Sosyal Medya

Dünya

Avusturya'da tartışmalı 'İslam' tasarısı kabul edildi

Avusturya hükümeti, tartışmalara neden olan "İslam Yasa Tasarısı"nı eleştiriler üzerine bazı değişiklikler yaparak kabul etti.



Bakanlar Kurulu, deÄŸiÅŸiklikler yaptığı tasarıyı bugün kabul ederek Meclis'e gönderdi. Tasarıda endiÅŸeleri gideren önemli bir deÄŸiÅŸiklik yapılmadı.

Yasa tasarısına yönelik eleÅŸtirilerin başında gelen "yurt dışından finansman yasağı" maddesi korundu. Maddeye göre, Avusturya'da görev yapan imamlar sadece vizeleri bitene kadar görev yapabilecek, imamlara yeni vize verilmeyecek, yeni imamlar gelemeyecek ve yabancı ülkeler dini kurumlara finansal yardım yapamayacak.

DeÄŸiÅŸikliÄŸe göre, üye sayısı 300'ün altında olan camiler 6 ay yerine 1 yıl içinde kapatılacak, üye sayısı 300'ün üzerindeki camiler ise Ä°slam cemaati altında tüzel kiÅŸiliÄŸe geçmek zorunda kalacak.

Tasarıda BaÅŸbakan'ın dini cemaatleri tanıma ve laÄŸvetme yetkisi "güvenlik ve antidemokratik uygulamalar" ÅŸartına baÄŸlandı. Dini cemaatler tarafından düzenlenecek etkinliklerin "güvenlik" gerekçesiyle iptal edilebilmesine iliÅŸkin madde korundu.

ALEVÄ° FAKÜLTESÄ° KURULACAK

Viyana Üniversitesi'nde kurulacak Ä°slam Teoloji Bölümü yerine Alevi ve Sünni ekollerini esas alan iki ayrı fakülte kurulacak.

Buradan mezun olanlar camilerde veya cemevlerinde din görevlisi olarak görevlendirilebilecek, bunun dışında din görevlisi buralarda görevlendirilemeyecek. Fakültelerde öÄŸretim görevlilerini kimin belirleyeceÄŸi konusu halen belirsizliÄŸini koruyor.

Tasarıda, "imamların ihbar yükümlülüÄŸü" ve "dini kaynakların Almanca olma" ÅŸartı kaldırıldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.