Sosyal Medya

Dünya

Kimse Doğu Akdeniz rüyası görmesin

Türkiye’nin Ege ve Doğu Akdeniz’de gerilim istemediğini belirten Başbakan Davutoğlu bir de uyarıda bulundu: Biz tek taraflı her türlü adımın karşısındayız. Doğu Akdeniz’de kimse dominasyon, bir tek taraflı, iki taraflı, üç taraflı bir egemenlik hattı oluşturma hülyasını, rüyasını taşımamalıdır.



BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, Atina’da yoÄŸun bir görüÅŸme trafiÄŸini imza attı. DavutoÄŸlu önce Türkiye’den Yunanistan’a göç eden Rumlar ve Batı Trakya Türklerinin tamsilciylerini kabul etti. Ardında Yunanistan BaÅŸbakanı Antonis Samaras ile görüÅŸtü. DavutoÄŸlu’nun son durağı ise Türk-Yunan Ä°ÅŸ Forumu oldu. Buralarda yaptığı konuÅŸmalarda iki ülke iliÅŸkilerinin önemine vurgu yapan DavutoÄŸlu, Kıbrıs konusunda çözüm çaÄŸrısı yaptı. DavutoÄŸlu ÅŸunları kaydetti: 
ANKARA KIBRIS’TA ÇÖZÜMDEN YANA
Her iki taraf da Kıbrıs’ta müzakerenin tekrar çözüm odaklı bir ÅŸekilde baÅŸlaması yönünde güçlü bir iradeye sahip. Yine her iki tarafın da ortak görüÅŸü, Kıbrıs etrafındaki doÄŸalgaz kaynakları Kıbrıslıların bütüne aittir ve bu aynı zamanda, bir anlamda Kıbrıs’taki kapsamlı çözüm sürecine de katkı saÄŸlayacak bir imkandır.
GERÄ°LÄ°M Ä°STEMÄ°YORUZ 
Gerek oradaki enerji kaynakları gerekse barışın kendisi herkese refah getirir. Biz, ne DoÄŸu Akdeniz’de ne Ege’de gerilim istemiyoruz. Bütün sorunları konuÅŸarak, göz göze bakarak, anlaÅŸarak çözebiliriz. GörüÅŸ ayrılıklarımızı olduÄŸu zaman paranteze alıp yolumuza devam edebiliriz.
TEK TARAFLI ADIMA KARÅžIYIZ
Ä°lkesel olarak biz tek taraflı her türlü adımın karşısındayız. Birlikte görüÅŸmek suretiyle her meseleyi çözebiliriz ama sanki Kıbrıs Rum Yönetimi bütün adayı temsil ediyormuÅŸ gibi. Yapılacak tek taraflı adımların sürece katkı getireceÄŸini düÅŸünmüyoruz. DoÄŸu Akdeniz’de kimse dominasyon, bir tek taraflı, iki taraflı, üç taraflı bir egemenlik hattı oluÅŸturma hülyasını, rüyasını taşımamalıdır.
DOÄžALGAZI, ENERJÄ°YÄ° BÄ°RLÄ°KTE AVRUPA'YA TAÅžIYALIM
Gelin Kıbrıs sorununu birlikte çözelim, adaya barış gelsin. Åžimdi ihtilaf konusu olan Kıbrıs’ın iki halkın da üzerinde hak sahibi olduÄŸu doÄŸalgaz ve enerji kaynaklarını Türkiye üzerinden Yunanistan’a getirelim, hem Hazar’ı nasıl Türkiye üzerinden Yunanistan ve Adriyatik’e baÄŸladıysak, DoÄŸu Akdeniz’de de yine Türkiye üzerinden Yunanistan ve Adriyatik’e, Avrupa’ya baÄŸlayalım.

Ä°yi ki komÅŸuyuz

BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, iki günlük Yunanistan temaslarına Yunan CumhurbaÅŸkanı Karolos Papulyas’ı ziyaret ederek baÅŸladı.DavutoÄŸlu’nun, Yunanistan’ın baÅŸkenti Atina’ya gerçekleÅŸtirdiÄŸi ziyarette ele alınacak en önemli konu, DoÄŸu Akdeniz’deki geliÅŸmeler ve Kıbrıs’ta müzakere sürecinde yaÅŸanan tıkanıklık olacak. DavutoÄŸlu’nun, bugün düzenlenecek Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi (YDÄ°K) Üçüncü Toplantısı dolayısıyla Atina’ya gerçekleÅŸtireceÄŸi ziyaret kapsamında, ikili ve bölgesel iliÅŸkilerin tüm boyutları ele alınacak. 
Ä°LK ZÄ°YARET PAPULYAS
DavutoÄŸlu’nun, Yunanistan CumhurbaÅŸkanı Karolos Papulyas ve Yunanistan BaÅŸbakanı Antonis Samaras’ı ziyaretiyle baÅŸlayan Atina temaslarında, Yunanistan ile mevcut  görüÅŸ ayrılıklarının diyalog kanallarını kullanmak suretiyle çözüme kavuÅŸturulması amaçlanıyor. DavutoÄŸlu’nun temaslar kapsamında ilk ziyareti CumhurbaÅŸkanı Papulyas’a oldu. Papulyas, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli Ä°ÅŸbirliÄŸi Konsey Toplantısı’nın baÅŸarılı geçmesi dileÄŸinde bulundu. Söz konusu toplantıların, iki ülke arasındaki iliÅŸkilere katkıda bulunacağını ifade eden Papulyas “Bu toplantılar iyi komÅŸuluk iliÅŸkilerini daha da ileriye götürecek toplantılardır. Sayın BaÅŸbakanım, iki komÅŸu ülkeyiz ve komÅŸu olarak kalacağız. Onun için iyi komÅŸuluk iliÅŸkileri elzemdir” ifadesini kullandı.
DAVETÄ°NÄ° YÄ°NELEDÄ°
BaÅŸbakan DavutoÄŸlu da “Siz her ÅŸeyi deÄŸiÅŸtirirsiniz ama coÄŸrafyayı deÄŸiÅŸtiremezseniz. Ä°yi ki komÅŸuyuz. Tarihte çok az millet bu kadar ortak özelliÄŸe sahip” karşılığını verdi. DavutoÄŸlu, daha önce DışiÅŸleri Bakanı olarak, Papulyas’ı Türkiye’ye davet ettiÄŸini belirterek, ÅŸimdi bu davetini BaÅŸbakan olarak yinelemek istediÄŸini kaydetti. Daha sonra basına kapalı olarak devam eden görüÅŸmede, DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu ve Avrupa BirliÄŸi Bakanı Volkan Bozkır da hazır bulundu. 

DavutoÄŸlu, Atina temasları kapsamında Yunanistan CumhurbaÅŸkanı Karolos Papulyas ile CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı'ndaki görüÅŸmesinin ardından, aynı bölgede bulunan BaÅŸbakanlık binasına yürüyerek geçti. DavutoÄŸlu, mevkidaşı Antonis Samaras ile biraraya geldi.

Kabinenin takdiridir

Yunanistan ziyareti öncesi Ä°stanbul Atatürk Havalimanı’nda açıklamalarda bulunan DavutoÄŸlu, bedelli askerlikte askeri yetkililerin endiÅŸe taşıdığı iddialarını eleÅŸtirdi.  “Gazetelerde yapılan haberlere mesafeli yaklaşırım. Genelkurmay, BaÅŸbakanlık’a baÄŸlıdır. Nihai karar siyasi irade milletindir. Bilinmeyen kaynaklara atıfla yapılan haberler bitmelidir." diyen DavutoÄŸlu ÅŸunları kaydetti. "Kaynak çıkıp kendisi konuÅŸur. Atıflarla yapılan haberlerin devlet geleneÄŸinde yeri yoktur. YAÅž’ta bu konu görüÅŸüldü. Daha önce bana Savunma Bakanı tarafından gerekli brifingler verildi, Genelkurmay BaÅŸkanımız tarafından bilgiler aktarıldı, CumhurbaÅŸkanımızla istiÅŸareler yapıldı. YAÅž’ta olumlu kanaatler ifade edildi. YaÅŸ ve ücret konusu Bakanlar Kurulu’nun takdirine aittir. Atıfsız haberlere itibar edilmemelidir.”


 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.