Sosyal Medya

Dünya

Çin'in Uygur zulmü yasalaştı

Çin'in, Doğu Türkistan’da yıllardır uyguladığı zulüm bugün resmiyet kazandı. Çin’deki Uygur Türklerinin yasağı diken üstünde beklediklerini anlatan Seyit Tümtürk, Çin’deki Uygur Türkleriyle yaptığı görüşmelerde Uygurların “Günlerdir yemiyor, uyumuyoruz. Yaşayan ölüler gibiyiz” sözlerini aktardı.



Uygur Türklerinin yaÅŸadığı DoÄŸu Türkistan’da Çin’in baskısı bir türlü bitmezken Çin’in, DoÄŸu Türkistan’da resmi kurumlar, okullar ve iÅŸ yerlerinde yıllardır uyguladığı yasaklar resmiyet kazandı. Namaz yasağının yanında dini giysilerle iÅŸ yerlerine gelme, kadınların baÅŸörtüsü takması ve kiÅŸinin Ä°slam dini mensubu olduÄŸunu gösteren diÄŸer semboller de yasaÄŸa dahil edildi. 
YAÅžAYAN ÖLÜLER GÄ°BÄ°YÄ°Z
Dünya Uygur Kongresi BaÅŸkan Yardımcısı ve DoÄŸu Türkistan Kültür ve Dayanışma DerneÄŸi Genel BaÅŸkanı Seyit Tümtürk Yeni Åžafak’a yaptığı açıklamada Uygur Türklerinin bugün hayata geçen yasağı diken üstünde beklediklerini anlattı. Tümtürk, Çin’deki Uygur Türkleriyle yaptığı görüÅŸmelerde Uygurların “Yasak yüzünden psikolojimiz alt üst oldu. Günlerdir yemiyor, uyumuyoruz. YaÅŸayan ölüler gibiyiz” sözlerini aktardı.
Ä°SLAM DÜNYASININ AYIBI 
Çin’in yıllardır Uygur Türkleri üzerinde uyguladığı baskının resmiyet kazandığını belirten Tümtürk Çin’in cesaretini dünyanın sessizliÄŸinden aldığını söyledi. Çin’in yaptığı katliamlarla Ä°slam dünyasını test ettiÄŸini belirten Tümtürk “Bu ayıp sadece Çin’in deÄŸil, sessiz Ä°slam dünyasının ayıbıdır” diye konuÅŸtu.  
UMUTLARI TÜRKÄ°YE 
Uygurların Türkiye’den beklentisinin büyük olduÄŸunu dile getiren Tümtürk  “CumhurbaÅŸkanımızın uyguların Türkiye’ye getirilmesi üzerine yaptığı açıklama Uygur Türklerine ışık oldu. Bu mesaja çok önemli bir misyon yüklüyorlar” ifadelerini kullandı.

Yasayla birlikte namaz kılmak, dini giysilerle iÅŸ yerlerine gitmek, kadınların baÅŸörtüsü takması ve kiÅŸinin Ä°slam dini mensubu olduÄŸunu gösteren diÄŸer sembolleri kullanmak suç sayılacak.

‘Bizi kurtarın’ diyorlar

Tayland’daki 360 Uygur Türkünün de yaÅŸam mücadelesi verdiÄŸini anlatan Tümtürk, Tayland’daki Uygurlarla irtibatta olduklarını anlattı. Taylan’da hapishanedeki Uygurların çaresiz olduÄŸunu belirten Tümtürk “Bizi kurtarın. EÄŸer Çin’e iade edilirsek idam edileceÄŸiz” diye haber gönderiyorlar. Ama seslerini kimseye duyuramıyorlar” diye konuÅŸtu. DoÄŸu Türkistan’daki Müslümanların diÄŸer zulüm altındaki Müslümanlardan daha ÅŸanssız olduÄŸunu ifade eden Tümtürk komünist bir rejimle idare edilmesinden dolayı dünyayla baÄŸlantılarının kesik olduÄŸunu sözlerine ekledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.