Sosyal Medya

Dünya

Renzi: Göçmen sorununu Libya çözecek

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Akdeniz'deki son göçmen faciasının ardından Avrupa Birliği'nin bu konuyla daha çok ilgilenmesi gerektiğini, buradaki sorunun göçmenlerin hareket noktası olan Libya olduğunu söyledi.



Ä°talya BaÅŸbakanı Matteo Renzi, Libya'dan Ä°talya'ya gitmek için cumartesi günü hareket eden dört kaçak göçmen teknesinden üçünün alabora olması sonucu 300'ü aÅŸkın kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi trajedi sonrasında Ä°talyan televizyonuna konuÅŸtu.

Renzi, "Bu sorun Libya'daki sorun çözülene kadar çözüme kavuÅŸmayacak" dedi. Renzi, Avrupa'dan bu konuyla daha çok ilgilenmesini talep edeceklerini dile getirerek, konuÅŸulacak konular arasında sadece Ukrayna ve Yunanistan deÄŸil, Libya'nın da bulunduÄŸunu ve bunu yarın Avrupa Konseyi'nde gündeme getireceÄŸini vurguladı.

Renzi, Ä°talya'nın insani yardım maksatlı Ekim 2013'te uyguladığı "Mare Nostrum (Bizim Deniz)" operasyonun yerine Kasım 2014'te AB sınır ajansı Frantex tarafından hayata geçirilen "Triton" operasyonun Mare Nostrum kadar etkin olmadığı yönündeki tartışmalara da deÄŸindi. Ä°talya BaÅŸbakanı, bunun "Triton ve Mare Nostrum arasında bir maç olmadığını" belirterek, ölümlerin ideolojik tartışmalara çekilerek konunun istismar edilmemesi gerektiÄŸini ifade etti.

Ekim 2013'te Lampedusa adasının birkaç mil açığında yaÅŸanan ve 366 göçmenin hayatını kaybetmesinin ardından baÅŸlatılan "Mare Nostrum" operasyonunu hayata geçiren dönemin Ä°talya BaÅŸbakanı Enrico Letta ise sosyal medyadaki mesajında Mare Nostrum'un yeniden baÅŸlatılması gerektiÄŸini ancak diÄŸer Avrupa ülkelerinin bunu istemediÄŸini yazdı.

Ä°talya'da göçmenlik karşıtı tezleriyle bilinen aşırı saÄŸcı Kuzey BirliÄŸi Partisi lideri Matteo Salvini de Mare Nostrum ya da Triton operasyonlarını "ölüm operasyonları" olarak niteledi ve BaÅŸbakan Renzi ile Ä°çiÅŸleri Bakanı Angelino Alfano'ya "bu operasyonu durdurun" çaÄŸrısı yaptı.

Lampedusa'da hareketli saatler

Akdeniz'de hafta başında dört teknenin alabora olmasıyla ortaya çıkan son kaçak göçmen trajedinin ardından hava ÅŸartlarının bugün iyileÅŸmesiyle bugün Lampedusa limanında görülen hareketlilik dikkati çekti.

Sahil Güvenlik ve Ä°talyan Mali Polisi'ne ait botların girip çıktığı limana Sicilya'dan gelen bir feribot yanaÅŸtı. BoÅŸaltma iÅŸlemlerinin yapıldığı feribota daha sonra hafta başındaki faciadan kurtulan göçmenlerle, daha önce kurtarılan bir grup göçmen bindirildi. Kaçak göçmenlerin, Sicilya adasındaki göçmen karşılama merkezine gönderildikleri öÄŸrenildi.

Hava düzeldi, sonuç bekleniyor

Bu arada, denizde rüzgarın kuvvetli esmesinden dolayı arama faaliyetlerin bugüne kadar güçlükle yapıldığı bölgede bugün hava ve deniz ÅŸartlarının iyi olduÄŸu, bu sayede aramalardan bir sonuç elde edilebileceÄŸi ifade edildi.

Akdeniz'de son yaÅŸanan göçmen trajedisinde, Libya'dan Ä°talya'ya doÄŸru hareket eden dört göçmen teknesinden üçü alabora olmuÅŸ, birindeki göçmenler ise bölgeden iki ticari gemi tarafından kurtarılmıştı.

Ticari gemilerin yardım ettiÄŸi 105 göçmenden 29'u donarak can verirken, diÄŸerleri kurtulmuÅŸtu. Bölgede daha sonra iki ayrı botta oldukları anlaşılan 9 göçmenin kurtulması ve kurtarılanların ifadelerinden Libya ile Lampedusa arasındaki bölgede üç göçmen teknesinin daha olduÄŸu ve bunların, içindeki 300 kadar kiÅŸiyle alabora oldukları ortaya çıkmıştı. Donarak can verenlerle birlikte ölü sayısının 330 civarında olduÄŸu tahmin ediliyor.

Son olay, 3 Ekim 2013'te Lampedusa'nın birkaç mil açığında batan ve 366 kaçağın hayatını kaybettiÄŸi faciadan beri en büyük göçmen trajedisi oldu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.