Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Mısır ile ilişkiler normalleşebilir'

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Kahire yönetiminin 'insan haklarına saygılı, kapsayıcı ve eşitlikçi bir politika izlemesi halinde' Mısır ile ilişkilerin normalleşebileceğini söyledi.



Al Jazeera’ye verdiÄŸi röportajda ‘Mısır ile iliÅŸkilerimizi düzeltmek lazım’ ifadelerini kullanan Bülent Arınç’ın sözlerini deÄŸerlendiren Sözcü Tanju Bilgiç, Mısır’ın Türkiye’nin ilkesel tutumu çerçevesinde adım atması halinde, Mısır ile iliÅŸkilerin normalleÅŸebileceÄŸini söyledi.

Basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bilgiç, bu adımların neler olabileceÄŸini ise detaylandırmadı, Türkiye'nin 'ilkelerinin' altını çizdi:

“Türkiye OrtadoÄŸu’daki dönüÅŸümü yakından izliyor. Mısır’daki geliÅŸmelere de ilkesel yaklaşıyoruz. Tahrir Devrimi’ni, demokrasiyi, insan haklarını en başından beri destekliyoruz. Demokratik seçimler sonucu iktidara gelen bir yönetimin askeri müdahaleyle devrilmesi sonrasında Mısır’da demokrasi kendi mecrasından, akışından saptırıldı. Barışçıl gösteriler düzenleyen sivillere yönelik zalimane bir yaklaşım oldu. Ä°dam cezaları oldu, Mısır halkına orantısız güç kullanıldı. Biz bütün bunları yüksek sesle söyledik. Bunların hepsi bizim ilkesel tutumumuzun gereÄŸiydi. Bu endiÅŸeleri biz ifade ettik ama tarihi baÄŸlarımızın bulunduÄŸu Mısır halkıyla bizim hiçbir zaman meselemiz bulunmaz. Biz yaptığımız çaÄŸrılarda demokrasiye tam anlamıyla geri dönülmesi, kardeÅŸ Mısır halkının özgür iradesinin siyasi ve toplumsal hayata yansıtılması gerektiÄŸini söyledik. Bu hususlar olursa Mısır ile iliÅŸkilerimiz normalleÅŸebilir. Bizim bir takım ilkesel tutumlarımız var yine bu tutumlar içerisinde hareket ediyoruz. Mısır yönetimi ancak kapsayıcı, eÅŸitlikçi, insan haklarına saygılı bir politika izlerse ikili iliÅŸkilerimizin deÄŸerlendirilmesine zemin hazırlanacaktır.”

Bülent Arınç, Mısır ile yaÅŸanan gerilimin sona ermesi gerektiÄŸi mesajını vermiÅŸ, “Bunun için adım atması gereken belki Mısır olacaktır ama bunu temin etmeliyiz” demiÅŸti.

Mısır-Katar yakınlaşması

Mısır’daki darbe yönetimine Türkiye ile birlikte tepki gösteren Katar ile Mısır’ın yakınlaÅŸması sorusuna ise sözcü, “Üçüncü ülkelerin kendi aralarındaki iliÅŸkileri deÄŸerlendirmem doÄŸru olmaz” yanıtını verdi. Ancak Mısır ile Türkiye arasında Katar’ın arabulucu olacağı iddialarını yalanladı.

20 Aralık’ta Kahire’de Sisi ile bir araya gelen Katar ve Suudi Arabistan’dan temsilciler, iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesi ve geçmiÅŸteki anlaÅŸmazlıkların sonlandırılması için çaba göstereceklerini açıkladı.

Mısır'daki darbe sonrası kriz

Mısır'da 2013 Temmuz'unda gerçekleÅŸen darbenin ardından devrik lider Mursi’nin de dahil olduÄŸu Müslüman KardeÅŸler terör örgütü ilan edilmiÅŸ, Suudi Arabistan, BirleÅŸik Arap Emirlikleri ve Bahreyn yeni yönetime destek vermiÅŸti. Bu üç körfez ülkesi, üyelerinin bir kısmı Katar’a sığınınca Müslüman KardeÅŸler'i desteklemekle suçladıkları Katar'dan büyükelçilerini çekmiÅŸti. Körfez Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi (KÄ°K) üyesi altı körfez ülkesinin, Mısır ve diÄŸer Körfez ülkelerinde yasaklanan Müslüman KardeÅŸler konusunda yaÅŸadığı anlaÅŸmazlık Kuveyt'in arabuluculuÄŸunda giderilmiÅŸ ve Doha'daki zirvenin gerçekleÅŸmesi mümkün olmuÅŸtu.

9 Aralık’ta Katar'ın baÅŸkenti Doha'da toplanan Körfez Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi liderleri Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdülfettah Sisi'nin siyasi programına tam destek kararı almıştı.

Suudi Arabistan, Bahreyn ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri, Katar'ın Mısır politikasına tepki olarak Doha'dan çektikleri büyükelçilerini tekrar Katar'a gönderme kararı aldı. Diplomatik temsilciler geçen ay Katar'a geri döndü. Katar’daki Müslüman KardeÅŸler liderlerinin bir kısmı da Türkiye’ye sığındı.

Mısır’da darbeyle devrilen Muhammed Mursi dönemi milletvekilleri, 20 Aralık’ta Ä°stanbul’da yaptıkları toplantıda yurtdışında meclis oturumları düzenleyerek darbe rejimi düÅŸene kadar mücadeleyi sürdüreceklerini açıkladı.

Kaynak: Al Jazeera
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.