Sosyal Medya

Coğrafyamız

S. Arabistan'dan Yemen'in bölünmesine ilk adım

Yemen'deki olaylar ve Husilerin yönetimi ele geçirmesinin ardından San'a büyükelçisini geri çeken Suudi Arabistan, büyükelçiyi Yemen'e ama bir zamanlar bağımsız olan Güney Yemen'in başkenti Aden'e gönderiyor.



Yemen'deki olaylar ve Husilerin yönetimi ele geçirmesinin ardından San'a büyükelçisini geri çeken Suudi Arabistan, büyükelçiyi tekrar Yemen'e gönderme karar ıaldı. Ama Suudiler, elçiyi baÅŸkent San'a'ya deÄŸil de, eski yönetimin toplanmaya baÅŸladığı Aden'e gönderecek.

Bölgedeki kaynaklardan alınan bilgiye göre, Yemen'deki olaylar ve Husilerin yönetimi ele geçirmesinin ardından Sana büyükelçisini geri çeken Suudi Arabistan, büyükelçiyi Yemen'e yeniden gönderiyor. Ancak Suudi Arabistan Büyükelçisi'nin görevine Yemen'in baÅŸkenti Sana'da deÄŸil, ülkenin güneyinde yer alan Aden'de devam edeceÄŸi ifade ediliyor. 

ADEN SÜNNÄ° MUHALEFETÄ°N MERKEZÄ° OLMUÅžTU

Yemen'in güneyinde bulunan Aden kenti, Husilerin iÅŸgalleri ve yönetimi ele geçirmesi süreciyle birlikte Husilere karşı oluÅŸan Sünni muhalefetinin merkezi haline gelmiÅŸti. Suudi Arabistan da Yemen konusunda Ä°hvan'a yönelik politikasını yumuÅŸatmaya gitmiÅŸ ve Yemen Ä°hvan'ı olan Islah Partisi'nin temsilcilerini Riyad'da ağırlamıştı. 

GeçtiÄŸimiz günlerde Suudi Arabistanlı yetkililer, Islah Partisi (Müslüman KardeÅŸler) heyeti ile Riyad'da görüÅŸtü.
Diplomatik kaynaklara göre, Körfezli yetkilerinin, Ä°ran destekli Husilerin tehlikesine karşı, Yemen'deki muhalif güçleri siyasi ve maddi anlamda desteklemek amacıyla yoÄŸun temaslarda bulunduÄŸu belirtildi.

Ä°ran elinin Yemen'de güçlenmesinden endiÅŸe eden Suudi Arabistan, Husilerin Yemen Meclisi'ni  feshetmesinin ardından tek taraflı uygulamalar dayatması üzerine harekete geçti. Yemen'in baÅŸkenti Sana'daki tüm müttefiklerini kaybeden Riyad, Yemen'de en güçlü siyasi oluÅŸum olarak kabul edilen Islah partisiyle irtibata geçmeye karar verdi.

Bu görüÅŸmenin ardından Suudi Arabistan'ın Aden'e büyükelçi göndermesi, Husiler'in kontrolündeki Sana'yı devre dışı bırakma giriÅŸimi olarak yorumlandı. 

ADEN GÜNEY YEMEN'Ä°N BAÅžKENTÄ°YDÄ°

Güney Yemen'le Kuzey Yemen 1990 yılında birleÅŸme kararı alana kadar, Aden Güney Yemen'in baÅŸkentiydi. Yemen'de bölgesel kontrolün kuzeyde Husiler, güneyde Sünni halk olarak bölünmesiyle birlikte, Yemen'in baÅŸkenti Sana'dan çekilen Suudi büyükelçisinin, görevlerine Aden'de devam etmesi kararı Yemen'in 1990 öncesine yeniden dönüp dönmeyeceÄŸi sorusunu gündeme getirdi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.