Sosyal Medya

Dünya

Çin'den Türkiye'ye üçüncü nesil nükleer santral

Çin'in nükleer teknoloji şirketi SNPTC Başkanı Wang, "Türkiye'ye üçüncü nükleer santral için üçüncü nesil teknolojiyi (CAP 1400) getireceklerini söyledi



Çin'in milli nükleer teknoloji ÅŸirketi SNPTC BaÅŸkanı Wang Binghua, "Üçüncü nükleer santral için üçüncü nesil teknolojiyi (CAP 1400) Türkiye'ye getirerek, elektrik piyasasında daha iyi iliÅŸkiler kurmak istiyoruz" dedi.

Türkiye'ye yapımı planlanan üçüncü santral için iyi niyet anlaÅŸması imzalanan Çinli SNPTC'nin BaÅŸkanı Wang, yaptığı açıklamada, projeyi almaları halinde santralde "üçüncü nesil nükleer enerji teknolojisi"ni kullanacaklarını söyledi.

Wang Binghua, "Uluslararası nükleer enerji piyasasında geliÅŸmiÅŸ teknolojiye sahip olan 'CAP 1400' isimli üçüncü nesil teknoloji, diÄŸer nükleer enerji tesislerinden daha ekonomik, daha güvenli ve çevre konusunda da daha avantajlıdır. Türkiye'ye bu yeni teknolojiyi getirerek, Türkiye elektrik piyasasında daha iyi iliÅŸkiler kurmak istiyoruz" diye konuÅŸtu.

Binghua, yeni teknoloji sayesinde Fransa ve Rusya ile nükleer enerji alanında rekabet edecek güçte olacaklarını söyledi.

HÄ°DROELEKTRÄ°K VE NÜKLEER BERABER

SNPTC BaÅŸkanı Wang, üçüncü nesil nükleer santral ile hidroelektrik santrallerinin "pompa depolama sistemi" adlı bir sistem sayesinde kombine çalışabileceÄŸini belirterek, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Nükleer santraller, hidroelektrik santrallerden farklı olarak 24 saatlik çalışma prensibine dayandığı için, hidroelektrik santrallerin düÅŸük seviyede elektrik ürettiÄŸi saatlerde pompa depolama sistemiyle kayıplar minimize ediliyor ve verimlilik arttırılıyor. Bu teknoloji, EÜAÅž'ın sahip olduÄŸu 100 megavatın üzerindeki hidroelektrik santrallere de uygulanabilir. CAP 1400 reaktörler bu amaca hizmet edip, hem çevreye daha duyarlı, hemde Türkiye ekonomisine kazanç saÄŸlayabilecek ÅŸekilde tasarlanmıştır.SNPTC olarak bu iki parametre, bizler içinde en az Türkiye ve EÜAÅž kadar önem arz ediyor."

Akkuyu ve Sinop'ta inÅŸa edilecek nükleer santrallerin ardından yapımı planlanan üçüncü santral için ABD'li Westinghouse ve Çinli SNPTC ile Elektrik Üretim AÅž (EÜAÅž) arasında, Türkiye'de 4 reaktörlünükleer güç santrali projesi için iyi niyet anlaÅŸması imzalanmış ve görüÅŸmelere baÅŸlanmıştı.

Kaynak: AA

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.