beni tanıyan herkesin başı derde girer" diyen doktor, “Birçok doktor öldürüldü. Üç arkadaşım suikasta uÄŸradı. Tıp öÄŸrencilerini yakaladılar, öldürdüler ve bedenlerini yaktılar. Ben iki kere tutuklandım. BeÅŸ ay hapishanede kaldım” ifadesini kullanıyor.

Halep’teki doktorların kâbusu

Dr. Osman: “Bizim için asıl sorun saÄŸlık personeli. Önemli alanlarda çalışan uzmanlara sahip deÄŸildik. Damar cerrahımız yoktu. Damar cerrahımız olmadığı için birçok hastayı kaybettik. Ben savaÅŸtan korkan bir insan deÄŸilim. Görevinden korkan bir insan deÄŸilim. Bu benim görevim, hayatım, mesajım. Biz hayat kurtarıyoruz.”

Bin savaÅŸçıyı öldürmekten iyi!

Bulundukları yerin güvenli olmadığını ifade eden Dr. Osman, “Hastaları burada uzun süre tutamıyoruz. Çünkü eÄŸer onlara ilk yardım yapıp baÅŸka hastanelere sevk edersek, onları güvenli bölgelere gönderirsek ve eÄŸer bir sivilse bu kiÅŸiler için bir sakıncası yoksa onları Esed bölgesine gönderiyoruz. Çünkü Esad ordusunun kontrolünde olan bölge Suriye’nin zengin bölgesi. Orada güvenli olan birçok özel hastane var. Biz de hastalarımız daha iyi bakım görsünler diye oraya gönderiyoruz. Ancak Suriye yönetimi saÄŸlık personeli ve doktorları hedef olarak görüyor, askeri bir hedef” derken, rejimin, “bir doktoru öldürmenin bin savaÅŸçıyı öldürmekten daha iyi olduÄŸunu” düÅŸündüÄŸünü de ekliyor.

Çocuk hastanesini neden vuruyorsunuz?

Halep Sahra Hastanesi adeta savaşın özetini anlatan bir mekana dönüÅŸmüÅŸ durumda. Bombalanan bu hastane bir zamanlar BeÅŸÅŸar Esed’e yakın bir iÅŸadamı tarafından iÅŸletilen 7 katlı özel bir klinikti. Åžimdiye kadar 5 kez doÄŸrudan vurulmuÅŸ, 15 defa da yakınlarına bomba düÅŸmüÅŸ. SavaÅŸtan önce veteriner hekim iken ÅŸimdilerde Dr. Osman’a yardım eden Dr. Abaman ise, bir yandan yerle bir olan hastaneyi gösterirken, “Esed’in ordusu her yere ateÅŸ ediyor, hastahaneleri vuruyor, sıradan insanları vuruyorlar. Burası bir çocuk hastanesi. Neden vuruyorlar?” diye soruyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.