Sosyal Medya

Coğrafyamız

Sincar'a büyük operasyon hazırlığı

Irak’ta binlerce peşmerge ağır silahlar eşliğinde Musul’un Sincar ilçesine doğru ilerliyor. Konvoyu, IŞİD mevzilerini vuran koalisyon güçlerinin uçakları destekliyor.



Musul’un Zumer bölgesinden sabah erken saatlerde yola çıkan peÅŸmerge konvoyunda çok sayıda tank, top, doçka ve katyuÅŸa füzeleri gibi ağır silahlar bulunuyor. 

Zumer'in etrafındaki köylerin tamamını dün gerçekleÅŸtirdiÄŸi geniÅŸ çaplı operasyonla kontrolüne alan peÅŸmerge, Sincar ilçesine doÄŸru ilerliyor. Ezidi milislerin de içinde yer aldığı peÅŸmerge konvoyuna koalisyon güçlerine ait savaÅŸ uçakları da destek veriyor. 

Yaklaşık 30 kilometre ilerleyen peÅŸmergenin bulunduÄŸu noktadan binlerce Ezidi'nin mahsur kaldığı Sincar Dağı görülüyor. PeÅŸmerge yetkilileri önce Sinun nahiyesini, ardından Sincar'ı özgürleÅŸtirmeyi planladıklarını ifade etti.

'86 IŞİD üyesi öldürüldü'

Öte yandan BaÅŸika PeÅŸmerge Gücü Komutanı Sait Memuzini, ÇarÅŸamba günü gerçekleÅŸtirilen kara ve hava operasyonunda 86 IŞİD üyesinin öldürüldüÄŸünü söyledi. 

Memuzini öldürülen 40 IŞİD üyesine ait cesedin Musul'daki hastanelerin morguna kaldırıldığını aktardı. 

Zumer Cephesi peÅŸmerge komutanlarından RaÅŸit Hacı Ali de IŞİD'le girilen çatışmalarda 7 peÅŸmergenin öldüÄŸünü, 15'inin yaralandığını belirtti.

3 AÄŸustos'ta IŞİD'in eline geçti

IŞİD, peÅŸmerge güçlerinin geri çekilmesi üzerine 3 AÄŸustos'ta Iraklı Kürtlerin 'Åžengal' olarak adlandırdığı Sincar ilçesini ele geçirdi.

IŞİD'in bölgeye gelmesinin ardından binlerce Ezidi evlerini terkederek Sincar Dağı'na sığındı.

BaÄŸdat yönetimi Musul’un IŞİD'den geri alınmasına yönelik planlanan operasyon için peÅŸmergenin Irak ordusunu desteklemesini istiyor ancak Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani, 3 Ekim’de Rudaw haber kanalında yer alan ‘Kerkük ve Sincar bölgeleri IŞİD'den temizlenmeden kimse Musul’dan bahsetmesin’ sözleriyle bu konudaki tavrını net bir ÅŸekilde ortaya koymuÅŸtu.

Musul 10 Haziran'da IŞİD'in eline geçmiÅŸti.

 

 
 

 

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.