Sosyal Medya

Dünya

Paris'te büyük yürüyüş

Paris'i sarsan saldırıların ardından yüzbinlerce kişi birlik mesajı vermek için yürüyor. Başbakan Davutoğlu ve bazı ülkelerin liderleri de yürüyüş için Paris'te.



 

Üç günde, üçü saldırgan 20 kiÅŸinin öldüÄŸü saldırılarla sarsılan Fransa, birlik mesajı verilecek Cumhuriyet YürüyüÅŸü düzenleniyor. YürüyüÅŸün yapılacağı alan sabah saatlerinden itibaren göstericilerin giriÅŸine açıldı. Sabahın erken saatlerinden itibaren dolmaya baÅŸlayan Republique (Cumhuriyet) Meydanı'nda saldırılarda ölenler için mumlar yakılıyor ve çiçek bırakılıyor.

Ä°zdiham yaÅŸanmaması için yürüyüÅŸün gerçekleÅŸeceÄŸi üç kilometre uzunluÄŸundaki Republique ve Nation meydanları arasında iki ayrı parkur belirlendi. YürüyüÅŸte güvenliÄŸi saÄŸlamak için 5 binin üzerinde polis ve asker görev yapıyor. 

Valilik, gösterinin gerçekleÅŸeceÄŸi parkurlar etrafındaki metro istasyonlarını ve bu bölgedeki toplu taşıma seferlerini askıya aldı. Yerel saat ile 15.00'te baÅŸlayacak gösteriye katılımın artırılması için yakın bölgelerdeki toplu taşıma araçları bugün ücretsiz çalışıyor.

YÜRÜYÜÅžE KÄ°MLER KATILACAK?

Devlet Başkanları

Benin: Thomas Boni Yayi
Filistin:  Mahmud Abbas
Ä°sviçre: Simonetta Sommaruga
Mali: Ä°brahim Keita
Nijer: Mahamadou Issoufou
Romanya: Klaus Iohannis
Ukrayna: Petro PoroÅŸenko
Ürdün: Kralı II. Abdullah ve eÅŸi 

BaÅŸbakanlar

Almanya: Angela Merkel
Arnavutluk: Edi Rama
Belçika: Charles Michel
Bulgaristan: Boyko Borisov
Çek Cumhuriyeti: Bohuslav Sobotka
Danimarka: Helle Thorning-Schmidt
Gabon:Ali Bongo Ondimba
Gürcistan: Irakli GaribaÅŸvili
Hırvatistan: Zoran Milanoviç
Hollanda: Mark Rutte
Ä°ngiltere: David Cameron
Ä°spanya: Mariano Rajoy
Ä°talya:Matteo Renzi
Ä°srail: Binyamin Netanyahu
Letonya: Laimdota Straujuma
Macaristan: Viktor Orban
Portekiz: Pedro Passos Coelho
Tunus: Mehdi Cuma
Türkiye: Ahmet Davutoglu
Yunanistan: Antonis Samaras

Bakanlar

ABD: Adalet Bakanı Eric Holder
Avusturya: Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz
BAE: Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Zayid El Nahyan
Cezayir: Dışişleri Bakanı Ramtane Lamamra
İsrail: Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman
Kanada: Halk GüvenliÄŸi Bakanı Steven Blaney
Rusya: Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov

Ayrıca;

AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg

BaÅŸkent Paris'in sembollerinden Republique Meydanı'nda yapılacak yürüyüÅŸte, Paris halkının yanı sıra 50'ye yakın ülkeden gelen devlet adamları da olacak. 

Fransa CumhurbaÅŸkanı François Hollande, yürüyüÅŸ öncesi Paris'e gelen devlet ve hükümet baÅŸkanlarıyla Elysee Sarayı'nda görüÅŸecek. Devlet ve hükümet baÅŸkanları, gösteri yürüyüÅŸünün yapılacağı alana çok yoÄŸun güvenlik önlemleri arasında otobüslerle götürülecek.

BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, Fransız hükümetinin daveti üzerine yürüyüÅŸe katılıyor.  Fransa CumhurbaÅŸkanı François Hollande, liderleri yürüyüÅŸten önce Elize Sarayı'nda karşıladı. BaÅŸkan DavutoÄŸlu, sosyal paylaşım sitesi Twitter aracılığıyla Fransızca paylaÅŸtığı tweette, "Fransız halkıyla teröre karşı dayanışma için Paris'teyim" dedi. 

Ana muhalefet partisi CHP'den de Genel BaÅŸkan Yardımcısı Åžafak Pavey yürüyüÅŸe katılmak üzere Paris'te olacak. 

Ä°ngiltere BaÅŸbakanı David Cameron, Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel, Ä°talya BaÅŸbakanı Matteo Renzi ve Ä°spanya BaÅŸbakanı Mariano Rajoy da yürüyüÅŸ için Paris'te olacak isimler arasında. Ä°srail BaÅŸbakanı Benyamin Netenyahu ve Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas da gösteri yürüyüÅŸüne katılacak.

Amerika BirleÅŸik Devletleri, Rusya, Kanada ve Avusturya ise yürüyüÅŸe bakan düzeyinde katılacak.

1 milyondan fazla kiÅŸi olacak

Fransa Ä°çiÅŸleri Bakanı Bernard Cazeneuve, Fransa CumhurbaÅŸkanı François Hollande'ın da katılım çaÄŸrısı yaptığı yürüyüÅŸte 1 milyondan fazla kiÅŸinin katılmasını beklediklerini söyledi.

Sadece Facebook'ta yürüyüÅŸ için açılan etkinlik sayfasında yaklaşık 130 bin kiÅŸinin etkinliÄŸe katılacağını belirttiÄŸi görülüyor. Etkinlik sayfasında yapılan saldırılara karşı birlik mesajları verilirken, herkes yürüyüÅŸe katılmaya davet ediliyor.

Paris tarihinin en büyük eylemlerinden birisi olması beklenen yürüyüÅŸ nedeniyle Pazar günü kent içerisinde ve çevresinde toplu ulaşım da ücretsiz olacak.

Le Pen tartışması

Törene katılıp katılmayacağı tartışılan isim ise aşırı saÄŸcı politikacı Le Pen oldu. Yabancı karşıtı söylemleriyle öne çıkan Le Pen ve partisi yürüyüÅŸe davet edilmedi. Katılıp katılmaması gün boyu tartışıldı. YürüyüÅŸ için açılan Facebook sayfasında yapılan ankette Le Pen'in yürüyüÅŸe katılmasınına "Hayır" diyenlerin sayısı "Evet" diyenlerden fazla olurken, çoÄŸunluk ise böyle bir tartışma yapmanın yanlış olduÄŸunu belirtip "Birlik olalım" mesajı verdi.

Ulusal Cephe lideri Le Pen, partililere Paris dışındaki bölgelerde yapılacak etkinliklere katılmaları çaÄŸrısı yaptı.

Cumartesi günü de gösteriler vardı 

Pazar günü Paris'te yapılacak büyük yürüyüÅŸ öncesi Fransa'nın çeÅŸitli kentlerinde gösteriler yapıldı. Marsilya, Nice, Nantes, Toulouse gibi kentlerdeki yürüyüÅŸlere onbinlerce kiÅŸi katıldı. 

Paris'te, ÇarÅŸamba günü mizah dergisi Charlie Hebdo'ya yapılan saldırıda 12 kiÅŸi ölmüÅŸtü. Ertesi gün bir kadın polis memuru öldürüldü. Cuma günü ilk saldırının faili Kouachi kardeÅŸler sığındıkları bir matbaada kuÅŸatıldı. Aynı saatlerde Amedi Coulibaly adlı saldırgan Paris'te bir Yahudi marketinde yaklaşık 20 kiÅŸiyi rehin aldı. AkÅŸam satlerinde yapılan operasyonlarda üç saldırgan da öldürüldü. Marketteki dört rehine de hayatını kaybetti. 

Kaynak: Al Jazeera, Reuters ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.