Sosyal Medya

Dünya

Ukrayna'da ateşkes kararı

Ukrayna krizine çözüm arayan Rusya, Almanya, Ukrayna ve Fransa liderlerinin 15 saati aşan Minsk Zirvesi'nden ateşkes kararı çıktı. Rusya lideri Putin ateşkesin 15 Şubat'tan itibaren başlayacağını açıkladı.



Ukrayna krizini çözebilmek umuduyla Belarus’un baÅŸkenti Minsk’te bir araya gelen Ukrayna, Rusya, Fransa ve Almanya liderlerinin 15 saati aÅŸan görüÅŸmesinden ateÅŸkes kararı çıktı. Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin ateÅŸkesin 15 Åžubat Pazar saat 00.00'da baÅŸlayacağını açıkladı.

GörüÅŸmelerin önündeki en büyük engellerden biri olan ağır silahların bölgeden çekilmesi konusunda taraflar uzlaÅŸtı. Ukrayna ordusu ayrılıkçıkların kontrolündeki bölgeden ağır silahlarını çekmeye razı oldu. Karşılığında ayrılıkçılar da Eylül ayında imzalanan ateÅŸkeste belirlenen sınıra geri çekilecek. 

Ukrayna CumhurbaÅŸkanı Petro PoroÅŸenko, 'üçlü temas grubu' olarak anılan Ukrayna, AGÄ°T ve ayrılıkçıların anlaÅŸmayı imzaladıklarını söyledi. PoroÅŸenko görüÅŸmeler boyunca Rusya tarafının "masaya kabul edilemez ÅŸartlar" koyduÄŸunu da vurguladı.

GörüÅŸmelerin ilk 12 saatinin ardından verilen kısa arada PoroÅŸenko, Rusya'nın görüÅŸmelerde öne sürdüÄŸü koÅŸulların "kabul edilemez" olduÄŸunu söylemiÅŸ ancak "Minsk'te hâlâ umut var" diye eklemiÅŸti.

Ukrayna krizinin çözümünde halen kat edilecek çok yol olduÄŸunu söyleyen Fransa CumhurbaÅŸkanı François Hollande, ateÅŸkes kararının durumu iyileÅŸtireceÄŸini vurguladı.

Son 9 ayın en büyük kaybı

Liderler silahların susması için Minsk’te görüÅŸmeye devam ederken, Ukrayna’da ayrılıkçılarla ordu arasındaki çatışmalar ÅŸiddetlenerek devam ediyor. ÇarÅŸamba günü son 9 ayın en büyük kaybını verdiÄŸini açıklayan ordu, Debaltseve yakınlarında saldırıya uÄŸrayan 19 askerinin öldüÄŸünü açıkladı. Salı günü de roket saldırılarında 17 kiÅŸi öldü.

ABD BaÅŸkanı Barack Obama hafta başında, krize çözüm bulunamazsa Kiev hükümetine silah yardımı yapmayı gözden geçirdiklerini açıkladı. Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel ise bu fikre sıcak bakmadığını söyledi.

Tarafsız izleme örgütü

Avrupa Güvenlik ve Ä°ÅŸbirliÄŸi TopluluÄŸu’nun (AGÄ°T) arabuluculuÄŸuyla Ukrayna, Rusya ve ayrılıkçılar arasında 10 Åžubat’ta yapılan görüÅŸmelerde ise ateÅŸkese yeÅŸil ışık yakılmıştı.

Üçlü temas grubu olarak bilinen taraflar, Ukrayna’nın doÄŸusunda tarafsız bir izleme örgütü bulunması ve ağır silahların bölgeden çekilmesi üzerinde anlaÅŸmıştı.

GeçtiÄŸimiz yıl krizin ilk baÅŸladığı dönemde çatışmaların ardından saÄŸlanan ateÅŸkes, Ocak ayında Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından bozulmuÅŸtu. Ülkenin doÄŸusundaki çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 5 bini aÅŸtı.

Kaynak: Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.