Sosyal Medya

Ekonomi

OECD: Türkiye'de eşitsizlik düştü ama hâlâ yüksek

OECD'ye göre, 1985-2012 arasında gelir dağılımı eşitsizliğini az da olsa düşürmeyi başaran üye ülkeler Türkiye ve Yunanistan oldu. Ancak Türkiye 2012'de hâlâ, gelir dağılımı eşitsizliğinin en fazla olduğu ikinci ülke.



 

Ekonomik Ä°ÅŸbirliÄŸi ve Kalkınma Örgütü (OECD) raporuna göre, üye ülkelerin çoÄŸunda son 30 yılın en yüksek gelir dağılımı eÅŸitsizliÄŸi yaÅŸandı.

Rapora göre, 1985-2012 arasında gelir dağılımı eÅŸitsizliÄŸini az da olsa düÅŸürmeyi baÅŸaran ülkeler Türkiye ve Yunanistan. Aynı yıllarda gelir dağılımı eÅŸitsizliÄŸinin en fazla arttığı ülkeler ise Ä°srail, Yeni Zelanda, ABD, Ä°sveç ve Finlandiya oldu.

OECD’nin gelir dağılımı eÅŸitsizliÄŸi hesaplamalarında kullandığı Gini parametrelerine göre 2012'de gelir dağılımı eÅŸitsizliÄŸinin en fazla olduÄŸu 21 ülke içinde Meksika ilk sırada yer alıyor. Türkiye ikinci, ABD üçüncü, Yunanistan ise dördüncü sırada.

'Adil ve güçlü ekonomi için mücadele' uyarısı

Gelir dağılımı eÅŸitsizliÄŸinin en az olduÄŸu ülkeler arasında Norveç birinci sırayı alırken, bu ülkeyi Danimarka ve Çek Cumhuriyeti takip ediyor.

OECD üyesi ülkelerde zenginlerin toplam nüfus içindeki payının yüzde 10 olduÄŸu vurgulanan raporda, zenginlerin en yoksul yüzde 10'dan ortalama 9,5 kat daha fazla kazandığı belirtildi. Gelir dağılım eÅŸitsizliÄŸinin en yüksek olduÄŸu Meksika'da, en zengin yüzde 10, en yoksul yüzde 10'dan 27 ila 30 kat daha fazla kazanıyor. Bu oran, ABD, Ä°srail, Yunanistan ve Türkiye'de 13 ila 16 kat.

Üye ülkeler arasında zengin ve fakir arasındaki uçurumun giderek arttığı, üye ülkelerin çoÄŸunda son 30 yılın en yüksek gelir dağılımı eÅŸitsizliÄŸinin yaÅŸandığı ifade edildi.

Gini katsayısı, ülkelerdeki ekonomik deÄŸerin nüfusa ne derece eÅŸit paylaÅŸtırıldığını ölçmek için kullanılan bir gösterge. 0 ile 1 arasında deÄŸiÅŸen oranlarda, 0'a yakın deÄŸerler gelir adaletini gösteriyor. Yüksek oranlar yaratılan gelirin kısıtlı kesimin elinde olduÄŸunu gösteriyor.

Raporun sonuç kısmında, gelir dağılımı eÅŸitsizliÄŸiyle mücadelenin toplumları daha adil ve ekonomileri daha güçlü hale getirdiÄŸi uyarısı yapıldı.

Kaynak: OECD

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.