Sosyal Medya

Coğrafyamız

Körfez'den Sisi'ye tam destek

Katar'ın başkenti Doha'da toplanan Körfez İşbirliği Konseyi liderleri Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi'nin siyasi programına tam destek kararı aldı.



Körfez Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi'nin (KÄ°K) 6 üyesi Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdülfettah Sisi'nin 'Siyasi yol haritası'na ve Kahire yönetimine tam destek kararı aldı. Katar Emiri Åžeyh Tamim bin Hamad el Tani, Doha'da ağırladığı liderlere yaptığı açılış konuÅŸmasında zirveyi, "Körfez iliÅŸkilerinde yeni bir baÅŸlangıcın iÅŸareti' olarak"tanımladı.

El Tani, üyeler arasındaki farklı görüÅŸlerin halka yansıtılmaması gerektiÄŸini vurgulayıp, konseyin birliÄŸe dönüÅŸtürülmesi gerektiÄŸini söyledi. 'Teröre karşı bölgesel iÅŸbirliÄŸi' çaÄŸrısı yapan El Tani, "Terörü önlemek yayıldıktan sonra üstesinden gelmekten daha kolay" dedi. Mısır'daki darbenin ardından Suudi Arabistan, BirleÅŸik Arap Emirlikleri ve Bahreyn Müslüman KardeÅŸler'i desteklemekle suçladıkları Katar'dan büyükelçilerini çekmiÅŸti. KÄ°K üyesi altı körfez ülkesinin, Mısır ve diÄŸer Körfez ülkelerinde yasaklanan Müslüman KardeÅŸler konusunda yaÅŸadığı anlaÅŸmazlık Kuveyt'in arabuluculuÄŸunda giderilmiÅŸ ve Doha'daki zirvenin gerçekleÅŸmesi mümkün olmuÅŸtu. 

KÄ°K Genel Sekreter Yardımcısı Abdülaziz AluveyÅŸek, Al Jazeera'ye yaptığı deÄŸerlendirmede zirvenin Doha toplanmasının büyük bir baÅŸarı olduÄŸunu belirtirken, "Körfez liderlerin o kadar olaydan sonra Katar'a gelmesi büyük bir ÅŸey" dedi. 

Riyad'a Körfez askeri komuta birliÄŸi

Toplantıda, Suudi Arabistan'ın baÅŸkenti Riyad'da kurulacak KÄ°K askeri komuta birliÄŸinin ayrıntıları da görüÅŸüldü. Ayrıca organize suçlarla mücadele için istihbarat paylaşımı için kurulacak ortak yapı için de fikir alışveriÅŸinde bulunuldu. 

Katar, Müslüman KardeÅŸler'den eski CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi'yi deviren Sisi'nin liderliÄŸini reddetmiÅŸ, darbeyi kınamış, Suudi Arabistan ise Sisi'ye milyarlarca dolar yardım göndermiÅŸti. Geçen ay diplomatik temsilciler Katar'a geri döndü. 

Kaynak: Al Jazeera, AFP 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.