Sosyal Medya

Güncel

HDP'den Saadet Partisi açılımı

Seçimlere parti olarak girme kararı alan HDP, hem sağ hem de sol kesimlerle işbirliği arayışında. Son karar 25 Şubat'ta verilecek.



HDP 7 Haziran seçimleri için “Hem sol hem de saÄŸ kesimlerle iÅŸbirliÄŸi yapabilir miyiz?” sorusuna yanıt arıyor. Bir çok kesimle görüÅŸmeler tamamlanmak üzere. Karar 25 Åžubat’ta yapılacak MYK toplantısında verilecek. 

7 Haziran seçimleri yaklaşırken adaylık için siyasi partilere baÅŸvurular baÅŸladı. Siyasi partiler çeÅŸitli kesimlerle iÅŸbirliÄŸi yapmanın yollarını arıyor. “TürkiyelileÅŸme” hedefi doÄŸrultusunda Halkların Demokratik Partisi de iÅŸbirliÄŸi arayışında geniÅŸ bir yelpazede görüÅŸmeler yapıyor.

Hem saÄŸ hem sol ile görüÅŸme

Temasların büyük bölümünü HDP EÅŸ BaÅŸkanları Figen YüksekdaÄŸ ve Selahattin DemirtaÅŸ yürütüyor. Bu doÄŸrultuda DemirtaÅŸ bugüne kadar Ä°slami kesimden temsilcilerin yanısıra Emek Partisi(EMEP), Caferi-Der, Ehlibeyt Alimleri DerneÄŸi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi(ÖDP), Halkevleri, Komünist Parti, Sosyal Demokrat Partisi(SODEP), Partizan, Emekçi Hareket Partisi ile görüÅŸtü.

HDP EÅŸ BaÅŸkanı Selahattin DemirtaÅŸ, Alevi BektaÅŸi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür DerneÄŸi, Hakıc BektaÅŸ-ı Veli Vakfı, Alevi Vakıfları Federasyonu, Alevi Kültür Dernekleri, Hubyar Sultan DerneÄŸi ve Özgür Demokratik Alevi Dernekleri gibi Alevi örgütleriyle de görüÅŸecek.

Ä°ÅŸbirliÄŸi arayışının dikkat çeken boyutu sol kesimlerden çok HDP’nin saÄŸ-muhafazakar kesimle birlikte hareket etme arayışı. Bu doÄŸrultuda DemirtaÅŸ’ın Ocak ayı sonunda Ä°slami kesimden temsilcilerle buluÅŸması bir dönüm noktası. Aynı amaçla Demokratik Toplum Kongresi de devrede. DTK temsilcileri Azadi Ä°nisiyatifi, Zehra, Med-Zehra gibi örgütlerin temsilcileriyle görüÅŸerek, “Seçimde birlikte hareket edebilir miyiz?” sorusuna yanıt aradı.

SP ile Altan Tan görüÅŸtü

Partinin Ä°slami kesime yakın üyelerinden milletvekili ve MYK üyesi Altan Tan da önemli bir adım attı ve Saadet Partisi’ni ziyaret etti. Al Jazeera’ye konuÅŸan Altan Tan, görüÅŸmeler ile ilgili ihtiyatlı bir dil kullanmayı tercih ettiklerini söyledi:

“Önce bir yokluyoruz. Åžimdi mesela Saadet Partisi MHP ile de Büyük Birlik Partisi ile de görüÅŸüyor. Hatta da AK Parti de Saadet’e adam yolluyor. Biz bu görüÅŸtüÄŸümüz partilerle önce ‘Niyetleri nedir, hangi istikametteler, nasıl bir Türkiye, nasıl bir anayasa olmalı?’ sorusuna yanıt arıyoruz.”

25 Åžubat’ta görüÅŸülecek

MYK üyelerinden Saruhan Oluç, yapılan ilk görüÅŸmelerde tüm kesimlere HDP’nin politikalarının anlatıldığı, destek istendiÄŸini söyledi. Amacın, seçimlerde demokrasi açısından en geniÅŸ birlikte hareketi saÄŸlamak olduÄŸunu da söyleyen Oluç, HDP’nin bu görüÅŸmelerde çizdiÄŸi temel çerçeveyi, ilkelerini anlattı:

“Türkiye’nin demokratik özgürlükçü bir anayasaya ihtiyacı var. Demokrasi, sosyal haklar açısından gerilemiÅŸ bir noktadayız, ekolojik denge alt üst ediliyor, kadınlara yönelik ÅŸiddet ve eÅŸitsizlik var bunların tümünün deÄŸiÅŸmesi gerekir. 2015 seçimleri sonrasında yeni bir anayasa tartışması yeniden güncellenecek. Demokrasi ekseninde geniÅŸ bir buluÅŸmanın saÄŸlanmasını istiyoruz. Ä°ster sokaklarda, ister meydanlarda olsun bizim için yöntem demokratik mücadeledir.”

Bu ilkeler çerçevesinde tüm bu kesimlerle temas kuran HDP, aldığı tepkiler doÄŸrultusunda iÅŸbirliÄŸi arayışı konusundaki kararını 25 Åžubat günü toplanacak MYK’da verecek. ‘Birlikte hareket edebiliriz’ kararı verilen kesimler ile yeniden biraraya gelecek. HDP, seçimlerde bu kesimlerin temsilcilerine aday listelerinde yer verecek.

Gonca Åženay / Aljazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.