Sosyal Medya

Dünya

ABD'ye göre Filistin UCM için uygun şartlara sahip değil!

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Filistin'i egemen bir devlet olarak tanımadıklarını ve UCM için gerekli şartlara sahip olmadığına inandıklarını söyledi



ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, ABD'nin, Filistin'in Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) katılmak için uygun ÅŸartlara sahip olmadığına inandığını belirtti.

Psaki, günlük basın brifinginde, BM Genel SekreterliÄŸi'nden, UCM'nin temelini oluÅŸturan Roma Statüsü'nün Filistin için 1 Nisan'da yürürlüÄŸe gireceÄŸi yönünde yapılan açıklamaya dair sorular üzerine, "ABD, Filistin'in egemen bir devlet vasfı taşıdığı düÅŸüncesinde deÄŸil ve onu (Filistin'i) bu ÅŸekilde tanımıyor ve Roma Statüsü'ne taraf olmak için uygun ÅŸartlara sahip olduÄŸuna inanmıyor" dedi.

ABD Senatosu'nda da, UCM'ye katılmaları halinde Filistinliler'e yönelik tüm Amerikan yardımlarının askıya alınmasını öngören bir tasarı sunuldu. Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul tarafından sunulan tasarı, ÅŸu anda ABD'de yürürlükte olan, Filistinliler'in Ä°srail'e dava açması halinde yardımların dondurulmasını öngören düzenlemenin daha ileri boyutunu oluÅŸturuyor.

Psaki, "sözkonusu tasarı ve Filistin'in UCM'ye katılmasının yaratabileceÄŸi muhtemel neticelere" dair bir soruyu cevaplarken, tasarıya spesifik atıfta bulunmadan, bu konuda Kongre ile yakın temas halinde olduklarını ve birlikte çalıştıklarını ifade ederken, "Yardımlarımızla alakalı olarak ilgili tüm yasalara uyacağımızdan ÅŸüphe yok" dedi.

Filistin, BM Güvenlik Konseyi'nde Ä°srail'in iÅŸgal ettiÄŸi topraklardan çıkmasını isteyen karar tasarısının kabul edilmemesi üzerine, aralarında Roma Statüsü'nün de bulunduÄŸu 20 uluslararası anlaÅŸmaya imza atmıştı.

Roma Statüsü'nün depozitörü sıfatıyla BM Genel SekreterliÄŸi'nden yapılan bildirimde, Filistin'in Roma Statüsü'ne katılım belgesini 2 Ocak'ta BM Genel SekreterliÄŸi'ne sunduÄŸu ve Filistin için Roma Statüsü'nün 1 Nisan itibarıyla yürürlüÄŸe gireceÄŸi belirtilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.