Sosyal Medya

EÄŸitim

Osmanlı Türkçesi'ne tarihine düşman olanlar karşı

Osmanlı Türkçesi’nin liselerde zorunlu ders olarak okutulmasına karşı çıkan zihniyetin kendi inançlarına yabancı, tarihine düşman olduklarını vurgulayan dilbilimci ve akademisyenler, 200 milyondan fazla Osmanlıca belge arşivimizin olduğunu belirterek, “Geçmişimizi ve coğrafyamızı Osmanlıca ile anlayabiliriz” görüşünü dile getirdiler.



19. Milli EÄŸitim Åžurası’nda Osmanlı Türkçesi’nin liselerde zorunlu ders olarak benimsenmesi kararına toplumun her kesiminden destek gelirken, bir grup sözde batıcı ideolojik kafa tepki göstermiÅŸti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup BaÅŸkanvekili Akif Hamzaçebi’nin“Osmanlıca’yı mezar taşı okumak için herkese zorunlu ders olarak vermeyi doÄŸru bulmuyorum” açıklamasına tarihçi, dilbilimci, akademisyen ve uzmanlardan tepki geldi.

Batı ülkelerinde köklerin hatırlanması, kaynakların deÄŸerlendirilmesi adına latincenin zorunlu olarak öÄŸretildiÄŸine dikkat çeken dil bilimci araÅŸtırmacı yazarlar, “Avrupalılar, Roma uygarlığı ile baÄŸlantılarını sürekli kılmak için çocuklarına Latince öÄŸretiyorlar. Bizim de bin yıllık bir medeniyet geçmiÅŸimiz, 200 milyondan fazla osmanlıca belge arÅŸivimiz var.

GeçmiÅŸimizi ve coÄŸrafyamızı Osmanlıca ile anlayabiliriz. Bu karara karşı çıkanlar kendi inançlarına yabancı ve kendi tarihlerine düÅŸman olanlardır. Bu zihniyetin mensupları, Ä°slam tarihini Latince olarak öÄŸretseniz bile karşı çıkarlar” ÅŸeklinde konuÅŸtular.

TOPLUMUN SÄ°LÄ°NEN HAFIZASI CANLANACAK

Yeni Akit’e konuÅŸan Tarih Profesörü Refik Turan, Osmanlı Türkçesi’nin bin yıllık bir medeniyet birikimini okuyup anlama imkanı verdiÄŸini dile getirerek; alınan kararın, yakın tarihte toplumun silinen hafızasının yeniden canlandırılmasıanlamına geldiÄŸini söyledi. “Bin yıldan bu tarafa oluÅŸan büyük bir medeniyet birikimi var. GeçmiÅŸimizle baÄŸlarımız kopartıldığı için bu büyük birikimden yararlanamıyoruz” diyen Profesör Turan, “Osmanlı’nın bilimi, tarihi ve yaÅŸanmış geniÅŸ bir kültür birikimi var. GeçmiÅŸimizle kopan baÄŸlarımızı yeniden kurarak, yeniden bu büyük medeniyeti ihya etmeliyiz. Osmanlıca Türkçesi’nin okutulması kararı, bunun için iyi bir baÅŸlangıç olacaktır. Bu gerekliliÄŸin de bütün toplum kesimlerine iyi anlatılması ve iç barışı koruyacak ÅŸekilde sürdürülmesi gerekir”ÅŸeklinde konuÅŸtu.

CHP Ä°SLAM KÜLTÜRÜ ÖÄžRENÄ°LMESÄ°N Ä°STÄ°YOR

Dinler Tarihi Profesörü Ä°hsan Süreyya Sırma, Arap Alfabesi’ni deÄŸiÅŸtiren veOsmanlı Türkçesi’ni ortadan kaldırmaya çalışanların amacının; Müslümanları tarihinden koparmak olduÄŸunu dile getirdi. Sırma, “Bu karara karşı çıkanlar kendi inançlarına yabancı ve kendi tarihlerine düÅŸman olanlardır. Bu zihniyetin mensupları, Ä°slam tarihini Latince olarak öÄŸretseniz bile karşı çıkarlar. Dünyanın en zengin arÅŸivi olan Osmanlı arÅŸivinin gün yüzüne çıkartılmasını ve öÄŸrenilmesini istemiyorlar. Genç nesil kendi dedelerinin mektuplarını bile okuyamıyor. Görkemli bir medeniyet tüm izleriyle çürümeye terk ediliyor. Osmanlı Türkçesi’nin öÄŸretilmesi kararını çok ehemmiyetli ve zaruri görüyorum”dedi.


OSMANLICA BÄ°LMEYEN BÄ°R CHP'LÄ° NUTUK'U BÄ°LE OKUYAMAZ

AraÅŸtırmacı Tarihçi Yazar Cezmi Yurtsever yaÅŸayan bir dil olmaktan çıkan Latince’nin Avrupa’da hâlâ temel Edebiyat dersi olarak okutulduÄŸuna dikkat çekerek ÅŸunları söyledi:

“Avrupalılar, Roma uygarlığı ile baÄŸlantılarını sürekli kılmak için çocuklarına Latince öÄŸretiyorlar.

Bizim de bin yıllık bir medeniyet geçmiÅŸimiz var. 600 yıllık Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’ndan kalma milyonlarca bilgi ve belge var. 200 milyonun üzerinde belge incelenmeyi bekliyor. Liselerde Osmanlı Türkçesi’nin öÄŸretilmesi; 21. Yüzyıl’ın en büyük eÄŸitim devrimi olacaktır. Osmanlıca Türkçesini bilmeyen bir CHP’li Atatürk’ün orijinal Nutuk’unu bile okuyup anlayamaz”

TARÄ°HÄ° BAÄžLARIMIZ KOPARILDI

Dilbilimci Profesör Muammer Nurlu, 1938’den sonra yürütülen siyasetin“Latince’ye dönüÅŸ” siyaseti olduÄŸunu ifade ederek, Harf Devrimi nedeniyle 90 yıl öncesine ait kaynakların okunamadığını ve bu nedenle milletin tarihsel baÄŸlarının kopartıldığını dile getirdi. Profesör Nurlu ÅŸunları söyledi: “Kendi tarihine ve inancına yabancılaÅŸma anlayışı halen devam ediyor. Osmanlı Türkçesi’ne karşı çıkanlarda ‘dostlar alışveriÅŸte görsün’ mantığı var. Güya Fransa’yı örnek alıyorlar. Ben doktoramı Fransa’da yaptım. Fransızlar kendi tarihine ve kültürel geçmiÅŸine son derece baÄŸlılar. Osmanlıca Türkçesi çok zengin bir Türkçe ve mutlaka çocuklarımıza öÄŸretmeliyiz.”

YENÄ°AKÄ°T

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.